Ως εξαιρετικά ευαίσθητα για να δημοσιοποιηθούν χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ τα στοιχεία που συγκέντρωσε σχετική έρευνα της Συμμαχίας για το παραλίγον θερμό επεισόδιο μεταξύ των πολεμικών πλοίων Γαλλίας – Τουρκίας.

Η έρευνα αφορά συγκεκριμένα το περιστατικό που σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου, όταν μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται διπλωματικές πηγές η έρευνα για το τί ακριβώς συντελέστηκε θεωρείται πολύ ευαίσθητη για να συζητηθεί δημόσια, καθώς Παρίσι και  Άγκυρα διεξάγουν πόλεμο δηλώσεων

«Το γεγονός υπογραμμίζει τις δυσκολίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στη Γαλλία, αλλά και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει το Reuters.

«Το έβαλαν κάτω από το χαλί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζοντας την αντίδραση του ΝΑΤΟ έλεγε πως «το έβαλαν κάτω από το χαλί», ενώ άλλος σημείωνε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και θέσης, αποτυπώνει το ότι ο οργανισμός δεν είναι αποφασισμένος να λάβει δραστικά μέτρα.

Αναφορικά με το επεισόδιο, το Παρίσι υποστηρίζει ότι το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη περιοχή της Μεσογείου.

Από την πλευρά της, η Τουρκία αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ήταν η γαλλική φρεγάτα που κινήθηκε απειλητικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν πρόσφατα έκανε λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά» της τουρκικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον τελευταίο να του απαντά «Μη τα βάζεις με την Τουρκία».

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε διαμάχη και για το ζήτημα της Ελλάδας, η οποία αντιδρά στις επιδιώξεις της Άγκυρας για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου με την Γαλλία να έχει ενταχθεί σε ελληνικές ναυτικές ασκήσεις, καταλήγει το τηλεγράφημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης