Γονιμότητα: Νέες ανακαλύψεις σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010, 14:25
Γονιμότητα: Νέες ανακαλύψεις σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα
Δύο διαφορετικές ομάδες ερευνητών αναγνώρισαν πρόσφατα δύο πρωτεΐνες της οικογένειας της φωσφολιπάσης Α2, οι οποίες φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σπέρματος και στη γονιμότητα σε πειραματόζωα.

Οι πρωτεΐνες αυτές ίσως συμμετέχουν στην αιτιοπαθογένεια της υπογονιμότητας, και ενδέχεται να βοηθήσουν στο μέλλον στην ανακάλυψη νέων μεθόδων αντισύλληψης αλλά και νέων θεραπευτικών μεθόδων σε περιπτώσεις υπογονιμότητας. Επιπλέον, τα δεδομένα των μελετών εφιστούν την προσοχή στη χρήση ουσιών που επηρεάζουν τις πρωτεΐνες της κατηγορίας αυτής και που χρησιμοποιούνται σαν αντιφλεγμονώδη και σαν φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης.

Η ομάδα του Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science στην Ιαπωνία, βρήκε ότι η πρωτεΐνη sPLA2-III εκφράζεται το επιθήλιο του εγγύτερου τμήματος της επιδιδυμίδας του όρχεως. Τα πειραματόζωα που δεν έχουν την πρωτεΐνη αυτή παρουσιάζουν μειωμένη γονιμότητα επειδή τα σπερματοζωάριά τους δεν ωριμάζουν φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μειωμένη κινητικότητα και μειωμένη ικανότητα να γονιμοποιούν ωάρια σε συνθήκες εργαστηρίου.

Η δεύτερη ερευνητική ομάδα, στο Grenoble Institute of Neuroscience στη Γαλλία, βρήκε ότι η φωσφολιπάση Α2 της ομάδας Χ, που ονομάζεται mGX, αποτελεί θεμελιώδες συστατικό του τμήματος εκείνου του σπερματοζωαρίου που ονομάζεται ακρόσωμα, και που παίζει ρόλο στην διάσπαση του περιβλήματος του ωαρίου ώστε να γινει στη συνέχεια η γονιμοποίηση.

Το σπέρμα των πειραματοζώων που δεν έχουν την πρωτεΐνη αυτή δεν μπορεί να προκαλέσει γονιμοποίηση, τουλάχιστον σε συνθήκες εργαστηρίου. Επιπλέον, ουσίες που αναστέλλουν τη λειτουργία της mGX ή των άλλων πρωτεϊνών της ίδιας οικογένειας έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η παρουσία επιπλέον ποσοτήτων της mGX αυξάνει τα ποσοστά της γονιμοποίησης.

Διαβάστε περισσότερα www.andrologia.gr

Πηγή: medical news today
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010, 14:30