Περίπου το 15% των γυναικών που θα μείνουν έγκυες θα αποβάλλει μέσα στους πρώτους 3 μήνες της κύησης. Αν αναλυθεί το υλικό της εγκυμοσύνης που αποβάλλεται, θα βρεθεί κάποιο γενετικό πρόβλημα σε περίπου 50-70% των περιπτώσεων.

Παρ’ όλα αυτά, το ανώμαλο υλικό της συγκεκριμένης εγκυμοσύνης δεν κληρονομείται από τους γονείς, αλλά εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη «de novo». Ουσιαστικά, πρόκειται για «λάθος» της φύσης, η οποία «αποφασίζει» ότι η συγκεκριμένη κύηση είναι καλύτερο να αποβληθεί, παρά να προχωρήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μειονότητα των γυναικών που έχουν επανειλημμένες αποβολές, η πιθανότητα γενετικού προβλήματος στον έναν ή και τους δύο γονείς είναι αυξημένη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 15% των ζευγαριών με επανειλημμένες εγκυμοσύνες οφείλεται σε κάποιο γενετικό πρόβλημα που κληρονομείται από τους γονείς.

Η γενετική παραλλαγή που κουβαλάει ο γονιός δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας στον ίδιο, αφού η ποσότητα γενετικού υλικού είναι όση και στον γενικότερο πληθυσμό. Ωστόσο, είναι πιθανόν η μελλοντική εγκυμοσύνη να κουβαλάει λιγότερο ή περισσότερο γενετικό υλικό, με αποτέλεσμα να καταλήγει πολύ συχνότερα σε αποβολή.

Ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, η πρόγνωση είναι καλή, αφού πολλές γυναίκες θα καταλήξουν τελικά να έχουν μια ολοκληρωμένη και φυσιολογική εγκυμοσύνη. Κάθε ζευγάρι με επανειλημμένες αποβολές χρειάζεται να υποβάλλεται σε γενετικό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί να υπάρχει τέτοια γενετική παραλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το κείμενο επιμελήθηκε ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου, www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης