Οι κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης συστηματικά πια προσφέρουν θεραπείες σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε ετησίως στη Μεγάλη Βρετανία οι γυναίκες που γεννούν και είναι άνω των 50 ετών να είναι πλέον περισσότερες από 100.  Η πλειονότητα αυτών έχει χρησιμοποιήσει ωάρια ή έμβρυα από νεαρότερες γυναίκες.

Τα στατιστικά δεδομένα από τη Εθνική Στατιστική υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας για το 2009 υποδεικνύουν ότι 107 γυναίκες άνω των 50 ετών γέννησαν μετά από θεραπεία, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 55% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαμάδες μεγάλης ηλικίας έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί ότι θέτουν την προσωπική τους επιθυμία να γίνουν γονείς πάνω από το καλό του παιδιού τους. Οι ίδιες, όμως, δηλώνουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο και υπομονή, για να φροντίσουν τα παιδιά από όσο διέθεταν σε μικρότερη ηλικία.

Επειδή, στη Μεγάλη Βρετανία -όπως άλλωστε και στη χώρα μας- δεν είναι νόμιμη η παροχή θεραπείας γονιμότητας σε γυναίκες άνω των πενήντα ετών, οι γυναίκες αυτές ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, όπως η Αμερική ή η Ουκρανία, για να ολοκληρώσουν τη θεραπεία.

Ο εκπρόσωπος μιας μεγάλης κλινικής εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Βρετανία δήλωσε ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες προσέρχονται για να κάνουν παιδί λίγο πριν ή μετά την ηλικία των πενήντα, λόγω της καλύτερης γενικής υγείας που πια διαθέτουν οι γυναίκες. Πολλές από αυτές τις γυναίκες προσέχουν τον εαυτό τους και φαίνονται ουσιαστικά νεότερες Η ηλικία των 50 δεν είναι πλέον όπως παλαιότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα www.gynaikologos.net


Το κείμενο υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης