Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νινιού
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας.

Στόχος αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας είναι η σωστή πρόληψη και έγκαιρη θεραπεία, καθώς ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600.

Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.

Παρ’ όλες όμως τις προόδους στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο στις γυναίκες και την υπ’ αριθμόν τρίτη αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ογκίδιο στον μαστό, αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού και τέλος έκκριση υγρού από τη θηλή.

Το σημαντικό βήμα είναι να γίνονται οι βασικές εξετάσεις: αυτοεξέταση, μαστογραφία και κλινική εξέταση από γυναικολόγο.

Κορυφαίοι γιατροί στον τομέα τους έδωσαν αποκλειστικά στο zougla.gr τις δικές τους απαντήσεις- συμβουλές σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν στη νόσο.

Όλοι οι γιατροί τόνισαν πως η γυναίκα πρέπει να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για τον προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές.

Ο γυναικολόγος Αντώνης Μαυρίκιος μιλά για την εξωσωματική γονιμοποίηση και για το πόσο είναι ασφαλές να μείνει έγκυος μια γυναίκα που έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

Ο ογκολόγος Στέλιος Γιασσάς δίνει απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού και επισημαίνει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία για τη νόσο.

Ο χειρουργός Χριστόφορος Καραϊσαρίδης «ρίχνει φως» στη δύσκολη απόφαση της μαστεκτομής και εξηγεί ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πλαστικής αποκατάστασης.

Ο χειρουργός ουρολόγος -ανδρολόγος Κώστας Κωνσταντινίδης συμβουλεύει τους άνδρες για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν στη σύντροφό τους που νοσεί, ώστε να τονώσουν τη σεξουαλικότητά τους.

Η γιατρός-διατροφολόγος Μαρία Μισιρλή εξηγεί τον ρόλο της διατροφής μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης