Έως και 51 εκ. θέσεις εργασίας ενδέχεται να χαθούν παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2009, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία έχει μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση, όσον αφορά στην απασχόληση, σύμφωνα με την έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις Απασχόλησης 2009», την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο της υπηρεσίας του ΟΗΕ, η φετινή χρονιά ενδέχεται να ολοκληρωθεί με 18 εκατομμύρια περισσότερους ανέργους από ό,τι στα τέλη του 2007, με το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλέον πραγματιστικό σενάριο προβλέπει ότι επιπλέον 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν φέτος τη δουλειά τους, εάν η χρηματοοικονομική αναταραχή επιμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009, ωθώντας το ποσοστό ανεργίας στο 6,5%, από 6% το 2008 και 5,7% το 2007. Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο περιγράφεται στην έκθεση, κάνει λόγο για ενδεχόμενες απώλειες επιπλέον 51 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2009, ανεβάζοντας το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας στο 7,1%.

Εάν βαθύνει η ύφεση το 2009, όπως αναμένουν οι περισσότεροι ειδικοί οικονομικών προγνώσεων, θα επιδεινωθεί απότομα η κρίση στην αγορά εργασίας. Αναμένουμε επιδείνωση των εσόδων και λοιπών συνθηκών εργασίας για όσους καταφέρουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους, σημειώνεται στην έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις Απασχόλησης». Σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση του ILO, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, θα χάνονταν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2009, ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας θα σημειωθούν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, εκτιμά η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η υποσαχάρια Αφρική και η νότια Ασία διακρίνονται για τις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες στην αγορά εργασίας και για το υψηλότερο ποσοστό πτωχών εργαζομένων σε σχέση με τις άλλες περιοχές, αναφέρεται στην έκθεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ILO, η βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή είχαν στα τέλη του 2008 τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (10,3% και 9,4%, αντιστοίχως).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και οι πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης ολοκλήρωσαν το 2008 με ποσοστό ανεργίας 8,8%, η υποσαχάρια Αφρική με ποσοστό ανεργίας 7,9% και η Λατινική Αμερική με ποσοστό 7,3%.

Τις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις περιοχές του πλανήτη είχε η ανατολική Ασία, με ποσοστό ανεργίας 3,8%. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν πέρυσι στη νότια Ασία, τη νοτιοανατολική Ασία και την ανατολική Ασία, ενώ στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση χάθηκαν περίπου 900.000 θέσεις εργασίας.

Ο ILO εκτιμά ότι δημόσια έργα, όπως αυτά που ανακοίνωσε προσφάτως η Αργεντινή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, μέχρις ότου αρχίσει να ανακάμπτει ο ιδιωτικός τομέας. Η κατασκευή και ανάπλαση δημόσιας υποδομής, όπως δρόμων, γεφυρών, σχολείων, νοσοκομείων και δημόσιων κτηρίων θα βοηθούσε ιδιαιτέρως τις πτωχότερες χώρες, με υψηλά ποσοστά ανεργίας, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Παράλληλα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προέτρεψε τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα προγράμματα για την ανεργία και την υγειονομική ασφάλιση, για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντέξουν στην κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης