Η Team 17 είναι μια ιστορική εταιρεία ανάπτυξης για την Amiga, που κατά την ιστορία της έχει μεγαλουργήσει κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η τάση της εποχής ανάγκασε πολλά studios της Μ. Βρετανίας να ακολουθήσουν τον δρόμο του development για τους υπολογιστές της Commodore, χωρίς να γνωρίζουν το μέλλον της εταιρείας τα επόμενα χρόνια. Παραδόξως, είναι μία από τις λίγες μεγάλες εταιρείες που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα, καθότι η Sensible Software εξαγοράστηκε από την Codemasters και η Psygnosis από την Sony Liverpool, απόρροια του Shadow of the Beast που θα δούμε στο PlayStation 4.

Το Superfrog θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η “μασκότ” της Amiga ή έστω μία εκ των μασκότ, καθότι υπήρξαν και άλλες μορφές της τότε εποχής, όπως ο Zool ή ο Soccer Kid. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Martyn Brown στο GameWorld είχε ομολογήσει ότι οι τάσεις της εποχής ήταν οι δημιουργίες μασκότ στα video games. Ο Mario για την Nintendo και ο Sonic για την Sega επιβιώνουν μέχρι και τις μέρες μας. Με αφορμή λοιπόν τα δεδομένα αυτά, η Team 17 αποφάσισε κι αυτή με τη σειρά της να δημιουργήσει έναν ήρωα, τον Superfrog.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Superfrog κυκλοφόρησε το 1993 για Amiga και πέρυσι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα PC μέσω του online store GoodOldGames.com. Η Team 17 πήρε την απόφαση να αναπτύξει μια έκδοση αποκλειστικά για PS3, με τροποποιήσεις στα γραφικά, νέα modes και πολύ μικρές αλλαγές στο gameplay. Αυτό είναι λοιπόν το Superfrog HD το οποίο στην 20η επέτειο της σειράς κυκλοφορεί μόνο μέσω PSN, στην τιμή των 8 ευρώ. Έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλιούς Amiga fans (ή να διδάξει στους νέους) πως παιζόταν ένα αγνό Platform, με πρωταγωνιστή τον συμπαθή ήρωα που θυμίζει μια μείξη…βατράχου και Superman.


Ο βάτραχος που θα γίνει πρίγκιπας!
Η ιστορία είναι ίδια με την παλιά έκδοση κι έχει να κάνει με έναν πρίγκιπα και μια πριγκίπισσα που ζουν ευτυχισμένοι. Μια μέρα εμφανίζεται η κακιά μάγισσα της χώρας, απαγάγει την πριγκίπισσα και μεταμορφώνει τον πρίγκιπα σε βάτραχο! Ο βάτραχος στέκεται στο ρυάκι και κλαίει την μοίρα του, όταν μια μέρα εμφανίζεται στο ποτάμι ένα potion, το οποίο όταν πίνει του δίνει μαγικές super δυνάμεις! Μεταμορφώνεται λοιπόν σε Superfrog και καλείται να πάρει εκδίκηση ενάντια στη μάγισσα και φυσικά να φέρει πίσω την αγαπημένη του. Το σενάριο θυμίζει κλασικό παραμύθι για παιδιά και φυσικά απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους gamers που θα αγαπήσουν τον ήρωα και θα τον οδηγήσουν στο στόχο του.

Απλό και πιο σύντομο
Οι διαφορές του Superfrog με το Superfrog HD στον τομέα του gameplay είναι σχεδόν μηδαμινές. Στόχος σας είναι να τρέξετε (με σπριντ που θυμίζει Sonic αλλά σε πιο αργές ταχύτητες) από την μία άκρη μιας πίστας στην άλλη, περνώντας πάνω από εχθρούς ή πατώντας τους (ορισμένους) στο κεφάλι. Το όπλο σας είναι ένα Blob (μικρό στρογγυλό κεφαλάκι βατράχου) που το εκτοξεύετε προς διάφορες κατευθύνσεις. Δεν το έχετε εξ αρχής αλλά το αποκτάτε μέσα σε κάθε πίστα, όπως επίσης και τα φτερά που σας επιτρέπουν να προσγειωθείτε πιο αργά σε μια επιφάνεια, κάτι σαν τον Super Mario δηλαδή με τα φτερωτά του upgrades.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνολική δυσκολία είναι αρκετά χαμηλή με το A.I. να παραμένει ακριβώς το ίδιο με τότε. Μπροστά σας θα βρείτε μέλισσες, σκατζόχοιρους, νυχτερίδες, φαντάσματα και γενικά πλάσματα, περίεργα όντα και πνεύματα, ανάλογα με το είδος του κόσμου στον οποίο βρίσκεστε. Θα περάσετε από δάση, πυραμίδες της αιγύπτου, στοιχειωμένα κάστρα και κάθε λογής κόσμους, στο τέλος των οποίων θα αντιμετωπίζετε τη μάγισσα. Μπορείτε να δεχτείτε λίγα χτυπήματα ώσπου να χάσετε ζωή, εκτός κι αν πέσετε σε λάβα, φωτιά, κενό και γενικά σε σημεία που σας εξολοθρεύουν απευθείας και σας αναγκάζουν (ευτυχώς) να επιστρέψετε από το τελευταίο checkpoint. Επίσης, στα levels συναντάμε ως συνήθως health potions, διάφορα bonus, καθώς και νομίσματα τα οποία χρησιμοποιούμε στον κουλοχέρη που εμφανίζεται μετά το τέλος κάθε level, ώστε να τα ποντάρουμε με στόχο να αποκτήσουμε έξτρα ζωές.

Ανάμεσα στα 10 πράγματα που θυμάται ένας Amigάς είναι σίγουρα το χαμόγελο του Superfrog.

Το pathfinding είναι εύκολο, με βελάκια να υποδεικνύουν την έξοδο. Αν είστε μπαμπάς ή μαμά και θέλετε να μάθετε στα παιδιά σας τι παίζατε στην Amiga όταν ήσασταν μικροί, το Superfrog HD θα τα διασκεδάσει απίστευτα. Το ίδιο ισχύει και για τους gamers που δεν είναι οπαδοί των Platform, καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερο ψάξιμο. Προσωπικό μου παράπονο πάντως είναι ότι η διάρκεια μειώθηκε αισθητά, με τα levels να είναι πιο σύντομα. Το Superfrog HD διαρκεί μόλις μία ώρα και 20 λεπτά, κάτι που σε σχέση με τις 2 ώρες της Amiga θα σας αφήσει με την πίκρα στο στόμα, παρά τα μόλις 8 ευρώ που κοστίζει. Στο τέλος κάθε level σας εμφανίζεται σκορ με αστεράκια που δηλώνει πόσο καλά τα πήγατε. Αυτό είναι και το μόνο στοιχείο replayability που υπάρχει.

Τα νέα modes
Ένα remake που σέβεται τον εαυτό του, πόσο μάλλον όταν το δημιουργούν οι original creators, οφείλει να έχει κάποια επιπρόσθετα modes. Στο Superfrog HD, πέρα από το βασικό story με το οποίο θα ασχοληθείτε το μεγαλύτερο διάστημα, υπάρχουν δύο ακόμη επιλογές. Το νέο mode Frog Trials και ο Level editor. Στο Frog Trials θα πρέπει να βγάλετε μια σειρά από πίστες, αποκτώντας στην πορεία χρόνο που σας προσθέτει δύο δευτερόλεπτα. Θα χρειαστεί λοιπόν να κυνηγάτε διαρκώς…ρολογάκια διαφορετικά όταν ο χρόνος σας τελειώσει τότε θα καταγραφεί το υψηλότερο high score. Η διαδικασία αυτή, ακόμα και για τα πρώτα levels, ενδείκνυται δυστυχώς για hardcore platform gamers και το πιθανότερο είναι να ξεμένετε από χρόνο πριν καν το καταλάβετε.

Ο Level editor είναι -όπως προδίδει η ονομασία του- μια εφαρμογή με την οποία δημιουργείτε τα δικά σας levels και στη συνέχεια τα παίζετε ή τα στέλνετε online σε φίλους σας. Υπάρχουν 8 διαθέσιμα slots για τις δημιουργίες σας και η “βάση” είναι οι 6 διαφορετικοί κόσμοι του παιχνιδιού, δηλαδή Δάσος, κάστρο, εργοστάσιο, παγετώνες, αίγυπτος και fun park. Στο κέντρο της οθόνης υπάρχει ένας στόχος με τον οποίο κατασκευάζετε τα πάντα, συνεπώς με το analog stick μετακινείτε την κάμερα για να στοχεύσετε που θα τοποθετηθεί το επόμενο αντικείμενο. Το σύστημα είναι αρκετά επίπονο για κονσόλα, καθώς με την έλλειψη ενός mouse η Team 17 επέλεξε το targetting αντί για μετακίνηση δείκτη ως analog stick. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το δύσχρηστο user interface αντιλαμβάνεστε ότι θα ξοδέψετε ώρες ώσπου να φτιάξετε έστω και το πιο απλό level.

Ο βάτραχος κι αν άλλαξε…
Η Team 17 χρησιμοποιεί μια engine παρόμοια με την πρωτότυπη, καθώς στο PlayStation 3 τα sprites έχουν ελαφρώς καλύτερη ανάλυση από τα αντίστοιχα της Amiga, με σκοπό να υπάρχει το λεγόμενο retro feeling. Αισθητικά ο νέος Superfrog είναι πιο λεπτός και με μεγαλύτερη μουσούδα, ενώ η κίνησή του περιλαμβάνει περισσότερα frames για κάθε περίσταση. Αισθητικά, τα πολύχρωμα levels αποτελούν eye candy για κάθε fan της original έκδοσης, με τον σχεδιασμό πολλών mobs να παραμένει γνώριμος με τον παλιό.


Στον μουσικό τομέα θα ενθουσιαστείτε από το remix των παλιών κομματιών του Superfrog, αλλά απ’ την άλλη θα απογοητευτείτε από πολλά ηχητικά εφέ, του Superfrog, των εχθρών του ή των χτυπημάτων που δίνει και δέχεται. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να αφαιρεθούν, ίσα-ίσα που προδίδουν πως η Team 17 θέλησε απλά να δημιουργήσει ένα port χωρίς να…”ιδρώσουν” οι developers της.

Διασκεδαστικό…όσο διαρκέσει
Με το πλήθος των remakes που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, απ’ τη μία έχουμε γίνει καχύποπτοι κι απ’ την άλλη χαιρόμαστε όταν ιστορικές φιγούρες όπως ο Superfrog επανεμφανίζονται μετά από δύο δεκαετίες. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Κατά βάση μιλάμε για ένα 2D Platform στο PS3 με χαμηλή τιμή αλλά και αντίστοιχα χαμηλό κατασκευαστικό κόστος. Αν ανοίξετε την Amiga σας και ξαναπαίξετε το Superfrog θα δείτε ότι τόσο η μεγαλύτερη διάρκειά του, όσο και ο ηχητικός τομέας του, υπερτερούν σε σχέση με το σύγχρονο δημιούργημα της Team 17. Στον αντίποδα, αν δεν έχετε μια Amiga, τότε με μόλις 8 ευρώ μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα πιο διασκεδαστικά και ευχάριστα Platform της δεκαετίας του ’90.

Θετικά:
– Πολύ απλό στο χειρισμό
– Πιστό στο κλίμα της original έκδοσης
– Cross Buy μεταξύ PS3 και PS Vita

Αρνητικά:
– Πιο σύντομο κι από την έκδοση της Amiga
– Παραείναι εύκολο
– Απουσία ηχητικών εφέ
– Δύσχρηστος level editor

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 2.5
Γενικά: 6

Ωραία, μιας και τελείωσε το review πάω επιτέλους να ανοίξω το Superfrog στην Amiga.

Μάνος Γρυπάρης  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης