Η ακμή είναι μια πολύ συχνή δερματική πάθηση, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους. Αν και οι έφηβοι άνδρες τυπικά έχουν πιο έντονη ακμή, δεν είναι λίγες οι νεαρές γυναίκες που υποφέρουν από αυτή. Μάλιστα, σε μια σημαντική μειονότητα γυναικών το πρόβλημα της ακμής παραμένει και μετά το τέλος της εφηβείας σε άλλοτε άλλο βαθμό.

Στις γυναίκες, η ακμή οφείλεται συνήθως σε δύο λόγους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Υπέρμετρη ευαισθησία του δέρματος στις ορμόνες που κυκλοφορούν στο αίμα. Τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι συνήθως εντός φυσιολογικών ορίων.
• Αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών στο αίμα της γυναίκας. Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών μπορεί να σχετίζονται με την παρουσία κάποιας ορμονικής πάθησης, με συχνότερη διάγνωση το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ).

Μπορεί φυσικά να συνυπάρχουν και οι δύο παραπάνω λόγοι.

Περίπου το 30% των γυναικών με ακμή έχει το ΣΠΩ. Αυτό σημαίνει ότι έχει νόημα η ακμή ως σύμπτωμα να διερευνάται αναλυτικά με ορμονικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα ωοθηκών από ιατρό με εξειδίκευση στα ορμονικά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν τεθεί η διάγνωση του ΣΠΩ, η γυναίκα ωφελείται από πολλές μεριές. Πρώτα από όλα, γνωρίζει από τι υποφέρει. Επίσης, μαθαίνει πώς να προφυλάσσεται για το μέλλον, διατηρώντας το ΣΠΩ σε καλή κατάσταση.

Στον τομέα της θεραπείας, η γυναίκα με ακμή και ΣΠΩ μπορεί να χρησιμοποιήσει επιπλέον θεραπείες από αυτές που είναι διαθέσιμες μεμονωμένα για την ακμή. Σε αυτές περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους, η τακτική άσκηση, φάρμακα κατά της ινσουλίνης, φυτικά συμπληρώματα κ.ο.κ..

Συμπερασματικά, κάθε γυναίκα με επιμένουσα ακμή, καλό είναι να διερευνά και την πιθανότητα κάποιου υποκείμενου ορμονικού προβλήματος. Πολλές φορές, το ορμονικό πρόβλημα δεν είναι εμφανές π.χ. δεν διαταράσσεται η περίοδος. Παρ’ όλα αυτά, ο αναλυτικός έλεγχος μπορεί να αναδείξει την ορμονική κατάσταση, βοηθώντας τη γυναίκα στην καλύτερη διαχείριση της ακμής, αλλά και της γενικότερης καλής υγείας της.

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου
MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης