Σε μέρες όπως αυτές που όλοι έχουμε έναν δονητή βασιλικών περιποιήσεων στον πάτο και αυτό που πρωτίστως μας νοιάζει είναι εάν ο γιατρός θα μας τον βγάλει σοβαρός και όχι χαβαλεδιάζοντας με τις νοσοκόμες, έχω μερικές ενστάσεις απέναντι σε όλους αυτούς που μόλις ανακάλυψαν το φεγγάρι, ότι δηλαδή και οι γιατροί γελάνε, λένε ανέκδοτα και ω! τί τρομερό, μας χλευάζουν κιόλας!

Σε μια χώρα που το τελευταίο που μας νοιάζει είναι η ουσία, να πας δηλαδή υγιής σπίτι σου και ο γιατρός που θα σε εγχειρήσει να μην έχει χωθεί ουρανοκατέβατος στην ιατρική ή να μην είναι η σύζυγος του Κωστάκη που βγήκε γιατρός απ’ το νηπιαγωγείο και σε στείλει στα θυμαράκια – πετσοκόβοντας όμως με σοβαρότητα πάντα και χωρίς να σκάσει χείλι – σε αυτή τη χώρα λοιπόν, έμαθα τελικά ότι οι γιατροί οφείλουν πρωτίστως να κάνουν ότι με νοιάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί βλέπεις φίλε Μάκη, οι σοβαροί γιατροί έχουν γαμηθεί να συστήνουν εκπαιδευμένα νερά που τα λένε ομοιοπαθητικά «φάρμακα» και που τα πουλάνε πλέον σε όλα τα φαρμακεία και σε λίγο θα πληρώνονται από τους φόρους ΜΟΥ, ενώ κατάφεραν και έχωσαν τους τσαρλατανισμούς αυτούς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Που θα βγάλει σοβαρούς τσαρλατάνους, εννοείται. Που δε γελάνε. Που δεν τραβάνε βιντεάκια. Που αγαπάνε τον Ασθενή και που με τη βούλα του Ελληνικού Πανεπιστημίου θα πείθουν ανθρώπους να παρατήσουν χημειοθεραπείες και να ακολουθήσουν τις – σοβαρές πάντα και με σεβασμό στον ασθενή εννοείται – θεραπείες τους. Και να πεθάνουν σοβαρά θα είχα να προσθέσω.

Ξέρεις πόσο κακό έχει κάνει η επιβολή της «σοβαρότητας» σε όλα τα επίπεδα; Ξέρεις πόσο κακό κάνει στον Ψωμιάδη, τον Άδωνι, τον Αυτιά, τον Τράγκα, τον Βερύκιο και τόσους άλλους το γεγονός πως κανείς δεν τους λέει στα ίσια ότι είναι καραγκιόζηδες ολκής λόγω αυτής της γαμημένης επιβολής σοβαρότητας; Στ’ αλήθεια έχουν πιστέψει ότι είναι σοβαροί! Θα πέσουν απ’ τα σύννεφα άμα καταλάβουν την πραγματικότητα. Θα πάθουν μεγάλο κακό γιατί το φάγανε κι οι ίδιοι το παραμύθι! Κι εμείς μαζί τους.

Ξέρεις πόσο κακό απ’ την άλλη, μπορεί να κάνει σε έναν άνθρωπο η απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης μόνο και μόνο γιατί ο καθένας μας στο κεφάλι του τον θέλει έτσι κι έτσι κι έτσι; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριε Ανευλαβή, ενίσταστε κι εσείς σ’ αυτό; Ο μόνος γιατρός που λέει «άντε γαμήσου» όταν το νιώθει, βγήκε να την πει στους γιατρούς που, ενώ έκαναν τη δουλειά τους, έκαναν πλάκα; Χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής; Και αφού η επέμβαση ήταν επιτυχής; Επειδή ένας χοντρομαλάκας το τράβηξε σε βίντεο και το είδε το Πανελλήνιο; Χώστε τα μόνο σε αυτόν στην τελική! Γιατί με συγχωρείτε, αλλά δεν έχω δει ανάλογη αντίδραση από τον ιατρικό σύλλογο για τους τσαρλατάνους που ανέχεται. Που προξενούν αληθινές βλάβες. Στον ξύπνιο μας. Άρνηση εμβολιασμών προτείνουν κάποιοι γιατροί στους γονείς για τα παιδιά τους. Δεν υπάρχει Aids, σταματήστε τη θεραπεία, λένε κάποιοι άλλοι. Και τα λένε ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ. Τί ακριβώς κάνουν οι “σοβαροί” γιατροί γι’ αυτά;

Τί σχέση έχει η γνώση, η ικανότητα και η εμπειρία ενός ανθρώπου με την – ηλίθια κατ’ εμέ – αίσθηση χιούμορ; Και τί σχέση έχει η συμπεριφορά του γιατρού μπροστά στον ασθενή με τη συμπεριφορά του όταν ο δεύτερος είναι απών;  Δεν έχουμε γελάσει όλοι με άλλους; Επιτρέψτε μου να ξέρω ότι ΟΛΟΙ οι γιατροί κάνουν χιούμορ στα χειρουργεία και πολύ χειρότερο θα είχα να σας πω, διότι έχω εργαστεί σε χειρουργεία για χρόνια.

Το επάγγελμά σας δεν έχει ανάγκη από σοβαροφάνεια, από ουσία έχει ανάγκη. Και από γνώσεις. Και από Ανθρώπους που είναι Ανθρώπινοι σε όλα τους, όχι σοβαροφανείς μόνο και μόνο γιατί το απαιτεί το μάρκετινγκ του επαγγέλματος με τα ηλίθια σταθμά των νεοελλήνων. Χίλιες φορές να μας χλεύαζαν οι γιατροί όταν παίρνουν το φακελάκι παρά αυτή η περίσσεια συμπόνια του τύπου «εγώ θα σε προσέξω διπλά» λίγο πριν αγοράσουν το τρίτο τζιπ. Τουλάχιστον κάποιοι θα καταλαβαίναμε το μέγεθος της βλακείας μας.

Δείτε κύριοι που φτάσαμε με όλα αυτά. Έχουμε το κάθε μαλακιστήρι που έχει το ταλέντο να προσποιείται σοβαρότητα, να μας πουλάει και να μας αγοράζει κι εμείς να ψωνίζουμε γιατί έτσι μας μάθανε ότι είναι το σωστό. Δε πρέπει να γελάει ο σωστός, λένε. Το πολύ πολύ, να μειδιάζει. Αρχίδια λέω εγώ. Ο κύριος διαμορφωτής της ελληνικής πραγματικότητας, η τηλεόραση, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να μας πουλάει τα μεγαλύτερα σούργελα για σοβαρούς. Κι εμείς ψωνίζουμε. Χονδρική. Και πέφτουμε απ’ τα σύννεφα εάν κάποιος ρίξει κατά λάθος τη μάσκα.

Bottom line, καλώς ήρθατε και επισήμως στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου. Εδώ σπάνια θα δείτε κενές σοβαρότητες χωρίς την ανάλογη αποδόμηση κύριοι κι ας τελειώνουμε επιτέλους με τα ηλίθια στερεότυπα. Εδώ έχει περιθώριο για ουσία. Εδώ οι αληθινοί επιστήμονες αναγκάζονται να είναι Άνθρωποι με όλα όσα σημαίνει αυτό και όχι τα μισά, ενώ τα φούμαρα καταρρέουν εύκολα με ένα link επιχειρημάτων. Εδώ δε χρειάζεται να ξελαρυγγιαστώ για να με ακούσετε ούτε να προσποιηθώ σεβασμό εάν δεν μου τον εμπνέετε. Εδώ ο σοβαροφανής δεν θα περάσει καλά γιατί όταν πληκτρολογείς δε νοιάζει κανέναν εάν το κάνεις γελώντας. Αρκεί να γράψεις ουσία. Αρκεί να έχεις επιχειρήματα.

Όχι άλλη επιβολή σοβαρότητας. Όχι άλλη. Να το ξαναπώ: ΟΧΙ ΑΛΛΗ.-

Ευχαριστώ θερμά για το βήμα.

Δελημήτρου Κωσταντίνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης