Εάν θέλαμε να δώσουμε τις αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας με νούμερα, το 30% οφείλεται σε ασθένειες των όρχεων. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται χρωμοσωμικές διαταραχές, φλεγμονές και τραύματα των όρχεων, συστροφή του όρχεως που μπορεί να συμβεί στη παιδική ηλικία. Μεγάλο μέρος κατέχουν εδώ οι ακτινοβολίες και οι εγχειρήσεις των όρχεων, καθώς και οι ανωμαλίες στη διάπλασή τους, όπως για παράδειγμα η κρυψορχία.

Οι ανωμαλίες και οι όγκοι της υπόφυσης και του υποθαλάμου, μέσω της διαταραχής των ορμονών που προκαλούν, αποτελούν ένα 20% των αιτιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο ποσοστό 15% σχετίζεται με τη γεννητική λειτουργία, όπως είναι η ψυχογενής έλλειψη οργασμού, η παλίνδρομος, η πρόωρη και η νυκτερινή ακούσια εκσπερμάτιση, οι παθήσεις και οι εγχειρήσεις του προστάτη και του πέους. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει εδώ η ύπαρξη κιρσοκήλης που πιθανόν αποτελεί και την πιο συχνή αιτία ανδρικής υπογονιμότητας, αφού ανευρίσκεται στο 35-40% των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας, ενώ υπάρχει στο 5-7% του γενικού πληθυσμού.

Ένα ποσοστό 10% της ανδρικής υπογονιμότητας οφείλεται σε συστηματικά νοσήματα, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, η μεσογειακή αναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος του Parkinson, καθώς επίσης τα ψυχικά νοσήματα και οι σοβαρές αλλεργίες, είτε τα ίδια τα νοσήματα είτε οι φαρμακευτικές αγωγές που εφαρμόζονται, όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στη μελέτη της ανδρικής υπογονιμότητας αποτελούν οι αποφράξεις των οδών που μεταφέρουν το σπέρμα και έχουν συμμετοχή σε ποσοστό 10%. Οφείλονται συνήθως σε μικροβιακές μολύνσεις από διάφορα μικρόβια (κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) που προκαλούν διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οδών και στάση της ροής του σπέρματος, συνήθως στις επιδιδυμίδες ή και στους σπερματικούς πόρους ή βλάβη των σπερματοζωαρίων, όταν αυτά περνούν μέσα από αυτές τις δομές.
 
Με ποσοστό 5% το καθένα, μπορούμε να προσδιορίσουμε σαν αίτια υπογονιμότητας ακόμη: τους όγκους γενικώς, τις ανωμαλίες στη διάπλαση γεννητικών οργάνων και τα ανοσοβιολογικά αίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την επίδραση της ηλικίας στην ανδρική γονιμότητα, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνδρες επιλέγουν την πατρότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο συνδυασμός της αυξανόμενης γυναικείας δυσγονιμότητας, της αυξανόμενης βλάβης στο DNA του σπέρματος, τα χαμηλά επίπεδα επανόρθωσης στο DNA και οι αυξανόμενες ανωμαλίες στο σπέρμα μοιάζουν να έχουν αντίκτυπο στην επιτυχία της αναπαραγωγής.

Διαβάστε αύριο: Οι άνδρες δεν πέθαναν, το σπέρμα δεν είναι είδος προς εξαφάνιση

Το άρθρο υπογράφει ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης