Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων η μία μέρα περιόδου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σίσσυ: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας αναφέρω το δικό μου πρόβλημα για να με βοηθήσετε. Είμαι 33 ετών και ο σύζυγός μου 35. Προσπαθούμε να κάνουμε παιδί εδώ και 5 χρόνια. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχω κάνει 2 εξωσωματικές χωρίς καμία επιτυχία. Ο σύζυγός μου δεν έχει κάποιο πρόβλημα.

Είμαι 57 κιλά και ύψος 1,64, δεν έχω κάνει έκτρωση στο παρελθόν ούτε έχω μείνει ποτέ έγκυος. Οι εξετάσεις μου όλες (FSH, E2, LH T3,T4 THS, AMH, ) και άλλες πολλές ορμονολογικές είναι φυσιολογικές. Έχω ωοθήκες με πολυκυστική μορφολογία, χωρίς κανένα σύμπτωμα πέραν του ότι η περίοδός μου κρατά 1 μέρα με πολύ λίγο αίμα. Ο κύκλος μου είναι 26-28 ημέρες κάθε μήνα. Έκανα διαγνωστική λαπαροσκόπιση και υστεροσκόπηση και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι κατά πόσο επηρεάζει την ποιότητα ωαρίων ή ακόμα και την ωορρηξία η μία μέρα περιόδου. Αν μπορεί να φτιάξει η περίοδός μου με αντισυλληπτικά και γενικά αν για την γονιμότητά μου φταίει η μία μέρα περιόδου ή πρέπει να κοιτάξω και κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητή Σίσσυ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας. Αναφέρετε ότι οι ωοθήκες σας είναι πολυκυστικής υφής χωρίς όμως να διευκρινίζετε αν έχετε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοηθηκών, στο οποίο οι κύκλοι είναι ανωορρηκτικοί. Οι ορμονολογικές εξετάσεις που αναφέρετε ότι είναι φυσιολογικές πρέπει να γίνονται στην αρχή της εμμήνου ρύσεως και η τιμή αξιολογείται από τον εξειδικευμένο σε θέματα Γονιμότητας Γυναικολόγο διαφορετικά σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν είναι μέσα στο εύρος των φυσιολογικών τιμών.

Ο αριθμός των ημερών όσο και η ποσότητα του αίματος κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως είναι διαφορετικός σε κάθε γυναίκα και δεν σχετίζεται άμεσα με την ικανότητά της να τεκνοποιήσει. Προκειμένου να επιτευχθεί γονιμοποίηση πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή κοντά στην ημέρα της ωορρηξίας, το σπέρμα να είναι ικανό για γονιμοποίηση, να μην υπάρχει κάποιο εμπόδιο στην κίνηση του ωαρίου ή των σπερματοζωαρίων (πχ αποφραγμένες σάλπιγγες) και τέλος να μην υπάρχει κάποια υποκείμενη παθολογία –γενικότερη ή μέσα στη μήτρα- που να παρεμποδίζει την εμφύτευση και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, μπορείτε να ζητήσετε άμεσα μία δεύτερη γνώμη από κάποιον άλλον Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας από τον συνάδελφο που κάνατε τις πρώτες δύο προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, προσκομίζοντας όλο τον ιατρικό σας φάκελο κατά την επίσκεψη. Ο Γυναικολόγος αφού συμπληρώσει το ιατρικό σας ιστορικό, θα σας εξετάσει γυναικολογικά και θα προχωρήσει σε έγχρωμο διακολπικό υπέρηχο και Doppler μήτρας και ωοθηκών άμφω. Έχοντας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται (ενδεχομένως να σας ζητήσει και κάποιες επιπλέον εξετάσεις) θα σας προτείνει την ενδεδειγμένη για εσάς λύση/λύσεις προκειμένου να γίνετε γονείς.

Επιπλέον, θα σας συμβούλευα να μην χάνετε χρόνο. Σε μία γυναίκα, καθώς περνάει ο χρόνος, μειώνονται σταδιακά οι πιθανότητές της για σύλληψη και μετά την ηλικία των 37 ετών μειώνονται δραστικά.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης