Τα τελευταία χρόνια, η πρακτική της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει αλλάξει σημαντικά. Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι ο περιορισμός του αριθμού των εμβρύων που τοποθετούνται στη μήτρα της γυναίκας. Δεν είναι λίγες οι χώρες που προωθούν την πρακτική της τοποθέτησης έως δύο εμβρύων, ενώ πολλές φορές προτιμάται η τοποθέτηση μόνο ενός.

Το σημαντικό πλεονέκτημα του περιορισμού του αριθμού των τοποθετούμενων εμβρύων είναι η δραματική ελάττωση των διδύμων ή και πολύδυμων (τρίδυμα, τετράδυμα κ.ο.κ.) κυήσεων. Αν και τα περισσότερα ζευγάρια που κάνουν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν ενοχλούνται από την προοπτική των διδύμων, η καθημερινή εμπειρία καθώς και η έρευνα συνηγορούν στο ότι οι κίνδυνοι είναι σαφώς μεγαλύτεροι όσον αφορά στις κυήσεις αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, μια μεγάλη πρόσφατη έρευνα από την Αυστραλία έδειξε ότι η περιγεννητική θνησιμότητα των διδύμων έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με εκείνη των μονών κυήσεων (27.8/1000 έναντι 12.4/1000). Επίσης, η πρακτική της τοποθέτησης μόνο ενός εμβρύου έχει ως αποτέλεσμα την κατά 50% ελάττωση της περιγεννητικής θνησιμότητας ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η θνησιμότητα των εμβρύων παραμένει χαμηλή από όλες τις απόψεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παραμένει υψηλότερη, όσο περισσότερα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα της γυναίκας.

Από την άλλη μεριά, είναι γνωστό ότι όσο περισσότερα έμβρυα τοποθετούνται κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Αυτός είναι μάλιστα και ο βασικότερος λόγος που, ιστορικά τουλάχιστον, τοποθετούνται παραπάνω από ένα έμβρυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα μας, ο νόμος επιτρέπει την τοποθέτηση έως 3 εμβρύων σε γυναίκες κάτω των 41 ετών. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των διδύμων κυήσεων, που εκπροσωπούν πια περίπου το 25% των γυναικών που μένουν έγκυες έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φαίνεται ότι στη χώρα μας η πρακτική της τοποθέτησης μόνο ενός εμβρύου είναι εξαιρετικά σπάνια, σε αντίθεση με ορισμένες βόρειες χώρες, που την έχουν ήδη υιοθετήσει και αποδεχθεί στα πρωτόκολλά τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει
ο Θάνος Παπαθανασίου MD(London)
MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης