Μία νέα μελέτη εξέτασε αν η θέση στην οποία κοιμάται η εγκυμονούσα μπορεί να σχετίζεται με την πιθανότητα ενδομήτριου θανάτου του εμβρύου. Η μελέτη περιελάμβανε 115 γυναίκες που βίωσαν θάνατο του εμβρύου μέσα στη μήτρα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και 310 γυναίκες με απολύτως υγιή έκβαση. Βρέθηκε ότι, όταν η έγκυος κοιμόταν ανάσκελα, ο κίνδυνος ενδομήτριου θανάτου ήταν αυξημένος. Η πιο ευνοϊκή θέση για τον ύπνο αποδείχθηκε ότι ήταν η αριστερή πλάγια θέση.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτής της μελέτης, είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν τους περιορισμούς της. Μπορεί να υπάρχουν ανακρίβειες στις πληροφορίες που έδωσαν οι γυναίκες, αφού τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν τουλάχιστον 1 μήνα μετά το δυστυχές συμβάν. Επίσης, η μελέτη δεν εξέτασε ήδη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου, όπως τα προβλήματα του πλακούντα. Τέλος, αναρωτιέται κανείς πόσο ακριβής μπορεί να είναι κανείς σχετικά με τη θέση που κοιμάται και κατά πόσο δεν αλλάζει θέσεις – ακόμα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη μεριά, η διαπίστωση, ότι η αριστερή πλάγια θέση είναι και η καλύτερη θέση στην προχωρημένη εγκυμοσύνη, είναι ήδη ιατρικά αποδεκτή, αφού διευκολύνει τη ροή του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά της γυναίκας και, κατ’ επέκταση, του μωρού της. Αντίθετα, όταν η γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα, η μήτρα μπορεί να συμπιέσει τα αγγεία που περνούν μπροστά από τη σπονδυλική στήλη, ελαττώνοντας παροδικά την παροχή αίματος στον εγκέφαλο της γυναίκας αλλά και στο έμβρυο. Βέβαια, όταν η γυναίκα είναι ξύπνια, η συμπίεση των αγγείων προκαλεί άμεσα ζάλη και τάση προς λιποθυμία, με αποτέλεσμα η έγκυος να αλλάζει άμεσα θέση. Είναι πιθανόν ότι τέτοιοι διορθωτικοί χειρισμοί υπολειτουργούν όταν η γυναίκα κοιμάται, με δυσμενή επιρροή στην καλή υγεία του εμβρύου.

Αναμένονται επιπλέον μελέτες σε αυτό το σημαντικό θέμα, ώστε να έχουμε έγκυρες απαντήσεις και σωστές συμβουλές για όλες τις εγκυμονούσες.


Το κείμενο επιμελήθηκε ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης