Μία μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύτηκε από τη Σουηδία εξέτασε τη συχνότητα εμφάνισης ακράτειας ούρων σε γυναίκες που έχουν γεννήσει μόνο ένα παιδί, είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή.

Τα ευρήματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά. Συνολικά, το 40% των γυναικών που γέννησαν φυσιολογικά ανέπτυξε ακράτεια κάποια στιγμή στο μέλλον, συγκριτικά με το 28% των γυναικών που έκαναν καισαρική τομή. Αν εστιάσει κανείς σε απώτερα συμβάντα – πάνω από 10 χρόνια από τη γέννα – η συχνότητα εμφάνισης ακράτειας ούρων ήταν περίπου τριπλάσια ύστερα από φυσιολογικό τοκετό (10.1% έναντι 3.9%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η μελέτη έδειξε ότι η παχυσαρκία είναι επίσης επιβαρυντικός παράγοντας στην εκδήλωση ακράτειας ούρων σε κάποια φάση της ζωής μιας γυναίκας.

Σε γενικές γραμμές, είναι ήδη γνωστό ότι ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να επιβαρύνει τους μυς της λεκάνης και να συντελεί σε προβλήματα τύπου ακράτειας. Παρ’ όλα αυτά, έχει σημασία πόσο εργώδης είναι ένας τοκετός, τι μαιευτικές παρεμβάσεις απαιτούνται, καθώς και άλλες παράμετροι, όπως το μέγεθος του μωρού.

Από την άλλη μεριά, και η καισαρική τομή ενέχει πιθανούς κινδύνους, όπως της μεγάλης αιμορραγίας, των θρομβώσεων, της μόλυνσης της τομής κ.λπ.. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι γυναίκες που έχουν γεννήσει αποκλειστικά με καισαρικές τομές μπορεί να εκδηλώσουν ακράτεια ούρων, αφού η ουροδόχος κύστη «αποκολλάται» από τη μήτρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τέτοιοι χειρισμοί μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη νεύρωση και αγγείωση της κύστης, με απώτερη συνέπεια την εκδήλωση ακράτειας ούρων σε μεγαλύτερη ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου
MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης