Είναι γνωστό ότι, όταν μια γυναίκα με σακχαρώδη διαβήτη κυοφορεί μεγάλο μωρό, η συχνότητα δυσκολιών ή επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι αυξημένη. Παρ’ όλα αυτά, δεν γνωρίζουμε εξίσου καλά πώς πρέπει να παρακολουθείται ένα μεγάλο μωρό σε εγκυμονούσες που δεν έχουν υψηλό σάκχαρο.

Μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Δεν έχει αποφασιστεί τι σημαίνει μεγάλο μωρό. Η ανασκόπηση θεώρησε ότι μεγάλα μωρά είναι αυτά που ξεπερνούν τα 4.5 κιλά στη γέννα.

-Το υπερηχογράφημα δεν είναι ακριβής μέθοδος για τον υπολογισμό του βάρους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλα μωρά.

-Κατά τον τοκετό, συστήνεται το μεγάλο μωρό να παρακολουθείται με συνεχή καταγραφή της καρδιακής λειτουργίας, αφού οι ανάγκες του σε οξυγόνο είναι αυξημένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η εξέταση για πρόοδο στον τοκετό πρέπει να γίνεται συχνότερα και ανάλογα με την κλινική ένδειξη.

-Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για δυστοκία των ώμων κατά την έξοδο του μωρού.

-Η προγραμματισμένη πρόκληση τοκετού, π.χ. στις 37-38 εβδομάδες, δεν ελαττώνει την πιθανότητα καισαρικής τομής, χρήσης βεντούζας ή επιπλοκών μετά τη γέννηση.

Συμπερασματικά, οι γιατροί καλό είναι να έχουν υπ’ όψιν τους ότι τα μεγάλα μωρά χρειάζονται ιδιαίτερη παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της κύησης και τον τοκετό, ώστε να περιορίζονται οι επιπλοκές και να εξασφαλίζεται η καλύτερη υγεία της μητέρας και του βρέφους.

Διαβάστε περισσότερα www.gynaikologos.net

Το κείμενο υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης