Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μπορεί να μείνει έγκυος μία γυναίκα που φοράει σπιράλ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατερίνα: Γεια σας γιατρέ… Η ερώτησή μου είναι η εξής: Τι πιθανότητες υπάρχουν να μείνει κάποια γυναίκα έγκυος, ενώ φοράει σπιράλ εδώ και περίπου ένα χρόνο με τακτική παρακολούθησή του και εκσπερμάτιση εκτός κόλπου; Ευχαριστώ.

Αγαπητή Κατερίνα,

Τα σπιράλ είναι ενδομήτριες συσκευές, οι οποίες τοποθετούνται από γυναικολόγο ως μέθοδος αντισύλληψης σε γυναίκες που ήδη έχουν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά. Ανάλογα με τις προδιαγραφές τους παραμένουν από δύο έως πέντε χρόνια αν και συνήθως αλλάζονται στα τρία χρόνια περίπου. Τα περισσότερα σπιράλ είναι κατασκευασμένα από πλαστικό κορμό που περιβάλλεται από ένα πηνίο χαλκού πού απελευθερώνει άτομα χαλκού στην ενδομητρική κοιλότητα.. Η αντισυλληπτική δράση του σπιράλ βασίζεται σε δύο ιδιότητές του. Πρώτον το σπιράλ είναι ένα ξένο σώμα στην ενδομητρική κοιλότητα που με μηχανικό τρόπο παρεμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο και δεύτερον ο χαλκός που απελευθερώνεται κάνει το ενδομήτριο αφιλόξενο για εμφύτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σπιράλ δηλαδή δεν παρεμποδίζει τη γονιμοποίηση (που γίνεται στις σάλπιγγες) αλλά την εμφύτευση και τη συνέχιση της εγκυμοσύνης. Αυτός είναι ο  λόγος που η πλειοψηφία των κυήσεων που συμβαίνουν ενώ υπάρχει σπιράλ είναι εξωμήτριες κυήσεις.

Θα σας συνιστούσα να κάνετε μία εξέταση αίματος που λέγεται β-χοριακή γοναδοτροφίνη και η οποία θα σας απαντήσει με σαφήνεια στο αν είστε έγκυος ή όχι. Γίνεται σε ένα οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο ανεξάρτητα από το αν έχετε φάει πριν ή όχι.

Το σπιράλ όταν τοποθετείται υπό τις σωστές συνθήκες παραμένει μία αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης και τα περιστατικά κύησης με ταυτόχρονη ύπαρξη σπιράλ είναι σπάνια. Παρόλα αυτά η γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον γυναικολόγο της και να απευθύνεται σ’ αυτόν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα προκειμένου να κάνει τη διάγνωση και να δώσει τη λύση.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος  MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας  
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης