Μία πρόσφατη μελέτη από τη Δανία παρακολούθησε πάνω από 23.000 γυναίκες σχετικά με τη χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) και τα επεισόδια σοβαρού άσθματος για τα οποία χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν συγκλονιστικά. Οι γυναίκες που έπαιρναν ΘΟΥ για λιγότερο από 3 χρόνια είχαν 29% μεγαλύτερη συχνότητα εισαγωγών στο νοσοκομεία με βαριά κρίση άσθματος. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 34% για τις γυναίκες που λάμβαναν ΘΟΥ για πάνω από 3 χρόνια. Όταν η λήψη ΘΟΥ υπέρβαινε τα 10 χρόνια, οι σοβαρές κρίσεις άσθματος ήταν περίπου 50% συχνότερες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΘΟΥ παραμένει μια από τις σημαντικότερες θεραπείες για τις γυναίκες που υποφέρουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, οι νυκτερινοί ιδρώτες και η ξηρότητα των γεννητικών οργάνων. Ύστερα από τη δημοσίευση ορισμένων μελετών το 2002, η χρήση της ΘΟΥ ελαττώθηκε δραστικά, αφού φάνηκε ότι σχετίζεται με κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, τα ευρήματα των μελετών του 2002 έχουν εντόνως αμφισβητηθεί.

Η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επισημάνει έναν νέο πιθανό κίνδυνο έπειτα από χρήση ΘΟΥ. Είναι ήδη γνωστό ότι το άσθμα επηρεάζεται από τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών. Πολλές γυναίκες με ιστορικό άσθματος παρουσιάζουν έξαρση κατά ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη. Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη ότι η χορήγηση ορμονικών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση του άσθματος, αν και φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι πιο συχνό από ό,τι πίστευαν παλαιότερα.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες που παίρνουν ΘΟΥ πρέπει να τη διακόψουν. Οι γυναίκες αυτές προφανώς βιώνουν και τις ευεργετικές δράσεις της ΘΟΥ, όποτε αρκεί να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με τη λήψη των φαρμάκων αυτών στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA, Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης