Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μπορεί μία γυναίκα να έχει δύο ωορρηξίες σε έναν κύκλο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαρία: Μπορεί μια γυναίκα να έχει περισσότερες από μία ωορρηξίες κατά τη διάρκεια του ίδιου κύκλου; Αν ναι, ποια μπορεί να είναι η μέγιστη χρονική απόσταση της μιας από την άλλη; Ευχαριστώ θερμά!

Αγαπητή Μαρία,

Ο κύκλος μίας γυναίκας χωρίζεται στην παραγωγική φάση, την φάση της ωορρηξίας και την εκκριτική φάση. Σε κάθε κύκλο λοιπόν έχουμε μόνο μία φάση ωορρηξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε μήνα προετοιμάζονται για ωορρηξία περισσότερα του ενός ωοθυλάκια αλλά μόνο ένα –συνήθως- ωριμάζει τελικά (το επονομαζόμενο και επικρατούν) και απελευθερώνεται. Μερικές φορές είναι δυνατόν να παραχθούν περισσότερα του ενός ωάρια. Σε φυσικούς κύκλους αυτό είναι σπάνιο και αν υπάρξει γονιμοποίηση, τότε έχουμε τα δίδυμα, που είναι δυνατόν να διαφέρουν στο φύλο.

Στην περίπτωση που η γυναίκα λάβει ειδική φαρμακευτική αγωγή από έναν γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας, θα παράγει ελεγχόμενα περισσότερα του ενός ωάρια προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το πλάνο που έχει σχεδιάσει ο γυναικολόγος της ανάλογα με το ιστορικό της και τις ιδιαίτερες ανάγκες της.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης