ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λέσχη της στιγμής-Γιώργος  Κακουλίδης 

Σε μια λέσχη στο κέντρο της Αθήνας οι θαμώνες απαιτούν να ζουν κάθε δευτερόλεπτο της ύπαρξής τους χωρίς να τους εμποδίζει κανείς. Διεκδικούν το δικαίωμα στην υπεράσπιση της στιγμής. Ένας ποινικός κρατούμενος, ένας τυφλός στοχαστής και η παρέα τους, που αποτελείται κυρίως από ανθρώπους του υποκόσμου, ασφυκτιούν όλο και περισσότερο σε μια κοινωνία που δε σέβεται την ιερότητα του προσωπικού χρόνου. Η σύγκρουση με την πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη. 

Ο Γιώργος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι γιος ζωγράφου και εγγονός γλύπτη. Σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε με φορτηγά καράβια. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή Λίμπερτυ, από τις εκδόσεις Κείμενα του Φίλιππου Βλάχου. Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος και ο Στάμος Σέμσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έργα του: Ποίηση: Λίμπερτυ, Κείμενα 1979 / Ρόπτρον 1986. Μουσουλμάνος δρόμος, Άγρα 1983. Η αίρεση της τίγρης, Άγρα 1984 / Ιωάννου 1990 / Επικαιρότητα 1992. Η προσευχή του Τζορντάνο Μπρούνο, Καστανιώτης 1986. Οι σημειώσεις ενός ζηλωτή, Καστανιώτης 1988. Το χρώμα της ορχήστρας, Καστανιώτης 1989. Το παλιό ποίημα του Ευαγγελισμού, Δελφίνι 1992 / Αρμός 1998. Μονσινιόρ, Καστανιώτης 1996. Η αλήθεια που δεν υπάρχει (συγκεντρωτικός τόμος με όλα τα έργα του μέχρι το 1999), Εξάντας 1999. Ο πειρασμός της μάχης, Εξάντας 2000. Ωδή σ’ ένα τριανταοχτάρι, Εξάντας 2001. Το τραγούδι του φαύνου, Εξάντας 2003. Καθωσπρέπει σκέψεις, Εξάντας 2004. Πεζογραφία: Το σύνδρομο του Παρθένη (αφήγημα), Καστανιώτης 1991. Φαλαμπέλα (αφήγημα), Καστανιώτης 1995. Η σειρήνα της Ομόνοιας (αφήγημα), Εξάντας 2002. Ιστορίες που βγήκαν αληθινές, Futura 2004. Θέατρο: Τα μάτια του βασιλιά, Πατάκης 1998. Μαρτυρία: Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου (τρεις συνομιλίες με τον ποιητή Νίκο Καρούζο), Καστανιώτης 1992. Το απόλυτο ρόδο (κείμενα πολιτικής και καθημερινότητας), Μαραθιάς 2007.

Αθήνα 2009 / Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / Σελίδες: 205

Τιμή: € 15,00 (με ΦΠΑ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ


ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

07/04/2009 έως 14/04/2009
ΜΕΛΕΤΕΣ, ΠΑΙΔΙΚΑ, ΤΕΧΝΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

  1. Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ) ΑΡΚΑΣ
  2. ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΚΑΪ)
  3. ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ 2 (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ) ΤΖΕΦ ΚΙΝΙ
  4. ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ) YALOM D. IRVIN
  5. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ, ΓΟΝΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) ΣΙΔΕΡΗΣ ΝΙΚΟΣ.
  6. ΧΑΓΚΑΚΟΥΡΕ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΑΜΟΥΡΑΪ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ) YAMAMOTO TSUNETOMO
  7. ΑΡΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΛΑΣΠΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ EUROBOOKS) CARIUS OTTO
  8. ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ) ΚΑΣΟΛΑΣ ΜΗΤΣΟΣ
  9. ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ, Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) ΚΑΒΑΦΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π.
  10. GETTING TO YES (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ARROW BOOKS) ROGER FISHER, WILLIAM URY, BRUCE PATTON

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  1. ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ) ΣΩΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  2. ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ) ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗΙΔΑ
  3. ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ‘ΜΑΘΑ ΜΑ ΞΕΧΑΣΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ) ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  4. COMPLETE UNKNOWN (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ) ΤΖΟΥΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  5. ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΛΑ…ΑΛΛΙΩΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗΣ) ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΛΚΥΟΝΗ
  6. ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ INTROBOOKS) ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  7. LOGICOMIX (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ) ΔΟΞΙΑΔΗΣ Α, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.
  8. ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ) ΘΕΜΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
  9. ΧΑΜΕΝΟ ΧΤΕΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ) ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΣΕΒΩΝ ΜΟΥ ΦΟΒΩΝ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  1. Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ) PAULO COELHO
  2. ΛΥΚΟΦΩΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ) MEYER STEPHENIE
  3. ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ) MEYER STEPHENIE
  4. Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΣΙΝΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ) WHITTEMORE EDWARD
  5. ΤΟ ΝΗΣΙ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ) VICTORIA HISLOP
  6. ΟΤΑΝ ΕΚΛΑΨΕ Ο ΝΙΤΣΕ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ) YALOM IRVIN
  7. ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ) ΣΤΙΓΚ ΛΑΡΣΟΝ
  8. Ο ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ) ΛΕ ΚΑΡΕ ΤΖΟΝ
  9. ΓΟΜΟΡΡΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ) ΣΑΒΙΑΝΟ ΡΟΜΠΕΡΤΟ
  10. HONOUR THYSELF (ΕΚΔΟΣΕΙΣ RANDOM HOUSE) STEEL DANIELLE


 

Η κόκκινη βαλίτσα του έρωτα – Βικτώρια Αγγελοπούλου

Ο άνδρας είναι η μυστικιστική δύναμη, είπε. Πόσο δίκιο είχε! Έτσι τον ένιωθα μέσα μου, σαν αόρατη ώθηση που με παρέσυρε πέρα από τα όρια ασφαλείας που χρόνια ύψωνα για να προστατέψω τον εαυτό μου.

Τελικά τον προστάτευα ή, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τον πολτοποιούσα, τον συνέθλιβα; Τι είπε πως είναι ωρίμανση; Καρπός που σαπίζει; Προς τα εκεί οδεύω; Και τι είναι αυτό που θα αποσυντεθεί; Ποιο το περιεχόμενό του;  Ένα συνονθύλευμα από φοβίες, άγχη, απαρνήσεις και καταπιέσεις; Με ποιο όφελος; Την αξιοπρέπεια. Ποιος μου τη ζήτησε; Ποιος την επέβαλε; Αλίμονο! Εγώ η ίδια σε βάρος του εαυτού μου και της αλήθειας. Μια ζωή που στηρίζεται πάνω σ’ ένα ψέμα. Σ’ ένα λάθος που νόμισα πως θα καλύψω, επειδή κατάφερα να το κρύψω από τους άλλους! Ποιο το όφελος, αφού το κουβαλάω στου νου μου τις άκρες; Στρείδι που όζει. Αυτό είμαι. Και το μαργαριτάρι; Ζει ή ψόφησε μέσα στα φύκια που νόμιζα για μεταξωτές κορδέλες; 

Θεέ μου, τι έκανα! Προλαβαίνω ν’ ανασυντάξω τις δυνάμεις μου και ν’ ανασυνθέσω τη ζωή μου ή σαν σύκο θα παραδοθώ στην αγκαλιά της γης, έτοιμη για ανακύκλωση;

«Τι κάνεις; Πάλι θα πέσεις στην παγίδα της φιλαρέσκειάς σου;»

«∆εν είναι φιλαρέσκεια. Η ταραχή µου είναι εσωτερική. Ανεξήγητη. ∆εν το νιώθεις και συ;»

«Κουταµάρες! Κάθε γυναίκα αρέσκεται να τη θαυµάζουν. Τονώνεται το ηθικό της, νιώθει πως ολοκληρώνει τον προορισµό της».

«Τον προορισµό της; Τι εννοείς;»

«Να έλκει. Να διεγείρει. Να συναρπάζει!»

«∆εν είναι αυτός ο προορισµός της γυναίκας. ∆εν είναι εµπόρευµα προς πώληση».

«Μην εξάπτεσαι. ∆ύσκολα κανείς ξεφεύγει από τη φυσική νοµοτέλεια. ∆ες τις πεταλούδες, τα τριαντάφυλλα: Με τα χρώµατα και την ευωδιά τους αυτό προσπαθούν. Να ελκύσουν. Με έµµεσο ή άµεσο τρόπο να βοηθήσουν στη διαιώνιση των ειδών».

«∆εν είµαι ζώο. Άνθρωπος είµαι».

«Επειδή στέκεσαι όρθια και διαθέτεις λογική και κριτική σκέψη, νοµίζεις πως αυτό και µόνο σε καθιστά κάτι ανώτερο; Ταλαίπωρη! ∆υνατότητα να γίνεις έχεις. Μόνο δυνατότητα».

«Λίγο το έχεις αυτό;»

«Ποιο το όφελος, αν σκορπάς τις δυνάµεις και την ενέργειά σου µόνο για επιβίωση; Σκέψου το».

Η Βικτωρία Αγγελοπούλου γεννήθηκε και εργάζεται στην Πάτρα. Από το 1978 ασκεί το επάγγελμα της συμβολαιογράφου.

Η επιθυμία της για  πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου της την ώθησε να ασχοληθεί με τα κοινά. Έτσι, από  το 1990 έως και το 2002 διατέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου της Πάτρας και σήμερα έχει αναλάβει τον πολιτιστικό τομέα του Δήμου Ρίου, όπου ζει μόνιμα, με το σύζυγό της Κωνσταντίνο Τσερμπίνι.

Ταυτόχρονα, από το 1985 ασχολείται ερασιτεχνικά με τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία, τη διασκευή και τη συγγραφή θεατρικών έργων.

Το πρώτο της μυθιστόρημα Συγνώμη που σου Είπα Ψέματα εκδόθηκε το 2003 από τις εκδόσεις μας. 

Αθήνα 2008

Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σελίδες: 252

Τιμή: € 14,00 (με ΦΠΑ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ


Χαμένο χτες-Αναστασία Kαλλιόντζη

Το Χαμένο Χτες, το έκτο κατά σειρά βιβλίο της συγγραφέα του Μη Μου Λες Αντίο Αναστασίας Καλλιοντζή, αποτελεί τη δυναμική επιστροφή στο ερωτικό μυθιστόρημα.

Το Χαμένο Χτες είναι μια πολύ δυνατή ερωτική ιστορία, απ’ αυτές που αποτελούν υλικό ονείρων σε έναν κόσμο που από καιρό δείχνει να έχει πάψει πια να ονειρεύεται. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δύο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, άλλωστε όλοι οι μεγάλοι έρωτες που μένουν τελικά στην ιστορία ενέχουν το στοιχείο της διαφορετικότητας…

Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας άντρας στη δύση της ζωής του. Στα εξήντα δύο του χρόνια πια, κι όμως, δεν έχει ζήσει απολύτως τίποτα. Όλος του ο κόσμος περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, μιας απομονωμένης μονοκατοικίας στην Κηφισιά γεμάτης κρυμμένα μυστικά, με μόνη συντροφιά μια υπέργηρη, δεσποτική μητέρα, η καταλυτική παρουσία της οποίας του έχει καθορίσει, κυριολεκτικά, τη ζωή αλλά και την ίδια την ύπαρξη, γεμίζοντάς τον με φόβο και ενοχές. Μόνη του ανακούφιση είναι η Εκκλησία, στο αριστερό αναλόγιο της οποίας υπηρετεί ως ψάλτης.

Η κεντρική ηρωίδα, στον αντίποδα, βρίσκεται στην άνοιξη της νιότης της. Στα είκοσι οχτώ της χρόνια, κόρη ενός πάμπλουτου επιχειρηματία, ετοιμάζεται να παντρευτεί μ’ έναν άντρα με τον οποίο υπήρξε πολύ ερωτευμένη, διάσημο γιατρό και φέρελπι πολιτικό και, γενικώς, ζει μια ζωή που θα μπορούσε να έχει βγει από παραμύθι αν… αν δε συνέτρεχε μια πολύ επιβαρυντική περίσταση: παραμονές του γάμου της, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ευτυχισμένη.

Η ζωή που την περιμένει είναι στην πραγματικότητα μια φενάκη, μια ζωή που άλλοι έχουν αποφασίσει και προετοιμάσει γι’ αυτή χωρίς αυτήν, μ’ ένα γάμο παρωδία, που θα εξυπηρετήσει μόνο οικονομικά συμφέροντα και, σίγουρα, δεν πρόκειται να της χαρίσει την ευτυχία που είχε ονειρευτεί, διότι θα τη βουλιάξει σε ένα τέλμα γεμάτο με κοινωνικές συμβάσεις και πασπαλισμένο με χρυσόσκονη που δεν αρκεί για να καλύψει τη βαθιά δυστυχία και το κενό που συνεπάγεται μια ζωή που επικεντρώνεται μόνο στη δόξα, την εξουσία και το χρήμα.

Μια παρόρμηση της στιγμής που, τελικά, αποδείχθηκε μοιραία, οδηγεί τα βήματα της Πασχαλιάς στην εκκλησία όπου υπηρετεί ο Στέφανος μια νύχτα Μεγάλης Εβδομάδας.

Όταν η μοίρα προστάζει, η ζωή εκτελεί.

Μεγάλη Παρασκευή γεννιέται εκείνος ο παράφορος, μοιραίος έρωτας, τόσο ισχυρός, ώστε να βάλει φωτιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, έτσι που, στο τέλος, τίποτα πια να μην είναι όπως πριν. Ούτε καν η Ανάσταση.

Με λίγα λόγια το Χαμένο Χτες δεν πραγματεύεται μονάχα ένα μεγάλο έρωτα απ’ αυτούς που χαρακτηρίζονται ως «μοιραίοι», αλλά προχωρά και αγγίζει θέματα όπως η φιλία, η συνείδηση, τα όρια του κάθε ανθρώπου και πολλά, πολλά άλλα.

 Η Αναστασία Καλλιοντζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 1995 και από το 1997 ασκεί τη μαχόμενη δικηγορία. Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.

Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Μη Μου Λες Αντίο, Όλα Ήταν Τόσο, μα Τόσο Υπέροχα…, Πες πως Ήταν όνειρο, Έσχατοι Καιροί και Θυμάσαι;.

Αθήνα 2009

Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σελίδες: 628

Τιμή: € 20,00 (με ΦΠΑ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ


Η βασίλισσα των party- Lauren Weisberger

Η νεαρή Νεοϋορκέζα Μπετ Ρόμπινσον, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Έμορι, έχει μια υψηλά αμειβόμενη αλλά φριχτά βαρετή θέση σε κάποια τράπεζα επενδύσεων. Οι γονείς της, παλιοί χίπηδες, την παροτρύνουν να ασχοληθεί με κάτι πιο ουσιαστικό, αλλά η Μπετ μένει πιστή στη ρουτίνα της, μέχρι που παραιτείται, θυμωμένη με το ανόητο αφεντικό της. Έπειτα από λίγες βδομάδες γεμάτες τεμπελιά, τηλεόραση και παιχνίδια με το σκυλάκι της, τη Μίλινγκτον, ο θείος της Μπετ, γνωστός αρθρογράφος, της βρίσκει δουλειά σε μια ανερχόμενη εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Η μόνη υποχρέωση της Μπετ φαίνεται πως είναι να ξενυχτάει μέχρι τελικής πτώσεως και να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τις κοσμικές στήλες. Έτσι, από το πουθενά, γίνεται η βασίλισσα των πάρτι του ματαιόδοξου Μανχάταν και κατακτά μια θέση στην «καλή» κοινωνία, μέχρι που αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει τους φίλους της, την οικογένειά της και ίσως το μοναδικό αγόρι που αξίζει να είναι στο πλευρό της.

«Έχεις ακουστά τον οίκο Hermès, σωστά;» Έγνεψα καταφατικά. «Φυσικά.

Ο θείος μου φοράει τις γραβάτες τους συνεχώς». «Ναι, καλά, πολύ πιο σημαντικές από τις γραβάτες τους είναι οι τσάντες τους. Η πρώτη τεράστια επιτυχία τους ήταν η τσάντα Kelly, που πήρε το όνομά της από την Γκρέις Κέλι που τη λάνσαρε. Αλλά η ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία –και χίλιες φορές πιο μοναδική– είναι η Birkin». Με κοίταξε γεμάτη προσμονή, και πρόλαβα να πω μέσα από τα δόντια μου: «Μμμ, είναι πανέμορφη. Πραγματικά πολύ ωραία τσάντα». Η Ελίζα αναστέναξε. «Φυσικά και είναι. Η συγκεκριμένη πρέπει να φτάνει τα είκοσι χιλιάρικα. Και τα αξίζει μέχρι δεκάρας τα λεφτά της». Πήρα μια τόσο γρήγορη ανάσα, που στραβοκατάπια και πνίγηκα. «Πόσο κάνει; Με δουλεύεις. Αδύνατο! Είναι μια τσάντα». «Δεν είναι μια τσάντα, Μπετ, είναι τρόπος ζωής. Θα έδινα και την ψυχή μου για να αποκτήσω μία».

Η Λόρεν Γουάιζμπεργκερ γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1999. Ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Το βιβλίο της Ο Διάβολος Φοράει Prada έμεινε επί έξι μήνες στη λίστα με τα best seller των New York Times, ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία. Η Βασίλισσα των Πάρτι είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, το οποίο επίσης μπήκε στη λίστα των New York Times.

Μετάφραση από τα αγγλικά: ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΙΑΤΟΥ

Αθήνα 2009

Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σελίδες: 524

Τιμή: € 18,50 (με ΦΠΑ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ


Ο πανικός της απληστίας: Η Ελλάς ενώπιον της διεθνούς πιστωτικής κρίσεως – Κωνσταντίνος Κόλμερ

Ενώ οι ζημίες από την διεθνή πιστωτική κρίσι είναι εκτεταμένες και άνευ προηγουμένου, τα κέρδη εξ αυτής είναι δύσκολο να εντοπισθούν, με τον κανόνα του παιγνίου μηδενικού αποτελέσματος στην χρηματοοικονομική, όπου τα χασίματα του ενός συναλλασσομένου αποτελούν ωφέλεια του άλλου.

Η απάτη της καταρρεύσεως του διεθνούς τραπεζοασφαλιστικού συστήματος είναι κατά το μάλλον ή ήττον ήδη γνωστή. Η χαλάρωσι των πιστωτικών κανόνων, η παροχή στεγαστικών δανείων εις δικαιούχους μειωμένης αξιοπιστίας, η τιτλοποίησι εν συνεχεία του επισφαλούς χρέους και η διάθεσί του στην πιστωτική αγορά μέσω περιπλόκων πιστωτικών εργαλείων, αποκληθέντων εν συνεχεία ως τοξικών, προκάλεσε κατάρρευσι της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Όταν το 2006 άρχισαν να ανέρχονται τα επιτόκια, κατέστη αδύνατος η αποπληρωμή των τοξικών παραγώγων. Τα σωστικά μέσα απεδείχθησαν «πολύ λίγα και πολύ αργά» για να σώσουν τις επενδυτικές Τράπεζες. Εν συνεχεία τα Χρηματιστήρια κατέρρευσαν!
Αυτό που δεν απεκαλύφθη εισέτι είναι ποίος προεκάλεσε την πιστωτική κατάρρευσι, εάν ήταν εξ αμελείας ή εκ δόλου και ποίοι ωφελήθησαν όταν την απληστία της αγοράς για ακόμη ψηλότερες αποδόσεις διεδέχθη ο φόβος του κραχ.

Δυο λόγια για τον συγγραφέα 

Ο δημοσιογράφος Κώστας Κόλμερ εγεννήθη στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Έκαμε μεταπτυχιακές οικονομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες. Εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Μεσημβρινή, Χρήμα, Μακεδονία, Εστία, Τα Νέα και Βραδυνή. Στις τρεις τελευταίες εγκαινίασε την οικονομική στήλη. Διετέλεσεν, επί σειρά ετών, αρθρογράφος στα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος και Επίκεντρα. Αρθρογράφησε προσφάτως στο Παρόν επί εθνικών θεμάτων.

Το 1979 έγινε παραγωγός και παρουσιαστής στην ΕΡΤ του προγράμματος «Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ», το 1982 υπήρξε ραδιοφωνικός σχολιαστής στον ΑΝΤ1 και το 1995 τηλεοπτικός σχολιαστής στο Κανάλι 5, όπου για πρώτη φορά καθιερώθηκε πεντάλεπτη οικονομική εκπομπή.

Σήμερα αρθρογραφεί στη Νέα Πολιτική και σχολιάζει την εν γένει πολιτικοοικονομική κατάστασι στην εκπομπή «Τομές» του High TV. Έχει την εβδομαδιαία εκπομπή «Market Week» στο οικονομικό κανάλι SBC.

Ως συνιδρυτής του Κέντρου Πολιτικής Ερεύνης και Ενημερώσεως (ΚΠΕΕ), πρωτοστάτησε στην αφύπνιση του καλώς εννοουμένου οικονομικού φιλελευθερισμού.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ενώσεως Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Ελβετική οικονομική εφημερίδα Handelszeitung.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία πολιτικοοικονομικού περιεχομένου ως: Η Αντιμετώπιση του Οικονομικού Προβλήματος της Χώρας (ΚΠΕΕ, β΄ έκδοσι, 1980), Ο εξ Ανατολών Κίνδυνος και η Αποβιομηχανοποίησι της Ελλάδος (1985), Η Χρεοκοπία της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας (1995), ΕΥΡΩ: Η Γιγάντωσι της Ανεργίας (2000), Η Μεγάλη Ληστεία του Χρηματιστηρίου (2001), Η Μεγαλειώδης Απάτη του Ευρώ (2005), Τα Πετρέλαια της Ελλάδος, Λάμπρος Ευταξίας – Βίος και Πολιτεία ενός Ευπατρίδη (2006), Η Λαφυραγωγία των Ταμείων (2007)

Αθήνα 2008

Σειρά: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σελίδες: 188

Τιμή: € 14,00 (με ΦΠΑ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ 


Η Φωτιά – Katherine neville

Πάνω από μία δεκαετία πριν από τον Κώδικα Ντα Βίντσι, η Κάθριν Νέβιλ δημοσίευσε το Οχτώ, ένα θρίλερ με ηρωίδα την Κατ Βέλις, ειδική στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και την έρευνά της για ένα κειμήλιο με τεράστια δύναμη, ένα σκάκι, έρευνα που εκτείνεται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, σε παρόν και παρελθόν.

Το παιχνίδι ξεκίνησε τριάντα χρόνια πριν… Το σκάκι του Καρλομάγνου είχε τη δύναμη να δημιουργεί ή να συντρίβει πολιτισμούς, να ανατρέπει την Ιστορία. Κρυμμένο εδώ και χίλια χρόνια ώστε να μην πέσει στα χέρια εκείνων που διψούσαν για τη μυστηριώδη δύναμή του, επανεμφανίζεται κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και πυροδοτεί ένα ξέφρενο κυνηγητό που θα μπορούσε να αφανίσει την ανθρωπότητα…

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Κατ Βέλις βρίσκεται άθελά της παίκτρια στο παιχνίδι και ριψοκινδυνεύει στην έρημο της Σαχάρας για να βρει και να κρύψει τα κομμάτια του σκακιού, θέτοντας έτσι τέλος στη θανάσιμη επιρροή του.

Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια στη Φωτιά. Ένα κομμάτι του σκακιού ανακαλύπτεται στη Ρωσία. Η Αλεξάνδρα Σολάριν, κόρη της Κατ Βέλις, αγωνιά για τη μητέρα της, που έχει εξαφανιστεί ανεξήγητα από το Κολοράντο. Τι γυρεύει μια στημένη παρτίδα σκακιού μέσα στο πιάνο; Πώς ερμηνεύονται τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που βρίσκει; Η Αλεξάνδρα, αντιμέτωπη με το χρόνο, από τη Σιβηρία μέχρι την πόλη της, την Ουάσινγκτον, αποδύεται στην αναζήτηση της αλήθειας… 

Το Οχτώ, το πρώτο μυθιστόρημα της Κάθριν Νέβιλ, συγκλόνισε αναγνώστες και κριτικούς, ξετυλίγοντας το νήμα μιας συναρπαστικής, επικής αναζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Φωτιά το παιχνίδι αρχίζει ξανά, η δίψα για τη δύναμη του μυστηριώδους Σκακιού του Μονγκλάν γεννά καινούριους κινδύνους, και όλα εξαρτώνται από μια νέα γυναίκα και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τη μοναδική της μοίρα.

Συνδυάζοντας την αφηγηματική της δεινότητα με μια καθηλωτική πλοκή, την επιστήμη με το μυστικισμό, την έρευνα με το ανεξιχνίαστο, η Νέβιλ μάς παρασύρει σε άλλη μια αλησμόνητη ιστορία γεμάτη δράση και κίνδυνο.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Κάθριν Νέβιλ γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Από πολύ νωρίς  έδειξε ενδιαφέρον για τη συγγραφή, την παγκόσμια μυθολογία και τις τέχνες.

Ασχολήθηκε επαγγελματικά για πολλά χρόνια με τον προγραμματισμό, γεγονός που της έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψει και να ζήσει σε πολλές χώρες του κόσμου. Παράλληλα, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα “Form in Black Literature in French and English, in Africa, Europe, and America” και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Εργάστηκε ως σύμβουλος διεθνών σχέσεων στην αλγερινή κυβέρνηση και παρακολούθησε από κοντά τα γεγονότα του πετρελαϊκού εμπάργκο του ΟΠΕΚ. Αυτή η εμπειρία της της έδωσε και το έναυσμα για τη συγγραφή του Οχτώ, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες και σε δημοσκόπηση της El Paίs ψηφίστηκε ως ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών.

Αργότερα ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος για ενεργειακά θέματα σε κυβερνητικούς φορείς των ΗΠΑ και ως υψηλόβαθμο στέλεχος στην Bank of America.

Ζει στη Βιρτζίνια και στην Ουάσινγκτον και ασχολείται με τη συγγραφή.

Έργα που την έκαναν παγκόσμια γνωστή, εκτός από το Οχτώ, είναι τα μυθιστορήματα       Ο Μαγικός Κύκλος και Το Στοίχημα ― όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας.

Mετάφραση από τα αγγλικά: ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΕΛ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αθήνα 2008

Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σελίδες: 567

Τιμή: € 19,90 (με ΦΠΑ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ


Εκδήλωση από τα «Ελληνικά Γράμματα» και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Αμερικανικού Κολεγίου

Οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος (Pierce College) διογρανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Η Διδασκαλία της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση και ο ρόλος της στη σχέση των νέων με το βιβλίο».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Δευτέρα 6 Απριλίου 2009, στις 7.00 το απόγευμα, στο θέατρο του Κολλεγίου Pierce, (Γραβιάς 6, Αγ.Παρασκευή). 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

·         Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Παν/μίου Αθηνών, Συγγραφέας:

        «Η λογοτεχνία ως παιδευτική διαδικασία» 

·         Γιάννης Παρίσης, Φιλόλογος, Καθηγητής Pierce College

       «Η διδασκαλία της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»  

·         Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Φιλόλογος, Καθηγητής Pierce College

       «Η αγωνία του ποιητικού λόγου»  

·         Αιμιλία Καραλή, Φιλόλογος-Συγγραφέας, Καθηγήτρια Λεοντείου Σχολής

       «Προτάσεις για την ενίσχυση της σχέσης των νέων με τη λογοτεχνία»


ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ – Graig J. Hogan

Η κοσμολογία είναι η επιστήμη που θέτει με τον πιο άμεσο τρόπο τα έσχατα ερωτήματα: Πώς βρεθήκαμε εδώ; Πώς άρχισαν όλα; Ποιο είναι το μέλλον της ζωής, του πλανήτη και του γαλαξία στον οποίο ζούμε; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα οδηγούν τελικά πίσω στη Μεγάλη Έκρηξη, την απαρχή όλων των πραγμάτων. Το μικρό βιβλίο της Μεγάλης Έκρηξης εξηγεί τι πραγματεύεται η σύγχρονη κοσμολογία – απλά, με σαφήνεια και χωρίς προαπαιτούμενες τεχνικές γνώσεις. Μεταξύ άλλων, ο αστροφυσικός Κρέιγκ Χόγκαν εξηγεί όρους όπως «πληθωριστικό σύμπαν» ή «σκοτεινή ύλη» και δείχνει ότι:

– Το παλαιότερο φως που μπορούμε να δούμε, η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, μοιάζει με τον ήλιο γυρισμένο το μέσα έξω, με εμάς στο εσωτερικό του.

– Το σύμπαν ξεκίνησε ως ένα μικρό ψήγμα ενέργειας χωρίς καμία σχεδόν δομή ή πληροφορία.

– Δεν υπάρχει καμία «αρχή» του χρόνου, αλλά υπάρχει ένα σημείο πριν από το οποίο ο χρόνος δεν διακρίνεται από το χώρο.

Ολόκληρο το σύμπαν βρίσκεται λοιπόν μέσα σ’ αυτό το μικρό βιβλίο, το πρώτο βιβλίο που πρέπει να διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται για την έσχατη αρχή.

«Ο Craig Hogan συλλαμβάνει την ουσία της σύγχρονης κοσμολογίας σ’ αυτό το ζωηρά γραμμένο, διεισδυτικό βιβλίο».

David N. Schramm, Πανεπιστήμιο του Σικάγου
 
«Ο Hogan συμπυκνώνει δεκαπέντε δισεκατομμύρια χρόνια ιστορίας του σύμπαντος σ’ ένα απολαυστικό μικρό βιβλίο. Απαντά με τον πιο άμεσο τρόπο στα ερωτήματα που θέτουμε όλοι.»

Margaret Geller, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

«Μια θαυμάσια γέφυρα από την οποία κάθε αμύητος μπορεί να εισέλθει στο βασίλειο του σύμπαντος».

Robert Williams, Διευθυντής του Space Telescope Science Institute
 
«Ένα γοητευτικό εγχειρίδιο που σας φέρνει κατευθείαν στην αιχμή της σύγχρονης κοσμολογίας».

George Smoot, Προϊστάμενος Ερευνητής, COBE, συγγραφέας του βιβλίου Wrinkles in Time, Νόμπελ Φυσικής 2006

Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Craig Hogan είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ. Γεννημένος στο Λος Άντζελες, αποφοίτησε από το Harvard College και συνέχισε τις σπουδές του στο King’s College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, όπου έκανε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Αστρονομίας. Έχει γράψει περισσότερα από 100 ερευνητικά άρθρα στην αστροφυσική κοσμολογία, ενώ υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Caltech και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, και επιστημονικός συνεργάτης στο Αστεροσκοπείο Steward του Πανεπιστημίου της Αριζόνας. Ζει στο Σιάτλ με τη σύζυγό του και τρία παιδιά.

Ε κ δ ό σ ε ι ς: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Ένα αλφαβητάρι για το Big Bang

Με πρόλογο του Martin Rees

Μετάφραση: Μάχη Σπανού

ISBN: 978-960-221-434-3, σχ. 14×21, σελ. 195, α’ έκδοση Δεκέμβριος 2008, τιμή 18,00  € (χωρίς ΦΠΑ)


ΤΟ ΑΛΜΑΝΑΚ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΪΝ -Alice Calaprice

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι μια μοναδική φυσιογνωμία. Τίποτα δεν αντανακλά καλύτερα από τις δημοσιεύσεις του τα ποικίλα ενδιαφέροντά του, την ευφυΐα του και την επίδραση που άσκησε: περισσότερα από εξακόσια επιστημονικά άρθρα, βιβλία, δοκίμια, κριτικές και κείμενα γνώμης. Ο Αϊνστάιν δημοσίευσε την πρώτη επιστημονική εργασία του στο γερμανικό περιοδικό Annalen der Physik τον Μάρτιο του 1901, στα 22 του χρόνια. Η τελευταία του δημοσίευση ήταν το κύριο άρθρο στο περιοδικό Common Cause, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του το 1955. Στο διάστημα που μεσολάβησε, το έργο του κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα, από τη θεωρία της σχετικότητας, το χωρόχρονο και την κβαντική φυσική μέχρι τον εθνικισμό, τον εβραϊσμό, τον πόλεμο και την ειρήνη, την παιδεία.

Η Άλις Κάλαπραϊς παρακολουθεί χρόνο με το χρόνο αυτή την εντυπωσιακή συγγραφική παραγωγή, την οποία ακόμη και ενημερωμένοι θαυμαστές δεν γνωρίζουν στο σύνολό της. Συνοψίζει και εξηγεί τα τριακόσια σημαντικότερα επιστημονικά και ανθρωπιστικά γραπτά του Αϊνστάιν σε σχέση με την προσωπική και τη δημόσια  ζωή του, τα σχέδιά του, τα ταξίδια του, το έργο άλλων επιστημόνων, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις, τα εθνικά και διεθνή γεγονότα της εποχής. Απολαυστικό όσο και περιεκτικό, το Αλμανάκ προσφέρει μια μοναδική άποψη της σπουδαιότερης ίσως μεγαλοφυΐας του 20ού αιώνα – και μαζί της ανθρώπινης πλευράς της.

Το αλμανάκ έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από τον διεθνή Τύπο.

«Σ’ αυτό τον πλήρη, περιεκτικό οδηγό, η συγγραφέας παρουσιάζει σύντομες περιγραφές 300 δημοσιεύσεων του Αϊνστάιν μέσα στο πλαίσιο των παράλληλων γεγονότων που σημάδεψαν την προσωπική του ζωή, τον ευρύτερο κόσμο και το πεδίο της φυσικής επιστήμης.»

Scientific American

«Μια εκπληκτικά ολοκληρωμένη σύνοψη.» 

Tony Rothman, American Scholar

«Ένας σωστός θησαυρός βιογραφικών και ιστορικών δεδομένων.»

Gerald F. Kreyche, USA Today

«Μια σημαντική συμβολή στη γραμματεία σχετικά με τον Αϊνστάιν.»

Choice

«Ένα πραγματικά διασκεδαστικό βιβλίο, από κείνα που μπορείς να ανοίξεις σε οποιαδήποτε σελίδα και να απολαύσεις την ανάγνωσή τους».

Jonathan Bagger, The Johns Hopkins University

Η Alice Calaprice είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος και συγγραφέας. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια εργάστηκε  ως επιμελήτρια της σειράς The Collected Papers of Albert Einstein του Princeton University Press και ως υπεύθυνη του Προγράμματος Μετάφρασης Αϊνστάιν. Της έχει απονεμηθεί το βραβείο επιμέλειας ακαδημαϊκών εκδόσεων από το Literary Market Place. Έργα της είναι: The Quotable Einstein, Dear Prof. Einstein και The Einstein Almanac.

Εκδόσεις: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 

Μετάφραση: Θεοφάνης Γραμμένος

Σειρά: Επιστήμη και Πολιτισμός

ISBN: 978-960-221-433-6, σχ. 14×21, σελ. 233,          

α’ έκδοση Νοέμβριος 2008, τιμή 19,00  € (χωρίς ΦΠΑ)


Η Γητεύτρα της Φλωρεντίας – Σάλμαν Ρούσντι

Ένας ψηλός, κιτρινομάλλης νεαρός Ευρωπαίος ταξιδευτής, που αποκαλεί τον εαυτό του «Μογγόλο της Αγάπης», φτάνει στην Αυλή του πραγματικού Μεγάλου Μογγόλου, του αυτοκράτορα Άκμπαρ, με μια απίθανη ιστορία να διηγηθεί, και ταράζει ολόκληρη την πρωτεύουσα. Ο ξένος ισχυρίζεται ότι είναι γιος μιας χαμένης πριγκίπισσας, της νεότερης αδελφής του παππού του Άκμπαρ: της «Κυράς Μαύρα Μάτια», μιας καλλονής με σαγήνη μαγική, που πιάστηκε αιχμάλωτη από έναν πολεμιστή Ουζμπέκο, στη συνέχεια από τον σάχη της Περσίας, για να καταλήξει ερωμένη κάποιου Αργκάλια, τυχοδιώκτη και αξιωματούχου στο στρατό του σουλτάνου. Όταν ο Αργκάλια επέστρεψε στην πατρίδα του με την αγαπημένη του, ολόκληρη η πόλη γοητεύτηκε από την παρουσία της.

Άραγε είναι αληθινή η ιστορία του μυστηριώδους ξένου; Και αν ναι, τι συνέβη στη χαμένη πριγκίπισσα; Και αν ο ξένος λέει ψέματα, πρέπει να πεθάνει;

Η ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να ορίσει το πεπρωμένο της σ’ έναν κόσμο που τον διαφεντεύουν άντρες· η ιστορία δύο πόλεων στην ακμή τους, της ηδονιστικής μογγολικής πρωτεύουσας και της αισθησιακής Φλωρεντίας, τόσο διαφορετικών μα και τόσο ίδιων.

«Ένας μπαρόκ αφηγηματικός άνεμος που σε παρασύρει… Ο Ρούσντι μας βοηθά να δραπετεύσουμε από το παρόν σε ένα ονειρικό παρελθόν που τελικά μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους απέναντι στους κινδύνους και στις ψευδαισθήσεις της καθημερινής μας ζωής.»

CHICAGO TRIBUNE

Ο ΣΑΛΜΑΝ ΡΟΥΣΝΤΙ γεννήθηκε στη Βομβάη το 1947, μετανάστευσε στην Αγγλία το 1961 και σήμερα ζει στην Αμερική. Τα βιβλία του έχουν τιμηθεί με σημαντικότατα βραβεία, όπως τα Booker των Booker και The Best of the Booker, που του απονεμήθηκαν για ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ, ενώ ο ίδιος, το 2007, χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας για την προσφορά του στη λογοτεχνία. Τα έργα του Ρούσντι πάντα ξεσηκώνουν θύελλα κριτικών και συζητιούνται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΙΤΑΝΟΥ, που βραβεύτηκε το 1995 με το Whitbread και Premio Pedrocchi, ΠΑΡΑΦΟΡΑ, ΣΑΛΙΜΑΡ Ο ΚΛΟΟΥΝ, που ήταν υποψήφιο φια το βραβείο Booker 2005, καθώς και το ΟΝΕΙΔΟΣ, που τιμήθηκε με το γαλλικό βραβείο Meilleur Livre Étranger.

Συγγραφέας: Σάλμαν Ρούσντι, Ινδία

Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Σειρά: Ξένοι Λογοτέχνες

Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2009

Σελ.: 432 – Τιμή: 18,80 € – ISBN: 978-960-453-512-5

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Μαρία Κάλλας: Τόσο περήφανη, τόσο εύθραυστη                 

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 η Μαρία Κάλλας πεθαίνει από καρδιακό επεισόδιο στο Παρίσι, όπου είχε αποσυρθεί σε μια θλιβερή απομόνωση ύστερα από μια εκθαμβωτική ζωή και καριέρα, κατά την οποία είχε γίνει για όλο τον κόσμο «η Θεϊκή». Χιλιάδες θαυμαστές, εκατοντάδες επιτυχίες κι ένας έρωτας σαν παραμύθι, που όμως κατέληξε σε τραγωδία.

Ο Αλφόνσο Σινιορίνι, βασισμένος σε επιστολές που είχε πρόχειρα γράψει η Κάλλας, προτού τις στείλει στους πιο αγαπητούς της φίλους ή, στις περισσότερες περιπτώσεις, στον ίδιο της τον εαυτό εν είδει προσωπικού ημερολογίου, εγκαταλείπει τα συνηθισμένα μονοπάτια της βιογραφίας και επιχειρεί την ανασύσταση της ζωής της μυθικής τραγουδίστριας. Δίπλα στην Κάλλας ξαναζωντανεύουν αξέχαστες προσωπικότητες, όπως ο πανίσχυρος Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαίριλιν Μονρόε, η Γκρέις Κέλι και η Μάρλεν Ντίτριχ.

Η πιο ωραία φωνή στον κόσμο. Η ιστορία ενός τραγικού και υπέρτατου έρωτα. Ένας κρυφός γιος κι ένας ανομολόγητος πόνος.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα, όπου η Κάλλας μετουσιώνεται στις ηρωίδες, στις οποίες με τόσο πάθος έδωσε φωνή, ψυχή και αισθήματα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο ΑΛΦΟΝΣΟ ΣΙΝΙΟΡΙΝΙ γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1964. Είναι διευθυντής έκδοσης στα εβδομαδιαία περιοδικά Chi και TV sorrisi & canzone. Παθιασμένος εραστής της όπερας και θαυμαστής της Μαρίας Κάλλας, αποφάσισε να γράψει τη μυθιστορηματική βιογραφία της μυθικής τραγουδίστριας, βασισμένος σε εκατοντάδες επιστολές της που είχε στα χέρια του. το αποτέλεσμα είναι ένα συγκινητικό και ανθρώπινο έργο, τα δικαιώματα του οποίου έχουν πουληθεί σε 12 χώρες, ενώ ενδέχεται να γυριστεί ταινία στον κινηματογράφο με την Πενέλοπε Κρουθ στο ρόλο της Ελληνίδας ντίβας.

Συγγραφέας: Αλφόνσο Σινιορίνι, Ιταλία

Μετάφραση: Άμπυ Ράικου

Σειρά: Αληθινές Ιστορίες

Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2009

Σελ.: 320 – Τιμή: 16,60 € – ISBN: 978-960-453-511-8

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ 


Το κόκκινο σημάδι” – Σοφία Βόικου

Το κόκκινο σημάδι που έχει η Αργυρώ στο κορμί της από γεννησιμιού της είναι ένας οιωνός· στο εξής θα καθορίζει τα βήματά της και θα χαράζει την πορεία της στη ζωή. Από τη καταστροφή της Σμύρνης και την απώλεια των γονιών της θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και θα ζήσει την προσφυγιά, για να καταλήξει σε οίκο ανοχής στην Αθήνα. Η γνωριμία της με τον κόμη Φαμπιέν ντε Φοντέν θα την οδηγήσει στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, όπου θα γίνει η μούσα όλων των μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής: Πάμπλο Πικάσο, Σαλβαδόρ Νταλί, Αντρέ Μπρετόν, Χένρι Μίλερ. Ακόμα και ο φλεγματικός Τζέιμς Τζόις θα υποκύψει στη γοητεία της. Θα ακολουθήσει η μεταπολεμική Νέα Υόρκη όπου η Αργυρώ, ως διάσημη γκαλερίστα, θα αναδείξει τους καλλιτέχνες που θα σφραγίσουν το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.

Το κόκκινο σημάδι θα συνεχίσει να της στέλνει μηνύματα. Μια πρόσκληση εγκαινίων, μια χαμένη φωτογραφία, μια απρόσμενη συνάντηση, και η Αργυρώ θα ’ρθει αντιμέτωπη με κομμάτια της ύπαρξής της που και η ίδια αγνοούσε.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η ΣΟΦΙΑ ΒΟΪΚΟΥ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Sophia Antipolis της Νίκαιας, στη Γαλλία, στον τομέα της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού των χωρών της Μεσογείου. Σπούδασε επίσης Ιστορία της Τέχνης στην École du Louvre στη Γαλλία. Έχει διδάξει Θεωρία της Επικοινωνίας και Ιστορία της Τέχνης στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ για χρόνια διατηρούσε μόνιμη στήλη για τα εικαστικά δρώμενα σε διάφορα πολιτιστικά περιοδικά της Θεσσαλονίκης.

Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση βιβλίων και έχει γράψει δύο παραμύθια για παιδιά, ενώ από το 1997 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της διαφήμισης και επικοινωνίας. Έχοντας περάσει από τη θέση της κειμενογράφου και καταλήγοντας διευθύντρια δημιουργικού, πολλές διαφημιστικές καμπάνιες φέρουν την υπογραφή της. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Για μια απευθείας επικοινωνία με τη συγγραφέα επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο (blog): http://voikou.psichogios.gr/

Συγγραφέας: Σοφία Βόικου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σειρά: Έλληνες Λογοτέχνες

Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2009, 6.000 αντίτυπα

Σελ.: 464 – Τιμή: 17,70 € – ISBN: 978-960-453-560-6 


«Ο Λέκγουελ και οι ξεχασμένοι Θεοί» – Εκδόσεις διόπτρα

 

Μετά το πρώτο βιβλίο του Κωνσταντίνου Μίσσιου, Η Νύχτα της λευκής παπαρούνας, κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο,  «Ο Λέκγουελ και οι ξεχασμένοι Θεοί».

Μεταφερόμαστε σ’ έναν κόσμο φανταστικό, σ’ έναν πανάρχαιο κόσμο μαγείας, σ’ έναν τόπο όπου η επιβίωση κοστίζει πολύ και λίγοι έχουν την τύχη που χρειάζεται για να επιβιώσουν. Σ’ αυτή την εποχή ο Λέκγουελ θα γνωρίσει από παιδί το σκληρό πρόσωπο της ζωής, θα γνωρίσει το θάνατο και την καταστροφή…

Πιασμένος στα νήματα μιας αδυσώπητης μάχης για εξουσία ανάμεσα σε φιλόδοξους ηγεμόνες, πανούργους ιερείς και αδίστακτους αξιωματούχους, ανάμεσα σε δαιμονικές κι απόκοσμες δυνάμεις, ο Λέκγουελ θα προσπαθήσει να βρει την ευτυχία και την ασφάλεια σ’ εκείνους που μοιάζουν να μπορούν να του την προσφέρουν.

Όμως η μοίρα θα του επιφυλάξει μια παράξενη τύχη…

Ο Κωνσταντίνος Μίσσιος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί και το πρώτο του βιβλίο, Η νύχτα της λευκής παπαρούνας που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και τους κριτικούς βιβλίων.

Τίτλος: Ο Λέκγουελ και οι Ξεχασμένοι Θεοί

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μίσσιος

Σελίδες: 552

Τιμή (με Φ.Π.Α.):  17 €


ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ – Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Αντικείμενο αυτού του τόμου είναι η νεωτερικότητα, ως πρόοδος αλλά και ως ευρωπαϊκή κυριαρχία, όπως την βίωσαν η Ελλάδα και η Τουρκία από τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι μελέτες σε διάφορα πεδία, από τις θεσμικές αλλαγές και τη νομοθεσία έως τις κοινωνικές εξελίξεις στην οικονομία και την κουλτούρα, την αρχιτεκτονική και τη συμμετοχή των γυναικών στις αλλαγές των ιδεών, αναδεικνύουν την παράλληλη και συνάμα διαφορετική πορεία των δύο κοινωνιών προς τον δυτικό εκσυγχρονισμό. Και στις δύο όχθες του Αιγαίου, η πορεία αυτή, ζητώντας να υπερβεί την αντίθεση Ανατολής και Δύσης, επικεντρώθηκε στη διαπάλη ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα ως προϊόν εισαγωγής, ενώ ο εκατέρωθεν εθνικισμός οδήγησε σε ένα είδος εκσυγχρονισμού που οικοδομήθηκε πάνω στην αναστύλωση της παράδοσης.

Ο δεύτερος αυτός τόμος της σειράς «Κοινωνικές και ιστορικές μελέτες για την Ελλάδα και την Τουρκία» είναι και πάλι προϊόν επιστημονικού διαλόγου σε τακτές συναντήσεις με τους συγγραφείς των κειμένων και τους επιμελητές της σειράς, με αντικείμενο την ανταλλαγή ερευνητικών δεδομένων, συμπερασμάτων και υποθέσεων εργασίας και στόχο την καλύτερη γνώση κάθε πλευράς για την κοινωνία των απέναντι γειτόνων, σε μια προοπτική αλληλοκατανόησης και αρμονικής συνύπαρξης.

Συγγραφείς του τόμου:

CAĞLAR KEYDER: ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

SIBEL BOZDOĞAN: ΑΛΕΚΑ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΥ

EDHEM ELDEM: ΧΑΡΗΣ ΕΞΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

BIRAY KOLLUOĞLU KIRLI: ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΛΙΩΤΟΥ

NÜKHET SIRMAN: ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ZAFER TOPRAK: ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ZAFER YENAL: ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΨΑΡΡΑ

Cağlar Keyder και Άννα Φραγκουδάκη (επιμέλεια)

ΟΙ ΑΜΦΙΣΗΜΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ  1850-1950

Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος

ISBN: 978-960-221-429-9, σχ. 14x21, σελ. 397, α’ έκδοση Οκτώβριος 2008, τιμή 23,50 € (χωρίς ΦΠΑ)Αντζελίνα Τζολί: Σημειώσεις από τα ταξίδια μου


Πριν από μερικά χρόνια η βραβευμένη ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί ανέλαβε έναν ολότελα διαφορετικό ρόλο ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Στο βιβλίο αυτό καταθέτει τις αναμνήσεις της από τα ταξίδια της στη Σιέρα Λεόνε, στην Τανζανία, στο Πακιστάν, στην Καμπότζη και στον Ισημερινό, όπου έζησε, εργάστηκε και έδωσε την καρδιά της σ’ εκείνους που υφίστανται την πιο συντριπτική βία του κόσμου και γίνονται θύματά της.

Στο βιβλίο της βρίσκονται οι αποκαλύψεις της χαράς και της ζεστασιάς που γνώρισε μέσα στην απόλυτη ένδεια… Συναρπαστικά στιγμιότυπα θαρραλέων ανθρώπων που εμπνέουν με τη στάση ζωής τους, και για τους οποίους η επιβίωση είναι καθημερινός αγώνας… Και ειλικρινείς σημειώσεις από ένα μοναδικό προσκύνημα που άλλαξε τελείως την κοσμοθεωρία της ηθοποιού – και τον κόσμο μέσα της.

«Εδώ τα παιδιά σε αρπάζουν απ’ το χέρι και περπατούν μαζί σου χαμογελώντας και τραγουδώντας. Δεν έχουν τίποτα. Φορούν σκισμένα, σκονισμένα ρούχα και χαμογελούν…»

Είναι απαίσιο που όλοι υποφέρουν – οι ακρωτηριασμένοι, οι πρόσφυγες, οι εκτοπισμένοι… Πώς να τους πεις να ξαναρχίσουν να χτίζουν τις ζωές τους, όταν ξέρουν ότι οι επαναστάτες θα τους τις ξαναπάρουν πίσω;»

Απόψε φάγαμε ψάρι και σαλάτα. Μεγάλη πολυτέλεια. Ήμουν ευγνώμων, αλλά δυσκολεύτηκα να φάω. Ένιωθα τόσο άδεια…»

Νιώθω δέος γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Για τη θέλησή τους. Την ελπίδα τους…»

Στον κόσμο συμβαίνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα μας μεταδίδουν. Πρέπει να κοιτάξουμε όλοι βαθύτερα και να τα ανακαλύψουμε μόνοι μας…

Η Αντζελίνα είναι ζωντανή απόδειξη της δύναμης που ο καθένας από μας διαθέτει ώστε να υπάρξει αλλαγή. Συγκινήθηκα βαθιά από τις περιγραφές του προσωπικού αγώνα των προσφύγων να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ελπίδα, και θεωρώ ότι η προσωπική της αφοσίωση αποτελεί πηγή έμπνευσης. Οι σημειώσεις της Αντζελίνας από τα ταξίδια της τεκμηριώνουν την αφύπνισή της ως ανθρωπιστικής ακτιβίστριας και ελπίζω ότι θα παρακινήσουν τους αναγνώστες να δράσουν. Ανυπομονώ να συνεχίσω να δουλεύω μαζί με την Αντζελίνα εκ μέρους του ΟΗΕ».

Δρ. Τζέιν Γκούνταλ CBE (Παράσημο του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας), Ιδρύτρια του Ιδρύματος Τζέιν Γκούνταλ και Αγγελιοφόρος Ειρήνης του ΟΗΕ.

Η Αντζελίνα Τζολί έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από είκοσι ταινίες, μεταξύ των οποίων οι: Συλλέκτης οστών, Το κορίτσι που άφησα πίσω, Σε εξήντα δευτερόλεπτα, Λάρα Κροφτ- Τομπ Ράιντερ, Πέρα από τα σύνορα, Wanted.

Μετάφραση από τα αγγλικά: ΚΡΙΣΤΥ ΚΟΥΝΙΝΩΤΗ

Αθήνα 2008

Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σελίδες: 270

Τιμή: € 15,00 (με ΦΠΑ)


“Μαθησιακές  Δυσκολίες: Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση”

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους μάχιμους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων όπου μέσα στην τάξη τους καθημερινά μεταφέρουν το αγαθό της μόρφωσης στους «χαρισματικούς», «αδύναμους» ή «κανονικούς – τυπικούς» μαθητές.

Απευθύνεται στους γονείς που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν μαθησιακές ιδιαιτερότητες και νιώθουν αδύνατοι μπροστά στον καταιγισμό των πληροφοριών που δέχονται για αυτό που πρέπει να κάνουν ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά τους.

Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο αφού παρουσιάζει τις κυρίαρχες σύγχρονες τάσεις και απόψεις σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες, τις εκπαιδευτικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών αυτών και πώς αυτές μπορεί να καλυφθούν από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Το βιβλίο τέλος απευθύνεται στον καθένα μας αφού σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σχετικά με τα θέματα των μαθησιακών δυσκολιών.

Είναι ευθύνη όλων μας να μπορέσουν τα παιδιά να ανθίσουν αξιοποιώντας το καθένα την ιδιαιτερότητά του. Αυτή εξάλλου δε θα πρέπει να είναι η σημασία της εκπαίδευσης, της κουλτούρας, της μόρφωσης, της αγωγής μας;

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα εξής μέρη:

Αλλάζοντας την κατάσταση τώρα

Αποδοχή της διαφορετικότητας

Μαθησιακά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες

Γενικά χαρακτηριστικά μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες

Κατηγοριοποιήσεις μαθησιακών δυσκολιών

Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ερμηνεύουν και περιγράφουν τη δυσκολία τους

Αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών

Δυσλεξία

Ορισμός

Βασικές ικανότητες μαθητών με δυσλεξία

Σε ποιους τομείς της γλώσσας εμφανίζεται η δυσλεξία;

Συμπτώματα μαθητών με δυσλεξία

Στην ανάγνωση

Στη γραφή

Στην ορθογραφία

Πλαίσιο αρχών αποκατάστασης

Φωνολογική ενημερότητα

Μεταγνώση και μαθησιακές δυσκολίες

Τεχνικές παρέμβασης

Υπάρχει τελικά αποκατάσταση;

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στην αριθμητική ή δυσαριθμησίες

Χαρακτηριστικά των παιδιών με δυσαριθμησίες

Συμπτωματολογία – δείγματα μαθηματικής σκέψης

Δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων – προτάσεις αντιμετώπισης

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

Αντιμετώπιση

Ο ρόλος της οικογένειας

Ο ρόλος του σχολείου

Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (ΕΓΔ)

Άξονες προσέγγισης

Οριακή νοημοσύνη

Τρόποι ένταξης

Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης

Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ)

Εκπαιδευτικός και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

Έγκαιρη διάγνωση

Μοναδικότητα περιπτώσεων

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Αυτοαξιολόγηση

Επικοινωνία με συναδέλφους

Σημειώσεις

Προφορική εξέταση

Ανάγνωση

Ομιλία και γλώσσα

Στρατηγικές εμπλουτισμού λεξιλογίου

Ορθογραφία

Ακολουθία

Προσανατολισμός

Στρατηγικές για την κατανόηση κειμένου

Στάδια και στοιχεία προγράμματος αποκατάστασης

Παραγωγή γραπτού λόγου

Οικογένεια και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Εμπειρία πρώτη

Εμπειρία δεύτερη

Συναισθηματικά στάδια αποδοχής

Βασικές αρχές για το γονιό

Οικογενειακό περιβάλλον και μαθησιακές δυσκολίες

Επικοινωνία με το σχολείο

Φιλοσοφία

Πειθαρχία

Τα λόγια πληγώνουν

Ξένες γλώσσες και μαθησιακές δυσκολίες

Ξένες γλώσσες

Διάγνωση – Αποκατάσταση

Τηλεόραση, παιδικό βιβλίο και δυσκολίες μάθησης

Δεν υπάρχει τεμπέλης

Η αντίδραση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στο εκπαιδευτικό σύστημα

Η αρνητική καταγραφή

Η θετική καταγραφή

Χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά

Ταξινομήσεις

Πότε ένα παιδί θεωρείται προικισμένο;

Προβλήματα

Εκπαιδευτική παρέμβαση

Διαφοροποίηση της εκπαίδευσης των προικισμένων παιδιών

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα

Αντί επιλόγου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Ειδικό λεξιλόγιο

Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης

Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ)

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο

Βιβλιογραφικές παραπομπές

Βιβλιογραφία 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Τομαράς είναι δάσκαλος. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο διδασκαλείο και έχει ειδικευτεί σε προγράμματα διάγνωσης και αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών. Ασχολείται με τις μαθησιακές δυσκολίες είκοσι χρόνια. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για τη διάγνωση και αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών, και ιδιαίτερα της δυσλεξίας, όπως επίσης και σε ομάδες παραγωγής αποκαταστασιακού και εκπαιδευτικού υλικού.

Έχει παρουσιάσει σε συνέδρια τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών και έχει λάβει μέρος σε ημερίδες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Δυσλεξίας, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ψυχολογικών Μελετών, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Έρευνας και Μελέτης Δυσκολιών Μάθησης, και μέλος της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος. Είναι συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών: Παρήλιον (1999), Σχεδόν πια ναυτικός (2001), Πόλεμος ήταν πικραλίδες με αγάλματα (2005), ενώ κριτικές και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.


“Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ”

 Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Φράνσις Φουκουγιάμα κάνει την πληρέστερη και πιο κατανοητή καταγραφή της νεοσυντηρητικής αντίληψης σχετικά με το ρόλο και τη θέση της Αμερικής στα παγκόσμια πράγματα, καθώς επίσης και στους τομείς στους οποίους έχει υπερεπεκταθεί σε βαθμό καταστροφικό. Oυσιαστικά, υποστηρίζει μια αμερικανική εξωτερική πολιτική που θα έχει μεγαλύτερη επίγνωση των ορίων της αμερικανικής ισχύος, θα είναι λιγότερο εξαρτημένη από το στρατό και θα σέβεται περισσότερο τα συμφέροντα και τις απόψεις των λοιπών χωρών και τους νεο­εμφανιζόμενους διεθνείς κανόνες και θεσμούς.

Η κριτική του Φράνσις Φουκουγιάμα για τον πόλεμο στο Ιράκ προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις του με τους νεοσυντηρητικούς φίλους εντός και εκτός της κυβέρνησης Μπους. Στο παρόν βιβλίο εξηγεί το πώς η κυβέρνηση Μπους απέτυχε στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αποφασίζοντας να εισβάλει στο Ιράκ. Πρώτον, η κυβέρνηση λανθασμένα έκανε κυρίαρχο δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής τον προληπτικό πόλεμο. Επιπλέον, εκτίμησε εσφαλμένα την παγκόσμια αντίδραση στην άσκηση της «καλοπροαίρετης ηγεμονίας». Και, τελικά, απέτυχε να εκτιμήσει τις δυσκολίες που συνεπάγεται ο επηρεασμός της κοινωνικής συμπεριφοράς σε μεγάλη κλίμακα, υποτιμώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες της δημιουργίας μιας επιτυχούς δημοκρατικής διακυβέρνησης στο Ιράκ.

Ο Φουκουγιάμα εξετάζει επίσης τους ισχυρισμούς των επικριτών της κυβέρνησης Μπους περί νεοσυντηρητικής κυβερνητικής ατζέντας, που επιβλήθηκε στην εξωτερική της πολιτική κατά την πρώτη τετραετία. Παρακολουθώντας την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική διαμόρφωση των διαφόρων ρευμάτων του νεοσυντηρητισμού από τη δεκαετία του ’30 μέχρι και σήμερα, ο Φουκουγιάμα επισημαίνει ότι η κληρονομιά του κινήματος είναι περίπλοκη και μπορεί να ερμηνευτεί εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι ερμηνεύτηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Aναλύοντας τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπους στις προκλήσεις που εμφανίστηκαν ύστερα από την 11η Σεπτεμβρίου, ο Φουκουγιάμα προτείνει ταυτόχρονα ένα νέο τρόπο προσέγγισης στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με τον οποίο τέτοια λάθη μπορούν να αποφεύγονται, ενώ οι θετικές πλευρές της νεοσυντηρητικής κληρονομιάς μπορούν να συνδυαστούν με μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση της χρήσης της αμερικανικής ισχύος ανά τον κόσμο.

Ο Φράνσις Φουκουγιάμα είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στην έδρα Μπέρναρντ Λ. Σβαρτς και διευθυντής του προγράμματος Διεθνούς Ανάπτυξης στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς. Έχει γράψει πολλά άρθρα σχετικά με την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη, ενώ ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνεται Το Τέλος της Ιστορίας και ο Τελευταίος Άνθρωπος, το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις και έχει βραβευτεί από τους Los Angeles Times

Μετάφραση από τα αγγλικά: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΛΑΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ

Επιστημονική επιμέλεια – Προλεγόμενα: ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

Αθήνα 2009

Σειρά: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σελίδες: 293

Τιμή: 16,50 (με ΦΠΑ)


“ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΡΙΒΕΡ”

Τον περίμενε.

Αλλά δεν περίμενε τον πόνο

που θα ακολουθούσε…

Η αξέχαστη ιστορία μιας οικογένειας που διαλύεται από την αγάπη ενός καλού ανθρώπου.

Μεγαλώνοντας σε μια φάρμα στα βουνά της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, τη δεκαετία του ’60, μόλις τρία χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με τις ΗΠΑ, η Νάταλι Γουόρντ ήξερε λίγα πράγματα για τον έξω κόσμο. Αλλά είχε την οικογένειά της, μια οικογένεια τόσο δεμένη και αγαπημένη, που η Νάταλι πίστευε ότι τους ζήλευαν όλοι στη γειτονική πόλη του Άτγουντ – ειδικά το μεγαλύτερο αδερφό της, τον όμορφο Μπόιερ, στον οποίο η Νάταλι είχε ιδιαίτερη αδυναμία.

Αλλά το καλοκαίρι που έγινε δεκαπέντε ετών, η Νάταλι άρχισε να αμφισβητεί την ειδυλλιακή εικόνα που είχε πλάσει για την οικογένειά της.

Η άφιξη ενός γλυκομίλητου ξένου, ενός Αμερικανού φυγόστρατου, που άκουγε στο όνομα Ρίβερ, θα έβαζε σε δοκιμασία την ηθική και τις πεποιθήσεις της οικογένειας και ολόκληρης της κοινότητας. Τα όσα θα συμβούν ύστερα από κείνη την καλοκαιρινή μέρα θα διαρρήξουν σχέσεις και θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή της οικογένειας Γουόρντ.  

«Θα έπρεπε να το είχα καταλάβει.

»Όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν το είχε πει ποτέ δυνατά. Αλλά μπορούσα να δω στα μάτια τους τη βουβή ερώτηση. Πώς γίνεται να μην το είχα καταλάβει; Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα εξακολουθώ να αναρωτιέμαι το ίδιο πράγμα.

»Μερικές φορές πιάνω τον εαυτό μου να γυρίζει πίσω στο παρελθόν. Στο ”πριν“ της παιδικής μου ηλικίας. Προτού όλα αλλάξουν».

Η Ντόνα Μίλνερ γεννήθηκε στη Βικτόρια και ζει στο Βανκούβερ. Πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή μυθιστορημάτων, εργάστηκε στον τομέα της πώλησης ακινήτων.

Μετάφραση από τα αγγλικά: ΡΕΝΑ ΛΕΚΚΟΥ-ΔΑΝΤΟΥ

Αθήνα 2009

Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σελίδες: 415

Τιμή: € 18,50 (με ΦΠΑ)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης