Οι περιορισμένες σε έκταση επεμβάσεις στο μαστό, σε σύγκριση με την μαστεκτομή, δεν φαίνεται να ελαττώνουν τη συχνότητα σεξουαλικών προβλημάτων, παρά το γεγονός ότι αυτό λέει η λογική.

Οι γυναίκες ανησυχούν συνήθως περισσότερο για τον κίνδυνο υποτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημασία έχει η προσέγγιση κάθε γυναίκας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Οι νεότερες γυναίκες και αυτές καλής γενικής εμφάνισης δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη διατήρηση της ανατομικής ακεραιότητας. Η άμεση ανακατασκευή του μαστού συνοδεύεται από χαμηλότερη ψυχική νοσηρότητα, αλλά ως προς τη σεξουαλική νοσηρότητα δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά.

Τελικά, φαίνεται ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον και ο κίνδυνος υποτροπής αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές ψυχικής επιβάρυνσης σε κάθε μορφή καρκίνου. Η βοηθητική ψυχολογική θεραπεία έχει μεγάλη σημασία τόσο στη διαδικασία προσαρμογής στη νόσο όσο και στην ποιότητα ζωής. Και είναι αυτή ακριβώς που λείπει από την τεχνοκρατική ιατρική σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράφει ο γυναικολόγος μαιευτήρας Γιάννης Πήχος

* ο Δρ. Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης