Μετά από καψόνια και αρκετά ψυχρά βλέμματα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι σε πιο θετικό κλίμα από το αναμενόμενο. Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι μια «καλή αρχή».

Πάντως η συνάντηση δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο πρόεδρος της Ρωσίας έφθασε στο Ελσίνκι με καθυστέρηση μίας ώρας, υποδηλώνοντας με τη στάση του το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο ηγετών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος «έστησε» τον Ντόναλντ Τραμπ που, μη έχοντας άλλη επιλογή, τον περίμενε για περισσότερο από μία ώρα. Έμεινε στο ξενοδοχείο «Χίλτον» του Ελσίνκι, μαζί με τη Μελάνια, περιμένοντας την άφιξη Πούτιν, προκειμένου να αναχωρήσει και εκείνος για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έλαβε χώρα το ραντεβού τους.

Όταν όμως ο Ρώσος ηγέτης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο της πρωτεύουσας της Φινλανδίας, ο «πλανητάρχης», εν είδει απάντησης για το «στήσιμο», τον άφησε να περιμένει για λίγα λεπτά της ώρας, προτού τελικά φτάσει κι εκείνος στον τόπο της συνάντησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την έναρξη της συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι ότι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα.

«Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, καθισμένος δίπλα στον Τραμπ.

Από τη μεριά του, ο Τραμπ αρχικά συνεχάρη τον Πούτιν για τη διοργάνωση του μουντιάλ. Του είπε ότι παρακολούθησε όσους αγώνες μπόρεσε και ολόκληρο τον τελικό. Είπε επίσης ότι θα συζητήσουν για το εμπόριο, για στρατιωτικά θέματα, για πυραύλους, για πυρηνικά και για τον κοινό τους φίλο, την Κίνα.

«Υπάρχουν ευκαιρίες για τις δύο χώρες οι οποίες δεν τα πήγαιναν καλά τα τελευταία χρόνια. Το να τα πηγαίνουν καλά η Αμερική με τη Ρωσία είναι κάτι καλό για την Αμερική και όχι κάτι κακό. Όλος ο κόσμος θέλει δύο δυνάμεις να τα πηγαίνουν καλά, δύο δυνάμεις οι οποίες κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων. Βέβαια αυτό το τελευταίο δεν είναι κάτι θετικό αλλά αρνητικό. Ελπίζω ότι και οι δύο δυνάμεις θα κάνουμε κάτι γι’ αυτό», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16.30 (ώρα Ελλάδος) με τα μέτρα ασφαλείας στο Ελσίνκι να είναι δρακόντεια. 

Video: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης