Μία νέα μελέτη εξέτασε την επίδραση των φαρμάκων κατά της οστεοπόρωσης στην εμφάνιση του καρκίνου του ενδομητρίου. Πρόκειται για μία γνωστή ομάδα φαρμάκων κατά της οστεοπόρωσης, τα διφωσφονικά, στα οποία περιλαμβάνονται τα δημοφιλή φάρμακα Fosamax, Bovina και Actonel.

Η μελέτη, που ήταν επιδημιολογικού τύπου, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν ή είχαν σε κάποια φάση της ζωής τους λάβει κάποιο από τα προαναφερθέντα φάρμακα, προστατεύονταν από τον καρκίνο της μήτρας. Επίσης, ακόμα και οι γυναίκες που εκδήλωναν καρκίνο της μήτρας είχαν λιγότερο επιθετικές μορφές του καρκίνου αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καρκίνος του ενδομητρίου διαγιγνώσκεται συνήθως κοντά στην ηλικία των 60 ετών, που σημαίνει ότι εκδηλώνεται στις γυναίκες που ήδη βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Δεδομένου ότι η οστεοπόρωση συμβαίνει κι αυτή τυπικά όταν μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση, δεν είναι τυχαίο που πολλές γυναίκες στην ηλικία αυτή παίρνουν φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης.

Βέβαια, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι αποδεικτικά, αφού αυτή είναι επιδημιολογικού και όχι κλινικού χαρακτήρα. Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η οστεοπόρωση από μόνη της δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου του ενδομητρίου. Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες που εκδηλώνουν καρκίνο του ενδομητρίου έχουν υψηλά οιστρογόνα στο αίμα τους. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες που εκδηλώνουν οστεοπόρωση τυπικά έχουν ένδεια οιστρογόνων. Συνεπώς, απαιτούνται πιο ολοκληρωμένες, κλινικές μελέτες, προτού επιβεβαιωθεί μια τέτοια συσχέτιση.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης