Κείμενο: Αδάμ Αλεξόπουλος

Σαν χύτρα με κλειστό καπάκι και βαλβίδα είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία μετά και τις πρόσφατες προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να επιβάλει στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές ακροατήριο το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό αναφορικά με την «παράνομη στρατιωτικοποίηση» των νησιών και τη «γαλάζια πατρίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακονίζει τα μαχαίρια του λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου σύμφωνα με τις παραφωνίες τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης θα θέσει ζήτημα παράνομης κατοχής νησιών από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak ο αρθρογράφος τονίζει μεταξύ άλλων: «Ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet ανέβασε ακόμα πιο ψηλά τους τόνους. «Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα, και η Ε.Ε. πρέπει να δει αυτό το λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Στην προεκλογική θάλασσα, με την ίδια πάνω-κάτω ρητορική προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους και συνειδήσεις και ο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος βάζει ψηλά στην ατζέντα του τη φιλοπολεμική προβιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Η κυβέρνηση θα αλλάξει, θα γίνουμε εξουσία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι είμαστε εθνικιστές. Ξέρουν πολύ καλά από ποια παράδοση προερχόμαστε και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. Ξέρετε τον αείμνηστο Ετζεβίτ και τον αείμνηστο Ερμπακάν. Ξέρουν πολύ καλά. Ας μιλήσουν τώρα, θα τους δείξουμε ποια θα είναι τα όπλα σε αυτά τα νησιά όταν έρθουμε στην εξουσία».

Όσον αφορά τη στάση της Αθήνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και το λοιπό κυβερνητικό επιτελείο καταστρώνουν σχέδια σε αλλεπάλληλες συσκέψεις πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα, Δευτέρα.

Κάποιοι σχολιάζουν σχετικά ότι ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η κυβέρνηση είναι και θα είναι πανέτοιμοι να αντικρούσουν οποιαδήποτε πρόκληση από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι ο κύκλος διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών έχει ήδη αποφέρει καρπούς και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα, ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένη και στρατιωτικά, εφόσον κριθεί αναγκαίο. «Η Ελλάδα είναι ασφαλής, αποφασισμένη και έτοιμη», συμπλήρωσε.

Όμως, ήδη ορισμένες κινήσεις της Τουρκίας, όπως οι παράνομες Navtex, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, η σταδιακή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και οι προβοκάτσιες για τον «Έλληνα πράκτορα» Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα και τον πρόεδρο του TDP (Τουρκικό Kόμμα Αλλαγής), Μουσταφά Σαριγκιούλ, ο οποίος άνοιξε την τουρκική σημαία μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με παράπονα, δεν απαντήθηκαν σε όλους τους τόνους. 

Κυβερνητικές πηγές, βέβαια, διαψεύδουν ότι ήταν χλιαρή η αντιμετώπιση και προτάσσουν ως επιχείρημα τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, οι ίδιοι άνθρωποι αφήνουν ανοιχτό παράθυρο διπλωματικής επικοινωνίας, αφού θεωρούν πως μόνο με διάλογο μπορούν να λυθούν οι αντιπαραθέσεις με την Τουρκία, σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της κλυδωνίζεται και ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να ενισχύσει τη δημοτικότητά του και να συσπειρώσει τους μέχρι τώρα οπαδούς του για τις εκλογές της Τουρκίας, που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

Και ο διάλογος, απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι έντονος την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Μαδρίτη, αφού αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ενοχληθεί από τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία, αφού είναι ο μοναδικός εταίρος που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, αλλά και επειδή ναρκοθετεί τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Φινλανδία και η Σουηδία για την ένταξή τους στη Συμμαχία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης