Από τον Dr. Στέφανο Χανδακά MD MBA PHD*

Σήμερα, με λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ημερήσιας νοσηλείας, πραγματοποιείται το 90% των γυναικολογικών επεμβάσεων. Στο παρελθόν, η αφαίρεση κύστης, ινομυώματος ακόμη και μήτρας απαιτούσε πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο και ανοικτό χειρουργείο. Σήμερα, γίνεται με τρεις μικρές τομές, 5χιλ, στο δέρμα, και με επιστροφή στο σπίτι σε λίγες ώρες ή έστω την επόμενη μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται μόνο από κατάλληλα εξειδικευμένους ενδοσκόπους γυναικολόγους και όχι από όλους τους γυναικολόγους.

Μετά από οποιαδήποτε λαπαροσκοπική θεραπεία, θα νιώθετε μικρή σωματική δυσφορία, η οποία είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν πόνο στους ώμους, στον λαιμό και στην κοιλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι αποτέλεσμα του αερίου που χρησιμοποιείται, για να φουσκώσει η κοιλιά, και το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί τελείως. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εξασθενούν μετά από 12-24 ώρες ανάρρωσης στο κρεβάτι.

Μπορεί να έχετε ναυτία λόγω της κοιλιακής διόγκωσης ή/και της διαταραχής της κοιλιάς κατά τη διαδικασία. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν ναυτία λόγω της αναισθησίας.

Η τομή και τα ράμματα μπορεί να είναι μαλακά για μερικές ημέρες. Οι περισσότερες από αυτές τις ενοχλήσεις θα υποχωρήσουν γρήγορα. Η κάθε ασθενής διαφέρει, οι περισσότερες θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες ώρες ή μετά από μια ημέρα. Η καλυτέρευση είναι συνεχής.

Τι είναι το λαπαροσκόπιο;

Το λαπαροσκόπιο είναι ένα λεπτός, μακρύς, άκαμπτος σωλήνας μέσω του οποίου περνούν ακτίνες φωτός, για να φωτίσουν τα εσωτερικά όργανα. Ένα εξάρτημα σαν περισκόπιο επιτρέπει στον χειρουργό να δει την κοιλιά και την πυελική κοιλότητα. Άλλα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται μαζί με το λαπαροσκόπιο επιτρέπουν στον χειρουργό να πάρει φωτογραφίες, να συλλέξει βιοψίες ιστού και, τώρα, με την προσθήκη του λέιζερ, να κόψει, να πήξει ή να βοηθήσει στην εξάτμιση του ιστού.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.woman.com.gr

• Ο Στέφανος Χανδακάς είναι Μαιευτήρας –Ενδοσκοπικός Χειρουργός-Γυναικολόγος, Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου Ιασώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης