Αν και η πιθανότητα μια γυναίκα να μείνει έγκυος με δίδυμα, χωρίς ιατρική βοήθεια, είναι περίπου 1 στις 90 περιπτώσεις, οι δίδυμες εγκυμοσύνες είναι αρκετά συχνότερες στις μέρες μας, λόγω τη συχνής χρήσης θεραπειών γονιμότητας πχ. εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι μαιευτήρες ξεγεννούν τα δίδυμα με προγραμματισμένη καισαρική τομή. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που υποστηρίζουν αυτήν την επιλογή. Πρώτα από όλα, η πιθανότητα καισαρικής τομής είναι γενικά μεγαλύτερη στα δίδυμα, ακόμη κι αν η γυναίκα έχει ξεκινήσει να γεννάει φυσιολογικά. Ιδιαίτερα συχνό σενάριο είναι να γεννηθεί το πρώτο μωρό κολπικά και να απαιτηθεί καισαρική τομή για το δεύτερο μωρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η παρακολούθηση της υγείας των διδύμων κατά τον τοκετό μπορεί να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν η μέλλουσα μαμά έχει αρκετά παραπανήσια κιλά. Αυτό ισχύει, επειδή πρέπει να καταγράφονται ταυτόχρονα οι παλμοί και των δύο μωρών, κάτι όχι τόσο εύκολο τεχνικά. Επιπλέον, είναι πιο συχνό ένα από τα δύο μωρά – συνήθως το δεύτερο – να μην «έρχεται» με το κεφάλι, γεγονός που μπορεί να αλλάξει ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Αν το μωρό είναι ισχιακό – με τα οπίσθια – ή εγκάρσιο – κείται οριζοντίως – απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί οι οποίοι μπορεί να ενέχουν κινδύνους ιδιαίτερα αν ο μαιευτήρας δεν είναι έμπειρος στη γέννα των διδύμων. Τέλος, πολλοί γιατροί αντιμετωπίζουν τις εγκυμοσύνες που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση ως «υψηλού κινδύνου» και προτείνουν την εύκολη λύση της καισαρικής τομής.

Από την άλλη μεριά, πολλά δίδυμα γεννιούνται κολπικά ακόμα και στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι μια κολπική γέννα διδύμων μπορεί να ολοκληρωθεί φυσιολογικά, μέσα σε όρια ασφάλειας, έχοντας πάντα υπόψην την υψηλότερη πιθανότητα καισαρικής τομής κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στην Αγγλία, πολλά δίδυμα γεννιούνται κολπικά, αρκεί να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις: να είναι και τα δύο μωρά φυσιολογικά σε βάρος και ανάπτυξη, το πρώτο μωρό να «έρχεται» με το κεφάλι, να υπάρχει διαθέσιμος έμπειρος μαιευτήρας κατά τη διάρκεια της γέννας και, φυσικά, να το επιθυμεί και η ίδια η γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπερασματικά, αν και η κολπική γέννα των διδύμων είναι εφικτή και ασφαλής εφόσον γίνεται με ορισμένες προϋποθέσεις, δεν είναι τυχαίο που υπάρχει αυξητική τάση στον αριθμό των προγραμματισμένων καισαρικών τομών. Αυτό τυπικά οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να προκύψουν σε μια τέτοια γέννα και απαιτούν έμπειρο προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να διεκπεραιωθούν επιτυχώς.

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης