Η δραματική Οδύσσεια των 38 μεταναστών στον Έβρο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022, 14:40
Η δραματική Οδύσσεια των 38 μεταναστών στον Έβρο

Καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την τύχη 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν επί ελληνικού εδάφους στον Έβρο, επιχειρούν να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτημάτων που έχουν τεθεί από ξένα και ελληνικά ΜΜΕ ως προς τη συνολική διαχείριση της υπόθεσης από τις ελληνικές αρχές.

Σημειώνεται πως λόγω και των διεθνών διαστάσεων που έλαβε η υπόθεση αυτή, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μετέβη εσπευσμένα την Τρίτη το πρωί στις παραμεθόριες περιοχές στον Έβρο.

 

Σύμφωνα λοιπόν με ενημερωμένες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα δεδομένα στην υπόθεση της Οδύσσειας αυτής της ομάδας άτυπων μεταναστών έχει ως εξής:

Εχθές, Δευτέρα 15.08.2022 και περί ώρα 14:00, έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα των άτυπων μεταναστών που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της Ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της Ελληνικής Επικράτειας. Από την ανάρτηση προκύπτει ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς».

Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες παραπλανητικές αναρτήσεις, φαινόταν πως βρισκόταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονται προς τα βόρεια. Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο.

Όμως, η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone και ώρα 17:15, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δε γνωρίζουμε πως βρέθηκε στην κατοχή τους.

Στο σημείο που εντοπίστηκαν, η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και για το λόγο αυτό οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Στις 18:30 τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του ΤΣΦ Διδυμοτείχου.

Κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών. Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν παιδί το οποίο φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα. Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα, μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

 

Οι ίδιοι οι άτυποι μετανάστες, κατά την προανάκριση, υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες. Πριν από 2 εβδομάδες, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες -πιθανώς λαθροδιακινητές- τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού.

Από τους ισχυρισμούς τους προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Μάλιστα, όπως είπαν, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη πίεση στα σύνορα.

Ως προς την ουσία των όσων αναφέρονται παραπάνω επισημαίνεται πως δεν δίδονται επαρκή στοιχεία ως προς την υπόθεση του κοριτσιού το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και της «Liberation», πέθανε μετά από τσίμπημα σκορπιό που και ενώ βρισκόταν με την υπόλοιπη ομάδα των μεταναστών από την Συρία σε αμμονησίδα του Έβρου. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει και το όνομα του μικρού παιδιού, καθώς και την ηλικία του. Εκ των συμφραζομένων συνάγεται πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη πλήρη εικόνα για το τι έχει πραγματικά συμβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τις συνεχείς μετακινήσεις αυτής της ομάδας των μεταναστών από τη Συρία.

N. Μηταράκης: Η Τουρκία τους πίεσε υπό την απειλή της βίας να έρθουν στην Ελλάδα

Κατά την επίσκεψή του στον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με το περιστατικό, αναφέροντας πως: «η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα».

«Βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών, 35 Σύριοι και 3 Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία μέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χαίρουν καλής υγείας», σημείωσε αρχικά ο κ. Μηταράκης.


Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει από τις καταθέσεις τους, ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού, σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα».

«Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της», κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022, 15:23