Οι αιμορραγίες είναι αρκετά συχνές στις γυναίκες 40-50 ετών. Αν και οι περισσότερες οφείλονται σε καλοήθεις αιτίες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένες από τις γυναίκες αυτές θα κρύβουν έναν αρχόμενο καρκίνο της μήτρας.

Οι αλλαγές της περιόδου σε αυτήν την ηλικία είναι δύο τύπων: α) αυτές που συνοδεύονται από αυξημένη ποσότητα αίματος και β) εκείνες που συνοδεύονται από λιγότερη ποσότητα αίματος ή σε λιγότερο συχνή περίοδο. Η δεύτερη κατηγορία είναι γενικά αθώα και οφείλεται συνήθως σε κλιμακτηριακού τύπου αλλαγές, όπου η περίοδος σταδιακά αραιώνει, μέχρι που τελικά εξαφανίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη κατηγορία είναι εκείνη που απαιτεί μεγαλύτερη διερεύνηση. Κάποιες γυναίκες θα έχουν αυξημένη απώλεια αίματος κατά την περίοδο, ενώ κάποιες άλλες θα έχουν επιπλέον – έστω και μικρή – απώλεια αίματος μεταξύ δύο διαδοχικών περιόδων. Ανεξαρτήτως του τύπου της αυξημένης απώλειας αίματος, είναι σημαντικό ο γιατρός να έχει ανοικτό μυαλό και να διερευνήσει αναλυτικά το σύμπτωμα αυτό. Οι αιμορραγίες αυτές οφείλονται σε ορμονικούς λόγους (80%), σε καλοήθη αίτια, όπως πολύποδες και ινομυώματα (10%), και σε καρκίνο (10%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή η γυναίκα έχει ακόμα περίοδο, το σύμπτωμα της αυξημένης αιμορραγίας, δεν προβληματίζει όσο θα προβλημάτιζε  μια γυναίκα που έχει αίμα μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση στη διάγνωση μιας κακοήθειας.

Η διερεύνηση για τέτοιου τύπου ενοχλήματα περιλαμβάνει το κολπικό υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών και, πιθανώς, πιο επεμβατικές μεθόδους, όπως η απόξεση της μήτρας και η υστεροσκόπηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης