Μετά από την αθώωση ενός Βρετανού που σκότωσε την 6 μηνών κόρη του, ισχυριζόμενος ότι έπασχε από επιλόχεια κατάθλιψη, το θέμα της «ψυχολογίας των μπαμπάδων» έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο αιχμής μεταξύ ειδικών και των Mέσων Eνημέρωσης σε διεθνή κλίμακα.

Περίπου 1 στις 7 γυναίκες θα έχουν επιλόχεια κατάθλιψη ενώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πατρότητας, ένας στους 10 μπαμπάδες έχουν στοιχεία κατάθλιψης πριν ή αφού το μωρό γεννηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάθλιψη της πατρότητας εκδηλώνεται συνήθως μεταξύ 3-6 μηνών από τη γέννηση. Έχει διαπιστωθεί ότι οι μεγάλες αλλαγές που επέρχονται στη ζωή του ζευγαριού επηρεάζουν τόσο τη μητέρα όσο και τον πατέρα. Οι ορμόνες, η έλλειψη ύπνου, το αυξημένο αίσθημα ευθύνης και οι γενικότερες αυξημένες πιέσεις της σύγχρονης καθημερινότητας ισχύουν όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες. Επίσης, αν η γυναίκα έχει κατάθλιψη, είναι πιθανότερο και ο άνδρας να εκδηλώσει το ίδιο.

Παρόμοια με την περίπτωση των γυναικών, ένας άνδρας είναι πιθανότερο να εκδηλώσει επιλόχεια κατάθλιψη αν έχει ήδη ιστορικό ψυχικής νόσου στο παρελθόν.

Παρόλα αυτά, η κατάθλιψη του μέλλοντα πατέρα μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου του, λόγω αλλαγών στη σχέση του ζευγαριού. Εξάλλου, η μέλλουσα μαμά αποτελεί ήδη το επίκεντρο της προσοχής και δεν είναι σπάνιο ο άνδρας να αισθάνεται παραμελημένος. Η δε γυναίκα μπορεί συχνά να εισπράτει ικανοποίηση όταν κάνει σωστά πράγματα για το μωρό της, όπως όταν το ταϊζει ή το αλλάζει, ενώ ο πατέρας μπορεί να μη συμμετέχει σε τέτοιου τύπου θετικές, από ψυχολογικής μεριάς, δραστηριότητες. Επίσης, μπορεί πολύ εύκολα να κριτικάρουν τον άνδρα και εύκολα να επεμβαίνουν στις καθημερινές αυτές δραστηριότητες φροντίδας του μωρού, όταν αυτός δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά. Αυτό οδηγεί σε περιθωριοποίηση του άνδρα, απώλεια επικοινωνίας και απογοήτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίσως είναι πια καιρός να αναγνωρίσουμε ότι και οι πατεράδες επηρεάζονται δραματικά από τη γέννηση του παιδιού τους και είναι παρόμοια ευαίσθητοι σε ψυχικές μεταβολές και κατάθλιψη, όπως για πολλά χρόνια θεωρείτο ως αποκλειστικό φαινόμενο των γυναικών.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου, www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης