Ο καλύτερος (και πολλοί θα ισχυρίζονταν ο μόνος) τρόπος για να αποδείξει μια γυναίκα τη γονιμότητά της είναι να μείνει έγκυος.

Εάν αυτό έχει συμβεί, τότε υπάρχει μια σχετική εξασφάλιση ότι τα αναγκαία συστατικά ήταν διαθέσιμα σε ικανό βαθμό. Στην περίπτωση της γυναίκας με ΣΠΩ που έχει ήδη μείνει έγκυος, το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η γυναίκα έκανε ωορρηξία σε ικανή συχνότητα για να ευοδώσει μια εγκυμοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, το γεγονός ότι συνέβη τουλάχιστον μία ωορρηξία (αυτή που οδήγησε σε εγκυμοσύνη) δε σημαίνει υποχρεωτικά ότι η γυναίκα αυτή δεν έχει κανένα πρόβλημα στην ωορρηξία ή ότι θα ξαναμείνει εύκολα έγκυος.

Παρόλα αυτά, η αποδεδειγμένη προηγούμενη γονιμότητα στη ζωή της γυναίκας είναι θετικό στοιχείο για τη μελλοντική της γονιμότητα, δηλαδή μια γυναίκα που έμεινε παλιότερα έγκυος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ξαναμείνει.

Από την άλλη, η εκτίμηση της γονιμότητας στο εργαστήριο με τη βοήθεια ιατρικών εξετάσεων μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες και προγνωστικά για τη γονιμότητα της γυναίκας και του ζευγαριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερη όταν οι δοκιμασίες σπέρματος, ωορρηξίας και σαλπίγγων είναι φυσιολογικές, αν και δεν εξασφαλίζουν από μόνες τους τη γονιμότητα. Είναι γνωστό ότι ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών με δυσκολία να κάνουν παιδί έχουν φυσιολογικές εξετάσεις (ανεξήγητη υπογονιμότητα).

Αυτό ισχύει για δύο λόγους:

  • Έχουν γίνει μόνο οι βασικές εξετάσεις. Εάν το ζευγάρι προχωρήσει σε πιο εξονυχιστικές εξετάσεις, μπορεί να ανευρεθεί κάποιος λόγος υπογονιμότητας.
  • Οι διαθέσιμες μέχρι τώρα εξετάσεις για γονιμότητα δεν έχουν την ευαισθησία να ανιχνεύσουν όλους τους απαραίτητους παράγοντες μιας εγκυμοσύνης. Με την πρόοδο της μοριακής βιολογίας, είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον να ανακαλυφθούν νέοι λόγοι υπογονιμότητας σε μοριακό επίπεδο.

Είναι λοιπόν σαφές ότι, με τα τωρινά δεδομένα, είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς με σιγουριά εάν μια γυναίκα θα μείνει έγκυος ή όχι. Η απόδειξη της γονιμότητας είναι αναδρομική.

Παρόλα αυτά, μπορούν να γίνουν κάποιες προβλέψεις πιθανότητας εγκυμοσύνης με βάση την προηγούμενη γονιμότητα μιας γυναίκας και τα αποτελέσματα του ιατρικού ελέγχου.

Διαβάστε περισσότερα www.gynaikologos.net

Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης