Είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια ότι η ορμονική αντισύλληψη – τύπου αντισυλληπτικού χαπιού – ελαττώνει την πιθανότητα μιας γυναίκας να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών. Μάλιστα, όσο περισσότερο καιρό χρησιμοποιεί κανείς το αντισυλληπτικό χάπι, τόσο μεγαλύτερη προστασία έχει. Παρ’ όλα αυτά, μια νέα μεγάλη μελέτη ανέδειξε ότι και άλλες μέθοδοι αντισύλληψης, όπως η στειροποίηση της γυναίκας, το σπιράλ, ακόμα και η στειροποίηση του άνδρα (!) μπορεί να έχουν προστατευτική δράση απέναντι στον συγκεκριμένο καρκίνο.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας συχνός γυναικολογικός καρκίνος. Η πιθανότητα να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο των ωοθηκών στη ζωή της είναι αρκετά μεγάλη. Δυστυχώς, είναι γενικά ένας «κακός» καρκίνος, επειδή δεν προκαλεί νωρίς ενοχλήματα, με συνέπεια η γυναίκα να καθυστερεί να επισκεφθεί το γιατρό. Οι περισσότερες γυναίκες, όταν πια καταλήγουν στον γιατρό, έχουν ήδη προχωρημένη νόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για τον καρκίνο των ωοθηκών δεν υπάρχει καθιερωμένο τεστ πρόληψης, όπως ισχύει για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπ) ή τον καρκίνο του μαστού (μαστογραφία), αν και έχουν κατά καιρούς δοκιμαστεί το υπερηχογράφημα ωοθηκών και ορισμένοι καρκινικοί δείκτες για τέτοιους σκοπούς.

Φαίνεται ότι η φλεγμονή που συμβαίνει στην επιφάνεια των ωοθηκών κατά την ωορρηξία είναι ο κύριος μηχανισμός που οδηγεί σε καρκίνο των ωοθηκών. Για αυτό και η εγκυμοσύνη δρα προστατευτικά (τουλάχιστον 9 μήνες χωρίς ωορρηξία), όπως παρόμοια δρα και το αντισυλληπτικό χάπι (καταργεί την ωορρηξία). Η στειροποίηση της γυναίκας, η οποία περιλαμβάνει χειρουργική απόφραξη των σαλπίγγων, μπορεί να ελαττώνει την παροχή αίματος στις γειτονικές ωοθήκες, ελαττώνοντας παράλληλα και τη συχνότητα της ωορρηξίας.

Ακόμη δεν είναι γνωστό με ποιο μηχανισμό το σπιράλ και η στειροποίηση του άνδρα (βαζεκτομή) μπορούν να δρουν προστατευτικά. Είναι πιθανό το σπέρμα να κουβαλά φλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες μεταφέρονται στην κοιλιά της γυναίκας μαζί με αυτό. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι οι γυναίκες που τοποθετούν σπιράλ ή των οποίων ο σύντροφος κάνει βαζεκτομή, έχουν ήδη γεννήσει, άρα μπορεί να προστατεύονται μερικώς από τις προηγούμενες εγκυμοσύνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη δίνει αισιόδοξα μηνύματα για όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν επιβαρημένο σχετικό ιστορικό από την οικογένειά τους.

www.gynaikologos.net


Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης