Μία πρωτοποριακή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό Nature, περιγράφοντας την παρουσία βλαστοκυττάρων στις ωοθήκες γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Η ερευνητική ομάδα, με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ασχολείται με την έρευνα στον τομέα της ωοθήκης εδώ και αρκετά χρόνια.
Προηγούμενες έρευνές τους σε ποντίκια είχαν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα και τους οδηγήσαν στο να εξετάσουν για την παρουσία βλαστοκυττάρων στις ανθρώπινες ωοθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι ανθρώπινες ωοθήκες έχουν αρχέγονα κύτταρα, δηλαδή βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε ώριμα ωάρια με δυνατότητα γονιμοποίησης. Αυτό μπορεί να συμβεί, όχι μόνο στο εργαστήριο, αλλά και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το φαινόμενο της αναπλήρωσης νέων ωαρίων από βλαστοκύτταρα στις ωοθήκες των γυναικών αποτελεί πρωτοποριακή παρατήρηση με βάση τα παραδοσιακά ιατρικά δεδομένα. Μέχρι πρόσφατα, η επικρατούσα αντίληψη ήταν ότι κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα συγκεκριμένο αριθμό αρχέγονων ωαρίων, τα οποία σταδιακά και με την πάροδο της ηλικίας εξαντλούνται, έως ότου η γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση. Η εν λόγω έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά, αφού υποστηρίζει ότι υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης των ωαρίων στις ωοθήκες και δε πρόκειται απλά για μια φθίνουσα διαδικασία.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσίευσης μπορεί να είναι χρησιμοποιήσιμα στο άμεσο μέλλον. Η ερευνητική ομάδα επιθυμεί να δοκιμάσει να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία ανανέωσης, ώστε να παράγονται νέα ωάρια σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις σε πολλές γυναίκες που υποφέρουν από υπογονιμότητα, επειδή η ποιότητα και ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων που κουβαλούν στις ωοθήκες τους είναι περιορισμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης