Θα σταθούμε λίγο παραπάνω στο γλυκαιμικό δείκτη γιατί πιστεύουμε στη μεγάλη σημασία του και στην ευρεία χρησιμοποίησή του στο χαρακτηρισμό των τροφών του μέλλοντος.

Δεν αυξάνουν όλες οι τροφές το σάκχαρο του αίματος (και κατ’ επέκταση την ινσουλίνη) στον ίδιο βαθμό. Χαρακτηριστικά, οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες θα προκαλέσουν πιο εντυπωσιακές αυξήσεις του σακχάρου. Επίσης, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των υδατανθράκων σχετικά με τις διακυμάνσεις του σακχάρου του αίματος. Κάποιοι θα προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου σε σχέση με κάποιους άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας αριθμός που μας δείχνει πόσο μια τροφή επηρεάζει το μεταβολισμό του σακχάρου. Μια τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλεί μεγαλύτερη και πιο απότομη αύξηση σακχάρου από μια άλλη με χαμηλότερο δείκτη. Αντίθετα, μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι πιο φιλική για το σώμα μας σε επίπεδο σακχάρου και ινσουλίνης (Πίνακας).

Οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει τη σημασία της γλυκαιμικά κατάλληλης δίαιτας σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Πέρα από τις έρευνες, είναι πολλές και οι μαρτυρίες μεμονωμένων γυναικών που είδαν σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση των συμπτωμάτων του ΣΠΩ μετά την εφαρμογή ευγλυκαιμικής δίαιτας. Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι ακόμα και οι γυναίκες με ΣΠΩ που δε χρειάζεται να χάσουν βάρος μπορεί να βοηθηθούν από την κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Γλυκαιμικός δείκτης τροφών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρ ο φ έ ς μ ε υ ψ η λ ό γ λ υ κ α ι μ ι κ ό δ ε ί κ τ η

• Ψωμί άσπρο και ολικής αλέσεως
• Κορνφλέικς
• Πατάτες (βραστές, ψητές ή τηγανιτές)
• Αναψυκτικά και ισότονα συμπληρώματα
• Ζάχαρη

Τρ ο φ έ ς μ ε χ α μ η λ ό γ λ υ κ α ι μ ι κ ό δ ε ί κ τ η

• Φασόλια (όλων των τύπων και ειδικά σόγιας)
• Μήλα, κεράσια, γκρέιπφρουτ, αχλάδια, δαμάσκηνα
• Γάλα (πλήρες και αποβουτυρωμένο)
• Φρουκτόζη

Διαβάστε περισσότερα www.gynaikologos.net

Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης