Παραδοσιακά, ο τοκετός σημαίνει «πόνος» για τη γυναίκα που γεννά. Γι’ αυτό και στις μέρες μας υπάρχουν διαθέσιμες πολλές επιλογές για την ανακούφιση από τον πόνο του τοκετού. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ένεση πεθιδίνης, η επισκληρίδιος, καθώς και πιο φυσικές επιλογές, όπως ο τοκετός στο νερό.

Ένας εναλλακτικός τρόπος ελέγχου του πόνου, που έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής σε κάποιες χώρες, είναι η διαδικασία της ύπνωσης. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα ζευγάρια ακολουθούν κάποια μαθήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μαθαίνοντας τεχνικές βαθιάς χαλάρωσης. Όσοι ασχολούνται με τον «υπνο-τοκετό» υποστηρίζουν ότι «δουλεύει» τόσο καλά, ώστε η γυναίκα σπανίως χρειάζεται κάποιο επίσημο παυσίπονο, ενώ η δε συνολική εμπειρία του τοκετού είναι σαφώς καλύτερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον πόνο του τοκετού έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες υποθέσεις. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι, αν συμβαίνει στους ανθρώπους ό,τι και στα άλλα θηλαστικά, ο τοκετός δεν πονά, αλλά είναι ο φόβος και η ένταση που εκδηλώνονται ως πόνος. Με βάση αυτή τη θεωρία, είναι αναμενόμενο τεχνικές που χαλαρώνουν, όπως ο τοκετός στο νερό και, πρόσφατα, η ύπνωση, να ελαττώνουν την αίσθηση του πόνου, επιδρώντας καταλυτικά στο κομμάτι της ψυχής μας που σχετίζεται με το άγχος.

Στη Μεγάλη Βρετανία, πρόκειται να διενεργηθεί μεγάλη πολυκεντρική μελέτη για την αποτελεσματικότητα της ύπνωσης κατά τον τοκετό. Η ολοένα πιο δημοφιλής πρακτική της χρήσης επισκληριδίου στον τοκετό έχει προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στον οικονομικό τομέα διαχείρισης των μαιευτικών μονάδων, εξού και η επιθυμία για αναζήτηση νέων, εναλλακτικών και οικονομικότερων λύσεων. Βέβαια, αν και τα κίνητρα είναι κυρίως οικονομικά, τα αποτελέσματα μιας τέτοια μελέτης αναμένονται με ενθουσιασμό, αφού μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη στάση γιατρών, μαιών και, φυσικά, των ίδιων των γυναικών απέναντι στον πόνο του τοκετού.


Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης