Πάνω από τις μισές γυναίκες με ενδομητρίωση θα μείνουν έγκυες χωρίς δυσκολία. Προκειμένου να αξιολογήσετε αν η ενδομητρίωσή σας ενδέχεται να ελαττώνει τη γονιμότητά σας, συλλογιστείτε τα παρακάτω:

Έκταση και βαρύτητα της ενδομητρίωσης

Όσο πιο εκτεταμένη είναι η ενδομητρίωση, τόσο πιο πιθανό είναι να σας κάνει πρόβλημα γονιμότητας. Επίσης, έχει σημασία πού ακριβώς μέσα στην κοιλιά έχουν εγκατασταθεί οι εστίες της ενδομητρίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, η πιθανότητα υπογονιμότητας είναι μεγαλύτερη αν η ενδομητρίωση έχει επηρεάσει τις σάλπιγγές σας. Αυτό είναι λογικό αφού στις σάλπιγγες συναντιέται το ωάριο με το σπερματοζωάριο με σκοπό τη γονιμοποίηση. Από την άλλη μεριά, νεότερα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι ακόμα και μικρές, απομακρυσμένες εστίες ενδομητρίωσης – μακριά από τις σάλπιγγες και ωοθήκες – μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα, αλλοιώνοντας το τοπικό χημικό περιβάλλον στην κοιλιά της γυναίκας. Με βάση τα παραπάνω, έχει νόημα η θεραπεία ακόμα και της πιο ελαφριάς μορφής ενδομητρίωσης για λόγους γονιμότητας.

Συνοδοί παράγοντες υπογονιμότητας

Αν υπάρχουν άλλοι γνωστοί παράγοντες που μπορεί να προκαλούν δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης πχ. αδύναμο σπέρμα ή έλλειψη ωορρηξίας, τότε είναι βασικό να μην αποδώσετε το πρόβλημα γονιμότητας στην ενδομητρίωση και μόνο. Με αυτό το σκεπτικό, αν θεραπεύσετε την ενδομητρίωση, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βελτιώσετε ουσιαστικά τις πιθανότητές σας για εγκυμοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να σκεφτείτε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πχ. σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν έχετε ήδη αποφασίσει να προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι σημαντικό να ελέγξετε, με τη βοήθεια του γυναικολόγου σας, αν έχετε κύστεις ενδομητρίωσης στις ωοθήκες ή φραγμένες σάλπιγγες, οι οποίες απαιτούν θεραπεία πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Διαβάστε περισσότερα www.gynaikologos.net

Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης