Επιμέλεια: Γιώργος Στογιάννος*

Σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης διεξήχθη η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νέο εθνικό κλιματικό νόμο, που αναμένεται να ψηφιστεί αργά το απόγευμα από την Ολομέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων το οποίο δεν διασφαλίζει ούτε κοινωνική δικαιοσύνη ούτε την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι δύο τροπολογίες, που προβλέπουν:

– την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέχρι 600 ευρώ για τον λογαριασμό ρεύματος και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά δεν έχουν κυρωθεί στους δασικούς χάρτες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Χαώδης νομοθέτηση, με λάθη, ασάφειες και κενά»

«Νομοθέτημα που απλά έρχεται για να κλείσει επικοινωνιακές πληγές και να καλύψει τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη» χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ μάς καλεί να ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου μόνο για τον τίτλο, ενώ υποβαθμίζει και δυσφημεί και το σχέδιο νόμου και τη μετάβαση. Με περιορισμένη διαβούλευση με την κοινωνία και τους πολίτες, με αποσπασματικές διατάξεις που στερούνται φιλοδοξίας, με διατάξεις που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο (π.χ. κατεδαφίσεις για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό) ή διορθώσεις της ανεπαρκούς νομοθεσίας για την ηλεκτροκίνηση, με μια χαώδη νομοθέτηση, με λάθη, ασάφειες και κενά όπως επισήμαναν και οι φορείς και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής». Πρόσθεσε μάλιστα: «Πρόκειται για νομοθέτημα που απλά έρχεται για να κλείσει επικοινωνιακές πληγές και να καλύψει τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη έναν χρόνο πριν. Δεν έχει όμως επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση και έκθεση συνεπειών, κανένα άνοιγμα στην κοινωνία, στους νέους, με παντελή απουσία και υποβάθμιση της Βουλής, ενώ ακόμα και οι κλιματικοί στόχοι μπορούν να αλλάζουν με Υπουργικές Αποφάσεις».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Κλιματικός νόμος χαμηλών προσδοκιών και περιορισμένων δυνατοτήτων» 

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αρμόδιος τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Αρβανιτίδης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο κατώτερο των κλιματικών περιστάσεων.

Στην ομιλία του επισήμανε ότι «σχεδόν όλοι δηλώνουν πως αυτός ο κλιματικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολύ κατώτερος των κλιματικών περιστάσεων, χωρίς να δίνει λόγο στις νέες γενιές. Δυστυχώς, ο κλιματικός νόμος είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία και ένας νόμος που θα μείνει στα χαρτιά» και πρόσθεσε: «Ο κλιματικός νόμος θα έπρεπε να είναι ένα, τελείως, διαφορετικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση όφειλε να επιδείξει μια, εντελώς, άλλη φιλοσοφία διαμόρφωσης και μια εντελώς άλλη προσέγγιση για την εφαρμογή του».

Ο κ. Αρβανιτίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση και για το ότι δεν υιοθέτησε έγκαιρα τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ και φτάσαμε «σε αυτά τα επίπεδα-ρεκόρ ενεργειακής ακρίβειας σήμερα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Κουτσούμπας: «Μετατρέπετε τους αβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος σε πρόσθετους φόρους και περικοπές για τον λαό»

Η «πράσινη μετάβαση» δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά με την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε μεταξύ άλλων ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον νέο κλιματικό νόμο.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε, επίσης, ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση σχετίζεται με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών ενέργειας, που βλέπουμε πού οδήγησε στην περίπτωση της Ουκρανίας. Επισήμανε, ακόμα, πως το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε όταν εκτιμούσε ότι τη στρατηγική αυτή θα την πληρώσουν οι λαοί.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν τα σπασμένα, αυτή τη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με νέες περικοπές και νέους φόρους. Αυτό που πριν πληρώναμε ως “καταναλωτές”, τώρα θα το πληρώνουμε ως “φορολογούμενοι”!».

Βαρουφάκης: «Η κυβέρνηση βάζει πλάτες στους ολιγάρχες του ρεύματος για να κερδοσκοπούν»

Επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα συγκεκριμένων ολιγαρχών της ενέργειας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κλιματικού νόμου, τον οποίο χαρακτήρισε «παλιόχαρτο».

«Φέρατε ένα παλιόχαρτο που πάνω του γράφτηκε το μεγαλύτερο δώρο στους ολιγάρχες, στους πετρελαιάδες, στη βιομηχανία του στρατιωτικού κατεστημένου και στους δικτάτορες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, τονίζοντας ότι, αντί να υποχρεώσει τους ολιγάρχες να μειώσουν τα κέρδη τους, τους ενισχύει και επιλέγει να δώσει, μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε, ένα απλό επιδοματάκι στους φτωχούς».

Κλείνοντας, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 δεν θα συναινέσει «σε αυτό το σκηνικό συντέλειας της κλιματικής ισορροπίας».

«Φέρνετε ένα ισχνό, άβουλο, ασπόνδυλο, εκτός θέματος νομοσχέδιο, ένα παλιόχαρτο, το οποίο δεν μπορεί ούτε θέλει να επουλώσει τις βαθιές πληγές που έχει ήδη καταφέρει στο περιβάλλον ο πιο αντι-περιβαλλοντολογικός νόμος στην Ευρώπη, ο νόμος του κ. Χατζηδάκη που δημιούργησε τη “Χατζηδάκειο” λαίλαπα. Και εσείς σήμερα βαυκαλίζεστε ότι με το νομοσχέδιο αυτό κάνετε κάτι. Τίποτα δεν κάνετε, πλην του να στηρίζετε συγκεκριμένα συμφέροντα», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Αμυράς: «Ο κλιματικός νόμος έχει ανοιχτούς ορίζοντες»

«Η κυβέρνηση προχωρά στην κλιματική ουδετερότητα συντεταγμένα και με έναν εθνικό κλιματικό μεταρρυθμιστικό νόμο που έχει ανοιχτούς ορίζοντες, πολλές πράσινες δράσεις και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις», επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για τα περιβαλλοντικά θέματα, Γιώργος Αμυράς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του κλιματικού νόμου.

«Οδηγός και πυξίδα μας είναι η φωνή των νέων, γιατί σε αυτούς ανήκει το μέλλον», συμπλήρωσε ο κ. Αμυράς, ενώ, επικαλούμενος πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε σε 10 χώρες και σε 10.000 πολίτες, σημείωσε ότι το 60% των νέων που ρωτήθηκαν εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους σχετικά με την κλιματική κρίση.

«Εκτός από σπουδαία περιβαλλοντική μεταρρύθμιση, ο κλιματικός νόμος είναι και πραγματικός. Βάζει στο παιχνίδι δήμους, περιφέρειες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, πολίτες, δημόσια διοίκηση, οδηγώντας τους να αλλάξουν τρόπο σκέψης και δραστηριότητες μέσα από φιλικές περιβαλλοντικές δράσεις», ανέφερε.

Σκρέκας: «Στηρίζουμε τους καταναλωτές και θωρακίζουμε την κοινωνία»

«Με τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο, στηρίζουμε τους καταναλωτές και θωρακίζουμε την κοινωνία που δοκιμάζεται, με ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας, απέναντι στην εκρηκτική διάσταση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές του κλιματικού νόμου.

«Θέτουμε πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής τους, ενώ επιτυγχάνουμε την αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, ενώ σε δεύτερο πλάνο έρχεται η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή, με την επιπλέον επιδότηση», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης