Βίντεο – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα – ούτε σε κουρέλια». Ήταν η στιγμή που «έσπασε» ακόμη και ο εισαγγελέας της Έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας. Όταν χρειάστηκε να δείξει στο δικαστήριο τις φωτογραφίες από τα ρούχα που φορούσε η 35χρονη Ιωάννα, την ώρα της επίθεσης, ο εισαγγελικός λειτουργός «λύγισε» και ο ίδιος, καθώς δύσκολα μπορούσε να κρύψει την ταραχή και τον αποτροπιασμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στιγμή που άλλαξε τη ζωή της Ιωάννας

«Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας», είπε ο εισαγγελέας, προσπαθώντας να δείξει πως οι βλάβες που προκλήθηκαν στην 35χρονη από το βιτριόλι είναι πια μόνιμες και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμες. 

Η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από την επίθεση αυτήν, όπως εξήγησε ο κ. Μαστραντωνάκης, και αυτό που την έσωσε ήταν ότι έτρεξε, με όση δύναμη είχε, στο φαρμακείο, για να ρίξει νερό πάνω της. «Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει, συνεπεία πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml, ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέος το οποίο, αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων», ανέφερε ο εισαγγελέας, καταλήγοντας ότι «η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορουμένης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανθρωποκτόνος εγωισμός της κατηγορουμένης

Ο εισαγγελέας, ζητώντας την ενοχή της 36χρονης κατηγορουμένης για απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμφανίστηκε βέβαιος πως στην πράξη της αυτήν ωθήθηκε από «ανθρωποκτόνο εγωισμό και ποταπά κίνητρα».

Ούτε για μία στιγμή δεν μετάνιωσε γι’ αυτό που είχε αποφασίσει να κάνει η κατηγορουμένη, σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό. «Την παραμονή, η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Για λόγο που δεν κατέστη εφικτό, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες τις συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη – απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα», ανέφερε ο εισαγγελέας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η 36χρονη είχε ζητήσει άδεια από τη δουλειά της για την επόμενη ημέρα, αμέσως μετά την αποχώρησή της από το σημείο.

Όσον αφορά στη μοιραία ημέρα που περιέλουσε με βιτριόλι την Ιωάννα η κατηγορουμένη, ο εισαγγελέας τόνισε: «Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέος σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο, σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα, βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη, ενεργώντας υποδειγματικά, σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά… Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα. Εκείνη σήκωσε το κεφάλι, βυθισμένη στις σκέψεις της, την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά, και, διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό, περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού, στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπό της. Και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη τη ζωή της Ιωάννας». 

Η αναφορά του εισαγγελέα σε ανθρωποκτόνο εγωισμό της κατηγορουμένης έκανε τις φίλες και τους συγγενείς της Ιωάννας που βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό της να ξεσπάσουν σε λυγμούς.

Ο εισαγγελέας, μιλώντας για τις μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωάννα, απευθύνθηκε στους τακτικούς δικαστές και τους ενόρκους, λέγοντας: Δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε.

Η πρόβα της επίθεσης

Κατέληξε επισημαίνοντας τη μεθοδικότητα της κατηγορουμένης. «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδησή της τη σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει -και προέβλεψε- την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορουμένης συνηγορούν η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει, γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος, η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης», είπε ο εισαγγελέας.

Για τον εισαγγελικό λειτουργό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. «Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό τον θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε». Για τον λόγο αυτόν πρότεινε την ενοχή της κατηγορουμένης για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Κλείνοντας, δε, την αγόρευση, παρατήρησε για την κατηγορουμένη και το θύμα. «Η κατηγορουμένη ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε, όμως, ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα έναν Γολγοθά».

H δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, 26 Οκτωβρίου με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ, μετά τη διακοπή της διαδικασίας, το μεσημέρι,  η Ιωάννα δήλωσε: “Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη σταση της δικαιοσύνης μέχρι σήμερα η οποία μου δίνει κουράγιο για να αντιμετωπίσω τον ισόβιο Γολγοθά που έχω να ανέβω και στον οποίο με έχει υποβάλει η Έφη Κακαράντζουλα”

Δείτε τις δηλώσεις:

 

 

Η κρίσιμη μέρα της δίκης

Με διαφορά πέντε λεπτών έφτασαν στο κτίριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η Ιωάννα Παλιοσπύρου και η Έφη Κακαράντζουλα, για να ακούσουν την πρόταση του εισαγγελέα. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έφτασε στις 8.35 το πρωί, συνοδευόμενη από οικεία της πρόσωπα, ενώ η Έφη Κακαράντζουλα στις 8.40 π.μ., περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και δημοσιογράφους, οι οποίοι με επίμονες ερωτήσεις επιχείρησαν να αποσπάσουν έστω μία λέξη από την κατηγορουμένη.

Η Έφη Κακαράντζουλα ήταν αμίλητη. Δεν έστρεψε πουθενά το βλέμμα της, έως ότου μπήκε στην αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη για την επίθεση με το βιτριόλι, για να βρεθεί και σήμερα απέναντι από το θύμα της, την Ιωάννα Παλιοσπύρου, και για να ακούσει την πρόταση του εισαγγελέα για την ποινή της. 

Ύστερα από πέντε συνεδριάσεις, η υπόθεση που προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στην κοινή γνώμη και ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης της Ιωάννας πλέον από σήμερα μετρά αντίστροφα για την ετυμηγορία των δικαστών, οι οποίοι σε πολλές φάσεις της δίκης έδειξαν να ταράζονται απ’ όσα υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται το θύμα της επίθεσης.

Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή αίτημα για την κλήση μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής, ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητώντας να μη γίνει δεκτό αυτό που ζήτησαν οι συνήγοροι της Ιωάννας, είπε: «Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι αποδεδειγμένα. Αυτό που το δικαστήριο διερευνά είναι η απόδοση του ορθού νομικού χαρακτηρισμού», δίνοντας με τη φράση του το πραγματικό διακύβευμα της υπόθεσης.

Αν το δικαστήριο κηρύξει ένοχη την Έφη, όπως εισάγεται, η ανώτερη ποινή που προβλέπεται είναι αυτή των 15 ετών κάθειρξης, ενώ, αν γίνει δεκτή η θέση της υπεράσπισης για μετατροπή σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, τότε το ανώτατο όριο ποινής είναι τα 10 έτη.

Κατά την απολογία της 37χρονης, που επανέλαβε πολλές φορές πως δεν ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα, ο εισαγγελέας τής υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις, με κάποιες από αυτές ίσως καθοριστικής σημασίας. «Γιατί δεν της το ρίξατε τα πόδια;», τη ρώτησε, για να λάβει την απάντηση «δεν σημάδεψα στα πόδια». Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν αυτός που ρώτησε ευθέως την κατηγορουμένη για το κίνητρό της, καθώς η απολογούμενη αναφερόταν στην «εμμονή» της με την Ιωάννα, όταν πιθανολόγησε πως ο 40χρονος επιδιώκει σχέσεις με το θύμα. «Θέλατε να μην είναι πια όμορφη η Ιωάννα;», της είπε ο εισαγγελέας, για να λάβει απάντηση πως ήθελε να την πονέσει.

Όπως εκτιμάται η απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να αναμένεται σε επόμενη συνεδρίαση καθώς μετά την εισαγγελική πρόταση ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης