Ένα στα 10 ζευγάρια είναι μη γόνιμo και ο άνδρας φταίει στο 30% των περιπτώσεων. Παρά το ότι οι άνδρες παράγουν σπερματοζωάρια σε εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση, σε αντίθεση με τη γυναίκα που σε όλη της τη ζωή θα έχει 300-400 ωάρια μόνο, φαίνεται πως ο τρόπος ζωής σήμερα αλλά και μικρές και σοβαρές αιτίες που υπάρχουν γύρω μας εμποδίζουν τον άνδρα να είναι γόνιμος, άρα να γίνει και πατέρας.

Καταστάσεις που βλάπτουν σοβαρά

Κιρσοκήλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας στους τέσσερις εφήβους έχει κιρσοκήλη χωρίς να το ξέρει και μεγαλώνοντας θα παρουσιάζει προβλήματα από τη βλάβη αυτή.

Συνήθως, οι άνδρες εξετάζονται για κιρσοκήλη, όταν είναι στην προσπάθεια για παιδιά, και τότε ίσως είναι και αργά. Η βλάβη αυτή του φλεβικού δικτύου επηρεάζει την οξυγόνωση των όρχεων και σταματά την ωρίμανση των γαμετών.

Θερμότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι όρχεις, για να παράγουν γαμέτες, θέλουν θερμοκρασία λιγότερη από αυτή του υπόλοιπου σώματος, γι’ αυτό και είναι εκτεθειμένοι συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα όργανά μας. Αν η θερμοκρασία τους ανέβει στο 38-39, η παραγωγή σταματά τελείως, δηλαδή στον πυρετό σπέρμα δεν υπάρχει, και αυτό μπορεί να κρατήσει και μήνες μετά.

Σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να μη σταματήσει τελείως, αλλά να παράγει λιγότερους και πιο παθολογικούς γαμέτες, άρα και δυσγόνιμους για τη γυναίκα.

Τζακούζι και σάουνα-Χαμάμ

Στις θερμοκρασίες αυτές το σπέρμα επίσης δεν παράγεται καλά ή σταματά τελείως. Σε μια τελευταία μελέτη φάνηκε πως η έκθεση για 30 λεπτά σε τζακούζι είχε σταματήσει προσωρινά την παραγωγή. Η υγρή θερμοκρασία είναι ίσως η πιο επιβαρυντική και να σταματήσει τη σπερματογένεση για μήνες, αλλά ακόμα και μετά τη διακοπή της έκθεσης στον παράγοντα αυτό η αναστρεψιμότητα είναι αργή, αν σκεφτούμε πως ένα ανώριμο κύτταρο, για να γίνει σπερματοζωάριο, χρειάζεται μήνες.

Πυρετοί

Πρόσφατοι πυρετοί, μέχρι και τρεις μήνες πριν, έχουν την ίδια βλαπτική επίδραση, όπως τα ζεστά λουτρά. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πτώση έως και 35% μετά από ψηλό πυρετό. Γι’ αυτό και δεν δίνουμε σπέρμα για εξέταση σε περιόδους με ψηλό πυρετό, γιατί θα δείξει λανθασμένα αποτελέσματα.

Στενά ρούχα και εσώρουχα

Αν μπορούσαν οι άνδρες όλοι να έχουν τις σκοτσέζικες φούστες, ίσως ο κίνδυνος της δυσπερμίας να μειωνόταν σημαντικά… στενά εσώρουχα και ιδιαίτερα αθλητικά, όπως των ποδηλατιστών, ίσως να είναι πολύ κακά για το σπέρμα.

Διαβάστε αύριο τη συνέχεια

Πηγή: health.msn


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης