Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες εμποδίζουν την κυοφορία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναγνώστρια: Καλησπέρα γιατρέ. Είμαι 29 ετών και επιθυμώ να τεκνοποιήσω. Από μικρή σε ηλικία είχα πολυκυστικές ωοθήκες. Πόσο δύσκολο είναι να μείνω έγκυος αν όλες οι άλλες παράμετροι είναι εντάξει; Δηλαδή το σπέρμα του άντρα μου, η συχνότητα που κάνουμε έρωτα κ.λπ.. Σας ευχαριστώ. ΥΓ. θα ήθελα τη γνώμη σας, διότι με έχουν τρομάξει ότι λόγω των πολυκυστικών θα ταλαιπωρηθώ πολύ για να πιάσω παιδί.

Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να αγχώνεστε.

Υποθέτουμε ότι, εκτός από τις ανδρικές παραμέτρους, όλες οι άλλες γυναικείες παράμετροι (διαβατότητα σαλπίγγων, ανατομική ακεραιότητα μήτρας κ.ά.) είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες μόνο (απλώς παραλλαγή των κανονικών ωοθηκών), η πιθανότητα σύλληψης είναι περίπου ίση με αυτή των γυναικών που έχουν κανονικές ωοθήκες.

Εάν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η πιθανότητα σύλληψης μειώνεται, κυρίως λόγω των αραιών κύκλων και, κατά συνέπεια, των μη συχνών ωορρηξιών.

Θα ήταν καλύτερο να επισκεφθείτε ένα έμπειρο γυναικολόγο αναπαραγωγής, με τον οποίο θα συζητήσετε τα θέματα εκτενέστερα και ο οποίος θα σας κατευθύνει.

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης