Οι άνδρες που έχουν πρόβλημα γονιμότητας, λόγω ελαττωμάτων στο σπέρμα τους, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ουρολογίας Μάικλ Άιζενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Human Reproduction», εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία δύο κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα οποία αφορούσαν σε περίπου 12.000 άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχαν προηγηθεί μία γερμανική και μία δανική μελέτη για τη σχέση στειρότητας-θνησιμότητας, ωστόσο τα συμπεράσματά τους ήταν μάλλον αντικρουόμενα.

Η νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι όσοι άνδρες παρουσίαζαν δύο ή περισσότερες ανωμαλίες στο σπέρμα τους είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν την επόμενη οκταετία (σε μέση ηλικία 37 ετών), σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικό σπέρμα. Όσο αυξανόταν ο αριθμός των ανωμαλιών, τόσο μεγάλωνε και η πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Ως τέτοιες ανωμαλίες θεωρούνται ο χαμηλός όγκος του σπέρματος, η αραιή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, η χαμηλή κινητικότητά τους και ο χαμηλός συνολικός αριθμός τους.

Όπως είπε ο Άιζενμπεργκ, ενώ το κάπνισμα και ο διαβήτης -που διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου- έλκουν συνήθως την προσοχή του κοινού και των ειδικών, στην πραγματικότητα ο ίδιος ή και μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες πάντως αδυνατούν, προς το παρόν, να εξηγήσουν τις αιτίες για αυτήν τη σχέση ανάμεσα στα προβλήματα γονιμότητας και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, και ήδη σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.

Σημειώνεται ότι προβλήματα γονιμότητας εμφανίζει -σε κάποια τουλάχιστον φάση της ζωής του- περίπου ένα στα επτά ζευγάρια στις ανεπτυγμένες χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης