Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια συχνή ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται, κατά βάση, σεξουαλικά. Τυπικά, εκδηλώνεται με πόνο και μικρές πολλαπλές φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα. Με την πάροδο των ημερών, οι φυσαλίδες «σκάνε» και τελικά ξεραίνονται, διαδικασία που ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 10-15 ημέρες.

Το χαρακτηριστικό του έρπητος είναι ότι, ακόμη και χωρίς θεραπεία, οι βλάβες εξαφανίζονται, ο δε ιός παραμένει στο σώμα, σε κατάσταση ύπνου, μέχρις ότου αποφασίσει να επανεμφανιστεί. Οι υποτροπές του έρπητος γενικά είναι λιγότερο έντονες από την αρχική μόλυνση, προφανώς λόγω κάποιας ανοσίας που έχει αποκτήσει ο οργανισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί, προφανώς, να εκδηλωθεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αφού τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά του έρπητος δεν προκαλούν πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.

Παρ’ όλα αυτά, η εκδήλωση έρπητος τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Ο λόγος είναι ότι, αν το μωρό κατά τον τοκετό έρθει σε επαφή με τον ιό, μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Αυτός ο κίνδυνος δεν υφίσταται, αν το μωρό γεννηθεί με καισαρική τομή, πριν σπάσουν τα νερά. Γι’ αυτό, αν η γυναίκα εκδηλώσει πρώτη φορά έρπητα στα γεννητικά όργανα στον μήνα της, ο γιατρός θα συστήσει καισαρική τομή.

Αν πρόκειται για βέβαιη υποτροπή του έρπητος και η γυναίκα είναι στον μήνα της, η πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης του βρέφους κατά τον τοκετό είναι πολύ μικρή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι υποχρεωτική η καισαρική τομή, αν και την τελική απόφαση την παίρνει ο μαιευτήρας, «ζυγίζοντας» πολλές παραμέτρους, όπως πότε ακριβώς συνέβη το επεισόδιο, αν έχουν σπάσει τα νερά και για πόσες ώρες, την επιθυμία της γυναίκας κ.ά..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει
ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης