Μια νέα έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία ανέδειξε ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) έχουν αυξημένα επίπεδα στο αίμα μιας χημικής ουσίας, που λέγεται Bisphenol A (BPA). Η μελέτη αυτή ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην αιτιολογία του Συνδρόμου, ενισχύοντας την άποψη ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν σημαντική επίδραση στην εκδήλωση του ΣΠΩ.

Το ΣΠΩ είναι η συχνότερη ορμονική διαταραχή της σύγχρονης γυναίκας. Μπορεί να επηρεάζει την εμφάνιση (ακμή, υπερτρίχωση, αυξημένο σωματικό βάρος), την περίοδο (καθυστέρηση ή και έλλειψη περιόδου), τη γονιμότητα (έλλειψη ωορρηξίας). Επίσης, είναι πια γνωστό ότι το ΣΠΩ μπορεί να οδηγήσει σε απώτερα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη των ενηλίκων, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και καρδιοπάθειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιτιολογία του ΣΠΩ είναι άγνωστη, αν και έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί γενετικοί και ορμονικοί, χημικοί παράγοντες, καθώς και ορισμένοι παράγοντες φλεγμονής. Ο κυριότερος «υποψήφιος» είναι μια ουσία που λέγεται ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη και για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη.

Η ουσία BPA είναι μια βιομηχανική, τοξική χημική ουσία που περιέχεται σε πλαστικά μπουκάλια και σχετικά υλικά, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία σε ένα τυπικό νοικοκυριό. Είναι γνωστές οι βλαπτικές επιδράσεις αυτής της ουσίας και πρόσφατα απαγορεύτηκε η χρήση της στην κατασκευή βρεφικών μπιμπερό.

Δεν είναι ξεκάθαρο προς το παρόν γιατί οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν αυξημένα επίπεδα της ουσίας BPA. Μπορεί η ορμονική ανισσοροπία που χαρακτηρίζει το Σύνδρομο να ευνοεί τη συσσώρευση της τοξίνης στο σώμα. Από την άλλη μεριά, είναι γνωστό ότι το BPA έχει ήπια ορμονική δράση, η οποία μπορεί να μεταβάλλει στην ορμονική εικόνα σε κάποιες γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμένονται νέες μελέτες που να ξεκαθαρίζουν το ρόλο του BPA στην παθογένεια του ΣΠΩ. Τέτοιες μελέτες είναι πιθανόν να ενισχύσουν την άποψη ότι τοξίνες του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάζουν το ορμονικό προφίλ, ένα επιπλέον αναπόφευκτο φαινόμενο του σύγχρονου αστικού τρόπου διαβίωσης.


Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης