Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια δυνητικά «επικίνδυνη» κατάσταση για τη γυναίκα. Ακόμα και στις μέρες μας, κατά τις οποίες η ιατρική έχει προοδεύσει σημαντικά και κάθε γυναίκα έχει πρόσβαση σε γιατρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ορισμένες έγκυες θα καταλήξουν λόγω κάποιας επιπλοκής.

Ευτυχώς, στη χώρα μας ο θάνατος μιας εγκυμονούσας είναι αρκετά σπάνιο γεγονός. Υπολογίζεται ότι 3 έγκυες σε 100,000 γεννήσεις θα χάσουν τη ζωή τους στη Ελλάδα. Αυτό το νούμερο είναι πολύ καθησυχαστικό, αφού είναι καλύτερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συχνότερα αίτια μητρικών θανάτων παγκοσμίως είναι:
 
1. Σοβαρή αιμορραγία (25%)
2. Λοιμώξεις (15%)
3. Εκλαμψία – σπασμοί από υψηλή αρτηριακή πίεση (12%)
4. Παρατεταμένος τοκετός με σημεία απόφραξης (8%)
5. Μη ασφαλής διακοπή εγκυμοσύνης (13%)
6. Άλλοι λόγοι σχετιζόμενοι με εγκυμοσύνη (8%)
7. Άλλοι λόγοι μη σχετιζόμενοι με εγκυμοσύνη (20%)

Στις προηγμένες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, η συχνότερη αιτία μητρικού θανάτου είναι η αιμορραγία μετά τον τοκετό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας τράπεζες αίματος υπάρχουν μόνο σε επιλεγμένα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία με κέντρα αιμοδοσίας, από τις οποίες προμηθεύονται αίμα τα κατά τόπους μαιευτήρια. Αν και υπάρχουν συστήματα ταχείας μεταφοράς αίματος από τα κέντρα αιμοδοσίας στα μαιευτήρια, αυτό το σύστημα δεν είναι ιδανικό.

Θα ήταν επιθυμητή η τροποποίηση των υπαρχουσών νομοθεσιών, ώστε κάθε μαιευτήριο να έχει τη δική του τράπεζα αίματος, ώστε να υπάρχει σε κάθε φάση διαθέσιμο αίμα στην αίθουσα τοκετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα www.gynaikologos.net

Το κείμενο υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης