Όλοι θυμόμαστε την επιδημία της γρίπης Η1Ν1 –γρίπης των χοίρων – που εξαπλώθηκε τον χειμώνα του 2009, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν και πολυσυζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να πάρει κανείς, όπως η λήψη του ειδικού εμβολίου, και το όφελος της χρήσης ειδικών αντιικών φαρμάκων, ιδιαίτερα για τις εγκυμονούσες γυναίκες, ήταν φανερή η διστακτικότητα τόσο των γυναικών όσο και πολλών γιατρών απέναντι σε αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύριο επιχείρημα ήταν ότι το εμβόλιο κατά του Η1Ν1 δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και δεν είναι γνωστές οι παρενέργειές του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοπικοί επιστημονικοί φορείς και οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι συνιστούσαν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης Η1Ν1.

Πήραμε πολλά μαθήματα από την περσινή επιδημία του Η1Ν1 σχετικά με την εγκυμοσύνη:

  • Κάθε τύπος γρίπης μπορεί να κάνει μια έγκυο να αρρωστήσει ιδιαίτερα βαριά.
  • Είναι αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς κλινικά – χωρίς ειδικά τεστ – ποια γρίπη έχει κολλήσει.
  • Ο τύπος Η1Ν1 φαίνεται ότι μπορεί να κάνει μια έγκυο να αρρωστήσει βαριά συχνότερα από τους υπόλοιπους τύπους.
  • Η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο για μια έγκυο με Η1Ν1 είναι 5 φορές μεγαλύτερη από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  • Η πιθανότητα εισαγωγής μια εγκύου με Η1Ν1 στη μονάδα εντατικής νοσηλείας είναι 7 φορές μεγαλύτερη από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Παρόμοια -7πλάσια – είναι και η πιθανότητα μητρικού θανάτου από Η1Ν1.
  • Οι έγκυες που αρρωσταίνουν βαριά από Η1Ν1 έχουν αυξημένη πιθανότητα μαιευτικών προβλημάτων, όπως αυτό του πρόωρου τοκετού ή ενδομήτριου θανάτου του εμβρύου.
  • Δεν αρρωσταίνουν βαριά με Η1Ν1 μόνο οι έγκυες που έχουν συνοδά προβλήματα, όπως άσθμα ή άλλες χρόνιες παθήσεις, αλλά και εκείνες που είναι απολύτως υγιείς.
  • Σχεδόν καμιά από τις έγκυες γυναίκες που κατέληξαν μετά από βαριά νόσο με Η1Ν1 δεν είχε κάνει το ειδικό εμβόλιο.

Η επιδημία από Η1Ν1 έχει επανέλθει σε αρκετές χώρες και τον φετινό χειμώνα. Στη Μεγ. Βρετανία, σχεδόν τα μισά από τα περιστατικά γρίπης οφείλονται στον τύπο αυτό – τα υπόλοιπα οφείλονται στους κλασικούς τύπους. Έχουν καταγραφεί 50 θάνατοι από Η1Ν1, ανάμεσα στους οποίους και 2 εγκυμονούσες.
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν προς το παρόν ανησυχητικά κρούσματα, αν και πάντα παραμονεύει η πιθανότητα μιας παρόμοιας επιδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση που αρχίσει μια τέτοια επιδημία, είναι σημαντικό να έχουμε όλοι υπ’ όψιν ότι οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή ότι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά από τον Η1Ν1. Συνεπώς, τα γνωστά μέτρα πρόληψης και πρώιμης θεραπείας πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα και να χορηγούνται χωρίς δισταγμό, αφού το όφελος και η ασφάλειά τους είναι πλέον αποδεδειγμένα.


Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης