Μία πρόσφατη μελέτη από το Λονδίνο εξέτασε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε υγιείς άνδρες διαφόρων ηλικιών. Η μελέτη βρήκε ότι περίπου 1 στους 5 άνδρες πάνω από 50 ετών έχει σημαντικά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Η χαμηλή τεστοστερόνη έχει ενοχοποιηθεί για πολλά συμπτώματα των μεσήλικων ανδρών, που τα παλαιότερα χρόνια θεωρούνταν ότι είναι απλά ενοχλήματα της ηλικίας. Τα πιο συχνά είναι η εύκολη κόπωση, η κατάθλιψη, η αύξηση βάρους, η νοητική σύγχυση, η απώλεια της λίμπιντο και της μνήμης και οι διαταραχές του ύπνου. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης στους άνδρες μέσης ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, έχει πια διαπιστωθεί ότι η χορήγηση τεστοστερόνης υπό τη μορφή ενέσεων ή τζελ όχι μόνο επαναφέρει την τεστοστερόνη σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά βοηθά και στην απάλυνση των ενοχλητικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την έλλειψη της ανδρικής αυτής ορμόνης.

Η πάθηση αυτή, που παραλληλίζεται με την εμμηνόπαυση των γυναικών, φέρει την επιστημονική ονομασία «σύνδρομο ανεπάρκειας τεστοστερόνης». Παρ’ όλα αυτά, αναφέρεται κοινώς και ως ανδρόπαυση.

Τα συμπληρώματα τεστοστερόνης παλαιότερα είχαν ενοχοποιηθεί για καρκίνο του προστάτη στους άνδρες. Η νέα αυτή μελέτη δεν βρήκε καμία επιβάρυνση στους άνδρες που τη ελάμβαναν στο θέμα του προστάτη. Χάρη στα ευρήματα αυτά, η μελέτη βοηθά στην κατάρρευση του παλαιού μύθου που συνδέει τις ανδρικές ορμόνες με προβλήματα του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η επιστήμη μπορεί πια να βοηθήσει τους άνδρες που ταλαιπωρούνται από ανεπάρκεια τεστοστερόνης, μόνο ένα μικρό ακόμη ποσοστό των ανδρών που υποφέρουν αναζητεί ιατρική βοήθεια και συμβουλή.


Το άρθρο υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης