Ερευνητές από το Λονδίνο μελέτησαν τα χαρακτηριστικά της κοιλότητας της μήτρας γυναικών με υπογονιμότητα, προκειμένου να εντοπίσουν χημικές ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στη δυσκολία απόκτησης παιδιού. Λαμβάνοντας δείγματα ενδομητρίου από 106 γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα ή πολλαπλές αποβολές, εντόπισαν μια ειδική πρωτεϊνη, την SKG1, η οποία εκφράζεται σε διαφορετικά ποσά στις ειδικές αυτές κατηγορίες γυναικών.

Συγκεκριμένα, η SKG1, βρέθηκε σε αυξημένα ποσά στις γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα, ενώ αντίθετα, στις γυναίκες με πολλαπλές αποβολές βρέθηκε ότι ήταν σημαντικά ελαττωμένη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, στο μέλλον, θα μπορούμε να επέμβουμε στη μήτρα χορηγώντας ειδικά φάρμακα, με σκοπό την εξισορρόπηση των επιπέδων της SKG1 στο ενδομήτριο. Με αυτόν τον τρόπο. μπορεί να ωφεληθούν γυναίκες με υπογονιμότητα ή αποβολές, που εκδηλώνουν διαταραχές στην ποσότητα της πρωτεϊνης αυτής στο επίπεδο της μήτρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια για να πετύχουν εγκυμοσύνη, περίπου 15-20% θα έχουν φυσιολογικές εξετάσεις και, συνεπώς, κανένα εμφανή παράγοντα που να συνεισφέρει στο πρόβλημα της υπογονιμότητας. Τα ζευγάρια αυτά υποφέρουν από ανεξήγητη υπογονιμότητα. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί σχετικά με πιθανούς «κρυφούς» αιτιολογικούς παράγοντες, ενώ το περιβάλλον της μήτρας μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες από αυτές τις γυναίκες.
Με την εξέλιξη της ιατρικής έρευνας, είναι πιθανόν να βρεθούν ορισμένα από τα «κρυφά» αίτια της υπογονιμότητας, καθώς και να σχεδιαστούν ειδικές θεραπείες. Προς το παρόν, τα ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα υπόκεινται σε ποικιλία θεραπειών γονιμότητας, όπως η σπερματέγχυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση.

ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης