Γεγονός είναι πως τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια έκρηξη από indie developers που αναπτύσσουν τα games τους χωρίς την υποστήριξη κάποιου μεγάλου publisher. Μπορεί ορισμένες φορές να παίρνουν το ρίσκο κυκλοφορώντας τα μόνες τους αλλά τα οφέλη από πλευράς πωλήσεων είναι σαφώς μεγαλύτερα. Ανάμεσα στους ανεξάρτητους developers συναντάμε κάποιους ξεκίνησαν παλιότερα, δεν έγιναν γνωστοί αλλά με το ενδιαφέρον τόσο της YouTube κοινότητας, όσο και των gamers, κατάφεραν τελικά να αναδειχθούν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η σειρά Pixeljunk της ιαπωνικής εταιρείας ανάπτυξης Q-Games. Ξεκίνησε το 2007 από…σπόντα, με το Pixeljunk Racers για το PS3, ένα 2D top-down racing. Ακολούθησε το tower-defence Pixeljunk Monsters που επεκτάθηκε σε PS Vita και υπολογιστές, ενώ μία χρονιά μετά το Pixeljunk Eden ήρθε ως Platform Puzzle να καθορίσει την πορεία που θα ακολουθούσε η σειρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το PixelJunk Shooter κατέφθασε το 2009 στο PSN και ακολούθησε το PC port που θα εξετάσουμε σήμερα. είναι ένα indie game το οποίο είχε αρχικά κυκλοφορήσει το Δεκέμβρη του 2009 στο PSN αποκλειστικά για το PS3 και πρόσφατα το port του στα PC, το οποίο και θα εξετάσουμε σήμερα. Η Q-Games συνεργάστηκε με την βρετανική Double Eleven, του κορυφαίου Platform Puzzle LittleBigPlanet και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένα προσεγμένο indie project που συνδυάζει Platform και Shooter στοιχεία σχεδόν μαγευτικά.

Απόδραση σε άλλη στρατόσφαιρα
Το PixelJunk Shooter διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον όπου οι άνθρωποι ζουν σε διάφορους πλανήτες και γαλαξίες παλεύοντας για την επιβίωσή τους. Σε μια προσπάθεια κάποιων επιστημών να βρουν περισσότερες προμήθειες βρίσκονται παγιδευμένοι στα έγκατα ενός άγνωστου πλανήτη. Σε αυτόν τον επικίνδυνο κόσμο που ξεπροβάλει και κάτω από υπερβολικές θερμοκρασίες, η δουλειά σας είναι να εντοπίσετε και να σώσετε τους επιζώντες επιστήμονες με το μίνι σκάφος σας, την ίδια στιγμή που παλεύετε και για την ίδια σας την ζωή. Αυτό βέβαια μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι όποιος ψάχνει μερικές φορές δεν βγαίνει και σε καλό.


Ο κόσμος του Pixeljunk Shooter, είναι πιο ζωντανός από ποτέ, ακόμη περισσότερο θα λέγαμε από το Pixeljunk Eden, με τα στοιχεία της φύσης να ξεδιπλώνονται μπροστά σας, να σας απορροφούν στην οθόνη και να αγγίζουν τις αισθήσεις σας. Μέσα σε όλα αυτά, οι Shooting μηχανισμοί, θα κάνουν τους old school gamers να αναπολήσουν παλιά 2D Shooters τα οποία λιώναμε με τις ώρες στους υπολογιστές την δεκαετία του ’80. Εν τέλει, η ανάμειξη των δύο αυτών genres, ειδικά με την ρεαλιστική κίνηση του νερού και της λάβας που παίζει ιδιαίτερο ρόλο βάζοντας puzzle πινελιές στο gameplay, συνθέτει ένα –αδιαμφησβήτητα- εθιστικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτιά με φωτιά
Ξεκινώντας την πρώτη πίστα θα διαπιστώσετε αμέσως ότι το 2D στοιχείο είναι παρόν σε ένα φλεγόμενο περιβάλλον. Ελέγχετε ένα σκάφος που το χειρίζεστε με τα WASD πλήκτρα και το ποντίκι. Με το αριστερό κλικ στέλνετε τορπίλες στους εχθρούς ενώ με το δεξί τραβάτε θησαυρούς, αντικείμενα και σώζετε επιστήμονες. Αν έχετε το αριστερό κλικ πατημένο συνεχόμενα τότε θα ρίχνετε πολλές τορπίλες μαζί στους αντιπάλους σας. Προσέξτε όμως γιατί έτσι ανεβαίνει η θερμοκρασία τους σκάφους σας, η οποία είναι η ζωή σας.

Επίσης η παρατεταμένη έκθεσή σας κοντά στη λάβα αυξάνει την θερμοκρασία του σκάφους σας οπότε να είστε προσεκτικοί. Η θερμοκρασία μπορεί να έρθει ξανά στα φυσιολογικά επίπεδα όταν βρεθείτε κάτω από μία λίμνη ή έναν καταρράχτη οπότε και δεν θα πεθάνετε. Ευτυχώς όμως δεν θα πεθάνετε ποτέ οριστικά, όσο κι αν δυσκολεύει η συνέχεια.

Για να προχωρήσετε θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε όλους τις επιστήμονες του κάθε επιπέδου για να ανοίξουν οι πύλες που θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε παρακάτω. Ενδεχομένως να σκοτώσετε μερικούς στην πορεία και αυτό θα συμβαίνει γιατί θα είναι τοποθετημένοι σε σημεία που θα χρειαστεί να πατήσετε το αριστερό κλικ για να εξαφανίσετε τις στάχτες του ηφαιστείου. Αν σκοτώσετε πάνω από τους μισούς θα χρειαστεί να κάνετε restart το level διότι οι πύλες δεν θα ανοίξουν.

Το gameplay χωρίζεται σε 15 levels. Πέντε σε ένα ηφαίστειο, πέντε σε παγωμένη ατμόσφαιρα και πέντε σε μία βιομηχανική περιοχή ή ορυχείο. Κάθε level για να ολοκληρωθεί θέλει κοινή λογική του πως θα χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία της φύσης προσφέροντας την ίδια στιγμή ελευθερία στις κινήσεις που θα εφαρμόσετε για να κερδίσετε την πίστα. Στην πορεία όμως του PixelJunk Shooter ίσως σας κουράσει το ίδιο ύφος gameplay ξανά και ξανά καθώς θα γίνεται πιο απαιτητικό και πιο περίπλοκο.

Σε κάθε περιβάλλον θα έχετε στην διάθεσή σας έναν εξοπλισμό, που θα τον ανακαλύψετε μόνοι σας μέσα στο level, για τις συνθήκες που απαιτεί η κάθε πίστα καθώς οι εχθροί θα γίνονται όλο και πιο δύσκολοι. Μερικά όπλα σας είναι το φλογοβόλο, το νερομπίστολο και για άμυνα δυναμικό πεδίο.

Μετά την ολοκλήρωση των πέντε επιπέδων που αντιστοιχεί σε κάθε περιβάλλον θα αντιμετωπίζετε ένα boss, επομένως συνολικά έχουμε τρία boss fights. Όλα τα bosses έχουν την αχίλλειο πτέρνα τους αλλά θα υπάρχουν σημεία που θα τα βρείτε σκούρα μαζί τους μέχρι να ανακαλύψετε τον τρόπο να τους νικήσετε. Η διάρκεια του PixelJunk Shooter είναι περίπου δύο με πέντε ώρες, ανάλογα το skill του καθενός και το χρόνο που χρειάζεται για να εφαρμόσει σωστά τις κινήσεις του.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να διαχειριστείτε τα στοιχεία της φύσης για την εξέλιξη της πίστας είναι απλά μοναδικός.

Co-op Experience
Το PixelJunk Shooter υποστηρίζει co-op όπου μπορείτε να απολαύσετε τις πίστες με τους φίλους σας, εξερευνώντας τοποθεσίες και θησαυρούς που ίσως σας ξέφυγαν την πρώτη φορά . Ο καθένας θα έχει το δικό του σκάφος για να μετακινείται μέσα στην πίστα. Η εμπειρία είναι η ίδια με το single-player και δεν αλλάζει τίποτα παρά μόνο το στοιχείο της διασκέδασης με τους φίλους σας.

Η φλεγόμενη φύση
Τα γραφικά του PixelJunk Shooter είναι μία μοναδική προσθήκη στα Platform που σέβονται τον εαυτό τους, αν και οι αδυναμίες του ήταν εμφανείς. Η παρουσίαση του νερού και της φωτιάς είναι αρκετά ρεαλιστική και σίγουρα θα έχετε ένα ρίγος στο να πλησιάσετε την καυτή λάβα. Το 2D στοιχείο του τίτλου αποτελεί μια αξιοσημείωτη προσπάθεια της Q-Games να δημιουργήσει μία ρετρό και ταυτόχρονα σύγχρονη ατμόσφαιρα ενός indie game.

Η διατύπωση των εχθρών και των φυσικών φαινομένων είναι αρκετά προσεγμένη δίνοντάς σας απλόχερα μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Δυστυχώς μετά από κάποιο ορισμένο σημείο θα βαρεθείτε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι πίστες που θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε θα θυμίζουν ζωγραφισμένους λαβυρίνθους με έντονα χρώματα.


Σε ότι αφορά τον ηχητικό τομέα, το PixelJunk Shooter είναι αρκετά μέτριο. Αποτελείται από επαναλαμβανόμενα tunes που αλλάζουν ανά πίστα και περιβάλλοντα χωρίς να δίνουν μία ουσιαστική εμπειρία στο επίπεδο που παίζετε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα σημεία που είναι ικανοποιητικά, κυρίως η αποτύπωση του υγρού στοιχείου όταν σβήνει η φωτιά και όταν βρίσκεστε κάτω από τον καταρράχτη.

Indie Paradise
Το PixelJunk Shooter μπορεί να αποτελέσει μια καλή προσθήκη σε όσους αγαπούν τα indie games, hardcore και μη, επειδή δίνει μια αίσθηση ελευθερίας που κάθε video game είναι καλό να έχει. Παρόλα αυτά, ίσως να σας κουράσει το επαναλαμβανόμενο περιβάλλον και το ύφος του, που θα συναντήσετε ξανά και ξανά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Στα PC θα το βρείτε μέσω του Steam στα 8,99 ευρώ, μία πολύ καλή τιμή για τα όσα προσφέρει. Αν ενδιαφέρεστε για την έκδοση του PS3 θα το συναντήσετε στο PSN. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία updated version θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο καλοκαίρι για PS4 και PS Vita.

Θετικά:
– Μοναδικός σχεδιασμός στα περιβάλλοντα
– Καλή τιμή για αυτό που προσφέρει
– Ενδιαφέρον gameplay

Αρνητικά:
– Αδιάφορος ηχητικός τομέας
– Μικρή διάρκεια
– Χαμηλή πρόκληση
– Καταντάει κουραστικό και επαναλαμβανόμενο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 8
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7

Η κορυφαία δημιουργία της σειράς που αξίζει να δοκιμάσετε.

Κωνσταντίνος Μακρής  

Συντάκτης: kosmakris@hotmail.com (Κωνσταντίνος Μακρής)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης