-Και τα δύο διαθέσιμα εμβόλια (Gardasil & Cervarix) δρουν προφυλακτικά κατά της μόλυνσης με τους τύπους HPV 16 & 18. Δεν θεραπεύουν εγκατεστημένη λοίμωξη, ούτε αλλοιώσεις που σχετίζονται με τους ιούς αυτούς.

-Και τα δύο εμβόλια προσφέρουν υψηλούς τίτλους προστατευτικών αντισωμάτων κατά των HPV 16 & 18. Μπορεί να βοηθούν και απέναντι σε άλλους τύπους υψηλού κινδύνου, όπως οι 31 και 45.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η προστασία των εμβολίων κατά της εμφάνισης προχωρημένων κυτταρικών αλλοιώσεων στον τράχηλο είναι πάνω από 90%.

-Η ασφάλεια των εμβολίων έχει ελεγχθεί από πολλούς διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς υγείας. Η κυκλοφορία τους έχει εγκριθεί σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο.

-Οι ιατρικές έρευνες καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνουν ο εμβολιασμός να γίνεται σε κορίτσια 9-13 ετών, πριν από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα από τη μεριά των εμβολίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Και τα δύο εμβόλια συνεχίζουν να θεωρούνται ασφαλή, όσο και τα πιο παλιά και καταξιωμένα εμβόλια. Οι συχνότερες παρενέργειες είναι παροδικός πόνος, πρήξιμο και κοκκίνισμα στην περιοχή της ένεσης.

-Η καθιέρωση του εμβολιασμού στα σχολεία έχει γίνει αποδεκτή σε πολλές αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες.

-Ο προληπτικός έλεγχος και η θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου πρέπει να συνεχίσει ως έχει, αφού τα εμβόλια ελαττώνουν αλλά δεν προβλέπεται ότι θα εξαλείψουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.


Το άρθρο υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης