Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Υπάρχει κάποια θεραπεία για να μείνω έγκυος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελένη: Καλησπέρα σας γιατρέ. Είμαι 23 ετών και ο άντρας μου 29. Επί δύο χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε παιδάκι, αλλά μάταια. Πρόσφατα ο άνδρας μου πήγε και έκανε σπερμοδιάγραμμα και βγήκε πολύ καλό. Ο γιατρός μου είπε να πάω και εγώ να κάνω σαλπιγγογραφία, αλλά έχω ακούσει ότι πονάει πάρα πολύ η διαδικασία.

Να σας ενημερώσω ότι ο κύκλος μου δεν είναι σταθερός. Κάθε 1,5 με δύο μήνες μου εμφανίζεται. Η ερώτησή μου είναι, αν υπάρχει κάποια θεραπεία για να μπορέσω να μείνω έγκυος και να αποφύγω να κάνω σαλπιγγογραφία. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Αγαπητή Ελένη,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηλικία σας καθώς και η ηλικία του συζύγου είναι ο μεγαλύτερός σας σύμμαχος. Θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε άμεσα έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να σας κατευθύνει σωστά προκειμένου να κάνετε παιδιά.

Είναι απαραίτητο να κάνετε την σαλπιγγογραφία προκειμένου να ελεγχθεί το εσωτερικό της μήτρας και η διαβατότητα των σαλπίγγων. Αν φοβάστε ιδιαίτερα το ενδεχόμενο μήπως πονέσετε κατά την διάρκεια της εξέτασης, μπορείτε πάρετε ειδικά αναλγητικά φάρμακα, ή να αναζητήσετε κάποιο κέντρο που παρέχει την δυνατότητα να γίνει η εξέταση υπό γενική αναισθησία.

Οι διαταραχές στον κύκλο σας πρέπει να διερευνηθούν προκειμένου να διαγνωστεί το αίτιο και να δοθεί η κατάλληλη για την περίπτωσή σας λύση.

Κλείστε άμεσα ένα ραντεβού σε έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας και σας εύχομαι του χρόνου τέτοιον καιρό να είναι τουλάχιστον τρία τα μέλη της οικογένειάς σας.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης