Super Mario 3D Land – review

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011, 17:27
Super Mario 3D Land – review
Το Super Mario 3D Land σχεδιάστηκε για να προάγει την 3D απεικόνιση του 3DS ενσωματώνοντας τη στην αισθητική αλλά και στους μηχανισμούς του. Κατόπιν, καλείται να εξυπηρετήσει το κοινό εκείνο που έχει αναδείξει τα New Super Mario Bros. σε επιτυχίες, δηλαδή τους gamers που ψάχνουν για μια πιο απλή, οικεία εμπειρία δύο διαστάσεων. Και, τέλος, να ικανοποιήσει όσους «καλόμαθαν» με τα εξαιρετικά Mario Galaxy τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά μαζί, σε ένα πακέτο; Και όμως!

Πως φτιάχνεις, ωστόσο, ένα τρισδιάστατο παιχνίδι που να συμπεριφέρεται σαν να είναι δισδιάστατο και να δείχνει εντυπωσιακά... 3D; Μα δημιουργώντας ένα-τρισδιάστατο-περιβάλλον-με-την-απλότητα-ενός-δισδιάστατου-και-την-οπτική-3D-βάθους-duh! Ή πιο απλά, σκεφτείτε το Super Mario 64 με λιγότερη ελευθερία, όπως ας πούμε τα πρώτα Crash Bandicoot της Naughty Dog, αλλά με περισσότερη δημιουργικότητα στο σχεδιασμό.Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως το 3D είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο. Η Nintendo χρησιμοποιεί διαφόρων ειδών τρικ για να εμπλουτίσει την εμπειρία, όπως ειδικά δωμάτια όπου τα αντικείμενα φαίνονται μόνο με το εφέ ενεργοποιημένο, ή πανέμορφες τρισδιάστατες «φωτογραφίες» που εμφανίζονται ανάμεσα στους κόσμους του παιχνιδιού και μπορούν να αποθηκευτούν στη μνήμη του συστήματος. Προσφέρεται επίσης για πρώτη φορά στο σύστημα, η επιλογή μεταξύ δύο ειδών 3D.

Όσο εντυπωσιακά και να ακούγονται τα παραπάνω, πάντως, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις ώστε παρά τις πολλές ποιότητες στην οπτική, το ίδιο το gameplay να διατηρεί την απλότητά ως ένα από τα βασικά στοιχεία του. Ο Mario κινείται αισθητά πιο αργά απ΄ ότι στα Mario Galaxy ή ακόμη και τα New Super Mario Bros. Επιπλέον το Super Mario 3D Land εγκαταλείπει για χάρη της ακρίβειας, το κεκτημένο των 3D παιχνιδιών Mario από την εποχή του Super Mario 64: τον αναλογικό χειρισμό! Το παιχνίδι παίζεται με το μοχλό μεν, αλλά με την κατεύθυνση να ορίζεται αποκλειστικά από τους οκτώ άξονες, ενώ για να τρέξει ο Mario χρειάζεται… κουμπί.


 
Φυσικά, όπως πράττουν όλα τα παιχνίδια Mario τα τελευταία χρόνια, το Super Mario 3D Land φέρνει προκλήσεις και σκηνικά αναμοχλεύοντας και μιξάροντας στοιχεία από το παρελθόν του. Μουσικά θέματα και πίστες ολόκληρες μεταναστεύουν από το Super Mario Galaxy και επανασχεδιάζονται, ενώ τα γραφικά του παιχνιδιού γενικότερα θυμίζουν μια πιο απλοϊκή εκδοχή των δύο Mario του στούντιο του Τόκιο. H προερχόμενη από το New Super Mario Bros πρόκληση με τα τρία κρυμμένα χρυσά νομίσματα σε κάθε πίστα βρίσκει επίσης εφαρμογή εδώ, με πίστες που μερικές φορές φαίνονται υπερβολικά εύκολες αλλά προκαλούν με τη δυσκολία τους, αν προσπαθήσεις να τα βρεις όλα. Γενικότερα, η διάρκεια και το μέγεθος των πιστών συμπίπτει με τα παλιά, φορητά παιχνίδια Mario, ιδανικά για μια γρήγορη «βόλτα» στην τουαλέτα ή μια διαδρομή στο τρένο και το λεωφορείο.

Mετά από αρκετή ενασχόληση και λίγη σκέψη, συνειδητοποιείς πως έχεις το τέλειο φορητό παιχνίδι Mario και τον ιδανικό σύντροφο που θα μπορούσε να έχει το 3DS. Τέλειο για τα πιτσιρίκια που θα το κάνουν πάσα στον μπαμπά προς το τέλος που τα πάντα δυσκολεύουν, τέλειο για εκείνους που ψάχνουν το gaming σε «φορητές» δόσεις για να τερματίζουν μια πίστα σε κάθε δεκάλεπτο διάλειμμά τους. Και, φυσικά, τέλειο για τους πιο αφοσιωμένους οπαδούς και «ζόρικους» gamers, που θα μπουν στη διαδικασία να ολοκληρώσουν το παιχνίδι μαζεύοντας όλα τα νομίσματα, συναντώντας έτσι ένα επίπεδο πρόκλησης φτιαγμένο ειδικά για εκείνους. Και όταν το παιχνίδι τελειώσει, και τα τρία γκρουπ θα βρεθούν μπροστά στο τελευταίο δώρο των σχεδιαστών της Nintendo (μυστικό που δε γίνεται να αποκαλύψουμε) το οποίο θα τους κάνει να αρχίσουν ξανά από την αρχή!


Πηγή: byteme.gr


Είδος: Platform
Format: 3DS
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Nintendo
Διάθεση: Nortec
Multiplayer: Όχι
Κυκλοφορία: 18/11/2011
Βαθμός: 9


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011, 17:41