Η χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) «έπεσε» κατακόρυφα μετά τη δημοσίευση της μελέτης Women’s Health Initiative (WHI) το 2002, κατά την οποία η χρήση της ΘΟΥ συσχετίστηκε με αυξημένη συχνότητα καρκίνου του μαστού, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στις μέρες μας, οι μόνες γυναίκες που παίρνουν ΘΟΥ είναι πρακτικά εκείνες που παραπονιούνται για έντονα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως φουντώματα, νυκτερινούς ιδρώτες και ξηρότητα των ιστών.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη τους, οι ερευνητές από το McMaster University έδειξαν ότι η ανησυχία σχετικά με τον καρκίνο του μαστού έπειτα από χρήση ΘΟΥ είναι τελικά απολύτως δικαιολογημένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την επίπτωση που είχε στη συχνότητα του καρκίνου του μαστού σε διάφορες χώρες η ελάττωση της χρήσης της ΘΟΥ μετά τη δημοσίευση της WHI. Παρατήρησαν ότι όντως παρουσιάστηκε ελάττωση στον αριθμό κρουσμάτων σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα σε αυτές όπου γινόταν μεγαλύτερη χρήση της ΘΟΥ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προαναφερθείσα ελάττωση αποτελεί και απόδειξη ότι η ΘΟΥ όντως προκαλεί πιο συχνά καρκίνο του μαστού. Γι’ αυτό, και συστήνουν η χρήση της ΘΟΥ να είναι εξατομικευμένη σε γυναίκες που όντως τη χρειάζονται, στη χαμηλότερη δόση και για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Το άρθρο υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης